Ρόδος

Φωτιά στη Ρόδο: Ήρωας Βρετανός τουρίστας οδηγούσε επί 8 ώρες για να απομακρύνει οικογένειες από τις φλόγες

Ο Βρετανός βρισκόταν για διακοπές στο νησί – Πώς περιγράφει την πύρινη κόλαση 

Ο Τζόναθαν Λιούς από την Ανατολική Αγγλία, πραγματοποίησε έξι διαδρομές από τις 12:00 έως και τις 20:00

«Έμοιαζε σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου». Εικόνες αποκάλυψης και καταστροφής περιγράφει Βρετανός τουρίστας που πέρασε οκτώ ώρες οδηγώντας ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στη Ρόδο για να σώσει εγκλωβισμένες οικογένειες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, ο Τζόναθαν Λιούς από την Ανατολική Αγγλία, πραγματοποίησε έξι διαδρομές από τις 12:00 έως και τις 20:00. Βρέθηκε στο νησί των Ιπποτών για οικογενειακές διακοπές όταν ξαφνικά ήρθε αντιμέτωπος με την πύρινη κόλαση η οποία ακόμη κατακαίει τη Ρόδο.

Δείτε βίντεο:

Ο εργαζόμενος στις μεταφορές μετέφερε με αυταπάρνηση ανθρώπους σε ασφαλή σημεία, αφού αποφάσισε να αναλάβει ενεργό δράση όταν άρχισε να διακρίνεται ο πρώτος καπνός. «Οι άνθρωποι έλεγαν ”είναι μόνο λίγος καπνός”. Καταλάβαινα όμως ότι ήταν κάτι περισσότερο από λίγος καπνός. Ετσι κι αλλιώς δεν είμαι οπαδός της ηλιοθεραπείας, οπότε σκέφτηκα πώς μπορούσα να βοηθήσω» τόνισε ο Βρετανός.

Ο Λιούς οδήγησε στα βουνά προς τη Λάρδο, ένα χωριό στα νοτιοανατολικά του νησιού. «Οι άνθρωποι απλώς στέκονταν στη μέση του δρόμου, χωρίς να έχουν ιδέα τι συνέβαινε. Ήταν σαν μια τρομακτική αποκάλυψη», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός δημοσίευσε και βίντεο γράφοντας στη λεζάντα: «Πέρασα την ημέρα μου σώζοντας οικογένειες από τις πυρκαγιές. Δεν μου αρέσει η ηλιοθεραπεία, έτσι έκανα κάτι χρήσιμο. Τελικά έφτασε ο στρατός και πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν».

«Οι Έλληνες μας βοήθησαν, άνοιξαν τα σπίτια τους για εμάς» – Βρετανοί μίλησαν στο BBC για τον πύρινο εφιάλτη στη Ρόδο

Ένα ζευγάρι από τη Βόρεια Ιρλανδία που είχε πάει στη Ρόδο για διακοπές περιέγραψε την τρομακτική εμπειρία της εκκένωσης από το ξενοδοχείο τους που απειλούνταν από τη φωτιά. Η Bridget Davidson και ο σύζυγός της Robert διέφυγαν από τις φλόγες με τα πόδια.

«Ήταν πολύ τρομακτικό, νιώθαμε τη θερμότητα της φωτιάς πίσω μας», δήλωσαν στο BBC News NI. Είπαν ότι το προσωπικό του ξενοδοχείου τους έδωσε βρεγμένες πετσέτες με νερό καθώς μετακινούνταν έξω από το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 19.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα καταλύματά τους από ξηράς και θάλασσας.

Ήταν πολύ τρομακτικό

Η κ. Davidson και ο σύζυγός της, είχαν ταξιδέψει στο Κιοτάρι της Ρόδου για τις πρώτες τους διακοπές μετά από τέσσερα χρόνια. «Το προσωπικό του ξενοδοχείου κατέβηκε με πετσέτες εμποτισμένες με νερό και μας είπε να τις φορέσουμε και να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε στην ακτογραμμή, πράγμα που κάναμε», είπε για να συνεχίσει: «Ο καπνός άρχισε να φυσάει προς την κατεύθυνσή μας, καίγοντας τα μάτια και τον λαιμό μας».

Τελικά έφτασε ένα σκάφος για να μεταφέρει το ζευγάρι και άλλους τουρίστες σε ασφαλές μέρος, αλλά η ίδια είπε ότι γινόταν χαμός για να επιβιβαστούν στο σκάφος. «Ο καθένας για τον εαυτό του. Σε έσπρωχναν, σε έσπρωχναν», πρόσθεσε.

«Ένας πολύ καλός ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μας λυπήθηκε όταν φτάσαμε με πλοίο σήμερα το πρωί και μας έδωσε ένα δωμάτιο – χωρίς καμία χρέωση. Οι ντόπιοι Έλληνες ήταν απολύτως καταπληκτικοί. Το μόνο που έχουμε είναι τα ρούχα με τα οποία φύγαμε και τα τηλέφωνα και τα διαβατήριά μας. Θα πετάξουμε για την πατρίδα μας την Τρίτη. Δεν έχουμε εισιτήρια, τα αφήσαμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου».

Αξέχαστο ταξίδι του μέλιτος

Ο κ. Ruane και η σύζυγός του έφτασαν στη Ρόδο την Τρίτη από το Warrenpoint της κομητείας Down και επρόκειτο να μείνουν για μια εβδομάδα. Έφυγαν από το ξενοδοχείο τους το απόγευμα του Σαββάτου και βρέθηκαν σε μια παραλία μαζί με χιλιάδες άλλους. «Δεν είχαμε καμία απολύτως επικοινωνία από την Jet2 (τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα), από το ξενοδοχείο μας, τίποτα».

«Είναι ένας μήνας του μέλιτος που δεν θα ξεχάσουμε, αυτό είναι σίγουρο», είπε το νιόπαντρο ζευγάρι.

Την Κυριακή, δήλωσε στο BBC News NI ότι απομακρύνθηκαν από την παραλία από Έλληνες στρατιώτες τις πρώτες πρωινές ώρες. «Η κατάσταση στην παραλία είχε γίνει αρκετά τρομακτική».

Τελικά μεταφέρθηκαν σε μια κοινοτική αίθουσα με στρώματα και κλινοσκεπάσματα στο πάνω μέρος του νησιού, μακριά από τις φωτιές, προτού βρεθεί ένα νέο ξενοδοχείο γι’ αυτούς το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Ruane είπε ότι αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής τώρα, αλλά δεν έχει ιδέα για πόσο καιρό θα παραμείνουν εκεί.

Η Connie Woods, μια 18χρονη από τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ότι η οικογένειά της κοιμήθηκε σε καρέκλες σε ένα σχολείο όταν έλαβε ειδοποίηση που τους έλεγε να εκκενώσουν το θέρετρό τους στον Πεύκο. Είπε ότι οι ντόπιοι τους είχαν δώσει τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια.

«Οι Έλληνες παρά τα απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο νησί τους με τις πυρκαγιές, βοηθούν τους τουρίστες ανοίγοντας τα σπίτια τους για να κοιμηθούν και να κάνουν μπάνιο», γράφει κάποιος στο Twitter.

Οργισμένοι οι Βρετανοί με ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές

Την ίδια ώρα Βρετανοί τουρίστες στη Ρόδο προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς τρομακτικές πυρκαγιές σαρώνουν τα ελληνικά νησιά, κινητοποιώντας τη μεγαλύτερη εκκένωση από καταστροφές που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να κουλουριαστούν στα πατώματα του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ρόδου και σε αθλητικές αίθουσες για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καθώς περιμένουν να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους. Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Χιλιάδες τουρίστες περιμένουν ατελείωτες ώρες στο αεροδρόμιο αφού αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα που είχαν κλείσει για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 

Ενώ οι πρώτοι ανακουφισμένοι Βρετανοί απεικονίστηκαν να φτάνουν στο Gatwick του Λονδίνου από τη Ρόδο το απόγευμα της Κυριακής, οι παραθεριστές που έχουν κολλήσει στο νησί δεν κρύβουν την οργή τους για ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες που δεν τους βρίσκουν εισιτήρια για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Όπως λένε ο ελληνικός στρατός βοήθησε χιλιάδες ντόπιους και παραθεριστές, κυρίως Βρετανούς, βρίσκοντας τους χώρους για να κοιμηθούν σε σχολεία, γήπεδα και κέντρα αναψυχής.

 

 

«Εκατοντάδες παραθεριστές που τρέχουν να σωθούν από την πυρκαγιά αποκαλύπτουν ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τις ταξιδιωτικές εταιρείες», γράφει η βρετανική Telegraph.