Περιφέρεια

Στην ισχυρή συμμαχία του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος υπέγραψε σχετικό σύμφωνο συνεργασίας με το τμήμα του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσία της Έλενας Ράπτη, συντονίστριας του προγράμματος στην Ελλάδα και Υφυπουργού Τουρισμού

 

Γ. Χατζημάρκος: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γίνεται ένα μικρό γρανάζι της πολύ μεγάλης προσπάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση»
Υπεγράφη σήμερα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, παρουσία συντονίστριας της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Ράπτη, με τη ευκαιρία της πρώτης της επίσκεψης στο νησί της Ρόδου, υπό την ιδιότητα της Υφυπουργού της κυβέρνησης.
Με το Σύμφωνο Συνεργασίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που διαδίδουν τα μηνύματα της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία για την προστασία του παιδιού για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αφού ευχαρίστησε την Υφυπουργό για την εμπιστοσύνη και την συνεχάρη για την πρωτοβουλία, επισήμανε: «Από σήμερα γινόμαστε και εμείς ένα μικρό γρανάζι της πολύ μεγάλης προσπάθειας για την καταπολέμηση αυτού του κοινωνικού φαινομένου, προσφέροντας τις δυνάμεις μας στον ευγενή αγώνα που δίνεται σε ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο υπό τον συντονισμό σας».
Από την πλευρά της, η κ. Ράπτη μίλησε για την πολύτιμη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την συστράτευση στον αγώνα εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης, αναλαμβάνοντας δράσεις και συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή του ενημερωτικού υλικού.
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Ράπτη, εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «ένα στα πέντε» παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, ενώ εννέα στις δέκα περιπτώσεις κακοποίησης ο δράστης είναι από το κοντινό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια τα παιδιά να έχουν ανάμικτα συναισθήματα και να δυσκολεύονται να σπάσουν τη σιωπή τους. Μόλις 2% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί απευθύνονται τελικά στις αρχές.
Παρόντες στην υπογραφή ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Χαρούλα Γιασιράνη, η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη και ο σύμβουλος της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, Κώστας Ζήκος.
Στόχος της καμπάνιας “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ”
Βασική προτεραιότητα της καμπάνιας είναι να παρέχει στα παιδιά, στις οικογένειές, στους κηδεμόνες, στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, αναπτύσσεται και ένα εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο να επιτευχθεί αναδιάρθρωση των θεσμικών λειτουργιών.
Με την υπογραφή του μνημονίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αξιοποιήσει το ενημερωτικό υλικό, διανέμοντας το σε δήμους, σχολεία, κ.α., με στόχο την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ευρύτερη και καλύτερη ενημέρωση των παιδιών.
Στα εργαλεία που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» περιλαμβάνονται:
▪️το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ»
▪️το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς
▪️το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας»
▪️το παραμύθι για την προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον, «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι»
▪️το DVD των τριών ιστοριών κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», «Η περιπέτεια του Βίκτωρα» και « Η Δύναμη της Βερονίκης»
▪️το νέο παραμύθι «Η Δύναμη της Βερονίκης»
Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη