Ρόδος

Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για την ενίσχυση των εργαζομένων λόγω πυρκαγιάς

Έκτακτη συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιήσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΡ αναφέρει σχετικά:

Συνάδελφοι, το νησί τις τελευταίες ημέρες έζησε τραγικές στιγμές με τις πυρκαγιές να κατακαίουν δάση , ζώα και περιουσίες δημιουργώντας τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις πυροσβεστικές δυνάμεις, σε όλες τις εθελοντικές ομάδες αλλά και τους εθελοντές συναδέλφους μας που με αυταπάρνηση απείχαν από τις εργασίες τους και πρόσφεραν όπως μπορούσαν και η πολιτεία οφείλει να μην τους απογοητεύσει.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου σήμερα 31 Ιουλίου 2023 αποφασίστηκε να σταλεί υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό με τις παρακάτω προτάσεις – θέσεις:

  • Προτροπή προς τους εργοδότες για την καταβολή ημερομισθίων προς τους εργαζόμενους οι οποίοι έλειψαν από τις εργασίες τους είτε για εθελοντισμό είτε γιατί είναι πυρόπληκτοι είτε γιατί αναγκάσθηκαν να εκκενώσουν των χώρο κατοικίας ή εργασίας τους.
  • Για τους ξενοδοχοϋπάλληλους να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων ασχέτως πληρότητας και να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μισθοί βάση της Τ.Κ.Σ.Σ.Ε.
  • Να γίνει υποχρεωτική η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων επισιτισμού – ξενοδοχοϋπαλλήλων για το 2024.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας – αποδοχές όλων των εργαζομένων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
  • Να απαγορευθεί οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας μέχρι τη λήξη της σεζόν και να μην τις δέχεται το «Εργάνη».
  • Κρίνετε επιτακτική η παράταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στους πέντε μήνες.
  • Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να καλύψουν το εργατικό κόστος, ώστε να μη δοθεί κανένα κίνητρο για απολύσεις.
  • Να μην ενταχθεί καμία επιχείρηση είτε αυτή είναι εποχικής λειτουργίας είτε είναι ετήσιας λειτουργίας σε κανένα ευεργετικό μέτρο αν προβούν σε απολύσεις προσωπικού.
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι από τους κρατικούς μηχανισμούς και να είναι σε επιφυλακή, ώστε να αποφευχθούν αντεργατικές συμπεριφορές με αφορμή την έκτακτη ανάγκη που ζει το νησί μας.
  • Η κρίση αυτή επιβάλλει την Σύσταση άμεσα τμήματος τεχνικής επιθεώρησης εργασίας στη Ρόδο για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις για πυρόσβεση και σχέδια εκκένωσεις των επιχειρήσεων και πρωτίστως για την υγιεινή & ασφάλεια όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτές.
  • Η καταστροφή του νησιού μας να μη γίνει δικαιολογία για οποιονδήποτε θέλει από εδώ και πέρα να ξεπλείνει ή να καταστρατηγήσει δικαιώματα των εργαζομένων ή να διαγραφούν χρέη και εισφορές επιτήδειων επιχειρηματιών.
  • Επιπλέον στα γενικότερα μέτρα που θα παρθούν για τις καταστροφές στο αγροκτηνοτροφικό σκέλος να μην υπάρξει καμία εξαίρεση για τους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν και μία δεύτερη ενασχόληση σε αυτό τον κλάδο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, τα σωματεία μέλη μας και το Ινστιτούτο Εργασίας Ρόδου είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων και δηλώνουμε παρών για οποιαδήποτε καταγγελία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !!!

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                     ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ