Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Η νύχτα ήταν δύσκολη για όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εθελοντές που έδωσαν με αυταπάρνηση την μάχη με τις φλόγες. Ανθρώπινη ζωή δεν κινδυνεύει”

Πυκνό δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια καίει η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (18.7) στη Ρόδο.

Οι πυροσβέστες έδωσαν όλο το βράδυ σκληρή μάχη με τις φλόγες. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα απογειώθηκαν για να συνδράμουν στην κατάσβεση της δύσκολης φωτιάς που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτείνεται σε δύο μέτωπα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 επανδρωμένα οχήματα.

Επίσης, επιχειρούν με ρίψεις νερού 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

H μάχη της κατάσβεσης δίνεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου.

«Η νύχτα ήταν δύσκολη για όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εθελοντές που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες. Ανθρώπινη ζωή δεν κινδυνεύει. Τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως, ξεκίνησαν ξανά να επιχειρούν και στα δύο μέτωπα. Η δουλειά που έγινε τη νύχτα, πολύ σημαντική. Είμαστε δίπλα τους», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

 

 

Όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη, για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς, που είναι σε πολύ δύσβατη περιοχή, με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, καθώς οι φλόγες καίνε ένα από τα ομορφότερα παρθένα δάση της Ρόδου.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ μέσα στην ημέρα θα γίνουν έξι στο σύνολο και μάλιστα το ένα είναι ήδη καθ οδόν προς Ρόδο.

«Είναι η ώρα της μάχης. Καίγεται ένα πανέμορφο δάσος, ευτυχώς, όμως, δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή και κανένας οικισμός», τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι “κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και το μέτωπο της πυρκαγιάς θα πρέπει να τεθεί  υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ, οπότε και σταματούν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης”.

Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε επίσης ότι:

“Ήταν μια δύσκολη νύχτα με δύο μέτωπα το ένα προς Λάερμα και ένα προς Μαλώνα. Από Λάερμα προς Μαλώνα είναι το κύριο μέτωπο που εστιάζεται ο κίνδυνος. Είναι πολύ δύσβατη η περιοχή, πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Όλα τα μηχανήματα. όλα τα επίγεια μέσα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν έξι τα εναέρια μέσα. Το ένα είναι ήδη καθ οδόν και έρχεται προς το νησί. Όλες οι εθελοντικές ομάδες συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Καίγεται ένα πανέμορφο δάσος, ευτυχώς δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή. Καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές, όμως θα συνδράμουν στο σύνολο έξι εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς. Τα εναέρια μέσα έκαναν πολύ δουλειά από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, όμως επειδή ξέσπασε λίγο πριν τη δύση, σταμάτησαν μόλις έπεσε το σκοτάδι και ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας.

“Η νύχτα ήταν δύσκολη για όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εθελοντές που έδωσαν με αυταπάρνηση την μάχη με τις φλόγες. Ανθρώπινη ζωή δεν κινδυνεύει. Τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως, ξεκίνησαν ξανά να επιχειρούν και στα δύο μέτωπα. Η δουλειά που έγινε τη νύχτα, πολύ σημαντική. Είμαστε δίπλα τους”.