Ρόδος

Δίκτυο Ομπρέλα Ρόδου: «Ασυλία δίχως όριο. Μέχρι πότε;»

Η Ομπρέλα – Δίκτυο για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου αναφέρει δύο χαρακτηριστικά περιστατικά στη Ρόδο: Τις παράνομες εργασίες στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου, στους πρόποδες της Ακρόπολης της Λίνδου, όπου οι ξαπλώστρες καλύπτουν όλη την παραλία, δεν αφήνουν σπιθαμή ελεύθερου χώρου για τον επισκέπτη, ενώ ουσιαστικά όλη η έκταση έχει ιδιοποιηθεί από την επιχείρηση. Και, δεύτερον, για την παραλία της Αγίας Αγάθης στο Χαράκι όπου υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες για μη αναστρέψιμη βλάβη σε αρχαιότητες, ενώ οι ξαπλώστρες απλώνονται στην παραλία όπου έχουν τοποθετηθεί παράνομα και δύο κοντέινερ που λειτουργούν ως καντίνες χωρίς να διαθέτουν άδεια.

 

Όπως τονίζει η Ομπρέλα – Δίκτυο για τη Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου:

Στη Ρόδο επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ανοχής παρανομιών και αυθαιρεσιών που συντελούνται στον αιγιαλό και την παραλία. Παρά τις μεγάλες και έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά και την ανάδειξη του προβλήματος επανειλημμένως από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, η λειτουργία των παράνομων επιχειρήσεων συνεχίζεται, χωρίς κάποια ουσιαστική επίπτωση σε αυτές από οποιαδήποτε αρχή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων είναι στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου \ Μικρός Γιαλός στη Λίνδο και στην παραλία της Αγίας Αγάθης. 

Το λιμανάκι του Αγίου Παύλου (φωτ. επάνω) βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης της Λίνδου, ενός από τα γνωστότερα μνημεία του νησιού, και εντός περιοχής απόλυτης προστασίας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έχει εκδώσει έξι (6) διαφορετικά σήματα διακοπής εργασιών μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια για παράνομες εργασίες όπως καταστροφή βράχων με δυναμίτη για κατασκευή πλατωμάτων, κατασκευή τοιχίων, κατασκευή ξύλινης προβλήτας μέσα στη θάλασσα και αποδέκτες την Αστυνομία, την Κτηματική Υπηρεσία, τον Δήμο Ρόδου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, χωρίς όμως το παραμικρό αποτέλεσμα όχι μόνο στην αποτροπή των εργασιών αλλά και στη μετέπειτα λειτουργία της επιχείρησης. Σήμερα λειτουργεί εστιατόριο χωρίς να διαθέτει άδεια. Οι ξαπλώστρες καλύπτουν όλη την παραλία , και όχι μόνο δεν αφήνουν σπιθαμή ελεύθερου χώρου για τον επισκέπτη, αλλά ουσιαστικά όλη η έκταση έχει ιδιοποιηθεί από την επιχείρηση. Από την Κτηματική Υπηρεσία έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Για την παραλία της Αγίας Αγάθης στο Χαράκι (φωτ. κάτω) υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για μη αναστρέψιμη βλάβη σε αρχαιότητες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εκτεταμένη ανάπτυξη σε ξαπλώστρες στην παραλία, όπου έχουν τοποθετηθεί παράνομα δύο κοντέινερ που λειτουργούν ως καντίνες χωρίς να διαθέτουν άδεια. Από την Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης.

 

 

Λόγω των εκτεταμένων παρανομιών που έχουν συντελεστεί, οι δύο ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλήφθηκαν, και πολύ ορθά, στις δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου για παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας. Ως εκ τούτου, δημιουργείται πληθώρα ερωτημάτων ως προς το καθεστώς λειτουργίας τους.

Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του  υπουργού  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη  σύμφωνα με τις οποίες «κάθε παραβίαση της νομιμότητας στις παραλίες θα μας βρει απέναντι» καθώς και ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», θέτουμε δημόσια  ερωτήματα σε φορείς αρμοδιότητάς του. Προς την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, τις αρμόδιες ΔΟΥ:

– Οι ανωτέρω επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται δημόσιο χώρο με ξαπλώστρες – ομπρέλες, διαθέτουν σε ισχύ την απαιτούμενη σύμβαση παραχώρησης απλής χρήσης; Εάν όχι, τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την απομάκρυνσή τους;

– Οι ανωτέρω επιχειρήσεις διαθέτουν μισθωτήρια σε ισχύ, που απέκτησαν μέσα από νόμιμες διαδικασίες, για τη χρήση του χώρου που καταλαμβάνουν; Τι μισθωτήρια έχουν καταθέσει στις ΔΟΥ που ανήκουν; Εάν όχι, πώς είναι δυνατόν, ενώ καταλαμβάνουν παράνομα δημόσια έκταση, να λειτουργούν κανονικά;

– Οι ανωτέρω επιχειρήσεις καταβάλλουν μισθώματα στο δημόσιο για την έκταση που σήμερα καταλαμβάνουν; Εάν ναι, ποιο είναι το τίμημα αυτό, πότε και με ποια διοικητική  διαδικασία προσδιορίστηκε;

Τα ανωτέρω ζητήματα αφορούν και επιχείρηση στην περιοχή Γλύστρα, για το διάστημα  της λειτουργίας της μέχρι και την πρόσφατη καταστροφή της από τις πυρκαγιές. Εφιστούμε την προσοχή της Πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων ώστε στο ενδεχόμενο απόπειρας ανακατασκευής του παράνομου beach bar η επέμβασή τους να είναι αυτή τη φορά άμεση και αποτελεσματική.

Ακολουθούν ερωτήματα σε συναρμόδιους φορείς:

Προς Δήμο Ρόδου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ρόδου:

Στις ανωτέρω περιοχές λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς να προκύπτει νομιμότητα στην αδειοδοτική διαδικασία που προβλέπεται. Σε κάθε περίπτωση σε τι ενέργειες έχει προβεί  ο Δήμος Ρόδου προκειμένου να ελεγχθεί το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων;

Προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου:

Παρόλο που οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλό και παραλία στις περιπτώσεις που υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία αποτελούν αρμοδιότητά σας, μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους ουδέποτε έχουν εφαρμοστεί. Επειδή έως σήμερα επικρατεί εκκωφαντική σιωπή, αναμένουμε  επίσημη ενημέρωση εκ μέρους σας για την  εκκίνηση της διαδικασίας των κατεδαφίσεων.

Προς Λιμεναρχείο Ρόδου:

Στον Άγιο Παύλο έχει κατασκευαστεί παράνομη εξέδρα εντός της θάλασσας πάνω στην οποία αναπτύσσονται ξαπλώστρες. Στην Αγία Μαρίνα, στην οποία επίσης έχει προκληθεί πανελλήνιος σάλος για τις «πλωτές» ξαπλώστρες, αυτές εξακολουθούν να υφίστανται, ευτελίζοντας τη λειτουργία μίας ευνομούμενης πολιτείας. Αναμένουμε  λοιπόν τις ενέργειές σας για την άμεση καθαίρεσή τους, και όχι μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

Προς Δικαστικές αρχές:

Τα παραδείγματα της Μυκόνου και της Πάρου δείχνουν το δρόμο, με σημαντικά αποτελέσματα στην απελευθέρωση παράνομα κατειλημμένων δημόσιων χώρων. Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να διαφοροποιείται μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, απαιτούμε  αντίστοιχες δραστικές παρεμβάσεις ακόμη και με διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών.

 

Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια αγαθά που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους, οι οποίοι διαφυλάσσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση και ακώλυτη χρήση τους. Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε «ξένοι» στον τόπο μας. Τα προβλήματα στο νησί της Ρόδου είναι πολλά, το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ και οι πολίτες της Ρόδου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την προάσπιση του δημόσιου χώρου.