Περιφέρεια

Η Ρόδος στο Παρίσι Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στο Παρίσι «Παρίσι-Ρόδος : Από τη μία όχθη στην άλλη»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας στο Παρίσι «Παρίσι-Ρόδος: Από τη μία όχθη στην άλλη», του πολυθεματικού καλλιτεχνικού γεγονότος στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας που είναι αφιερωμένο στη Ρόδο.

Ενισχύοντας την ελληνογαλλική συνεργασία και την διεθνή προώθηση της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σχεδιασμένες ως ένα ταξίδι αναβίωσης της κοινής ιστορίας και αλληλεπίδρασης στο τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, προσφέρουν στο κοινό του Παρισιού και της ελληνικής κοινότητας της διασποράς ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 7 Ιουλίου, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κύριο Χρήστο Μπάρδο,  την επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο, κυρία Αλίκη Μοσχή, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας κύριο Σάββα Καραντζιά και κύριο Χρύσανθο Αντωνίου, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο παλάτι όπου στεγάζεται η Γερουσία της Γαλλίας με την θερμή υποδοχή του Γερουσιαστή κυρίου Olivier Cadic. Συζητήσαν για θέματα πολιτισμού που αφορούν την ενδυνάμωση και συνέχεια αυτής της συνεργασίας.

Μεταφέρθηκε το μήνυμα της ευδόκιμης συνεργασίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κύριου Γεώργιου Χατζημάρκου και σχεδιάστηκαν κοινές δράσεις πολιτισμού που αφορούν τις πόλεις του Παρισιού και της Ρόδου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, δύο προβολές, της ταινίας μικρού μήκους «Πάθος/Passion » και του ντοκιμαντέρ «Ρόδος, σταυροδρόμι Πολιτισμών / Rhodes, au carrefour des civilisations» που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το 2021 αναδεικνύοντας την Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο εκτός συνόρων. Κεντρικός ομιλητής του ντοκιμαντέρ ήταν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Γεώργιος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργική συνεργασία με την Γαλλική Προξενική Αρχή, την Γαλλική πρεσβεία και του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας.

Των προβολών προηγήθηκε  ημερίδα πάνω στην ιστορία της Ρόδου και των Δωδεκανήσων με τίτλο «Ρόδος, πόλη των τεχνών» που παρουσίασε ο κ. Franck Prêteux, λέκτορας ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Η εξωστρέφεια και η επέκταση του πολιτισμού της Ρόδου και ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου πέραν των γεωγραφικών του συνόρων γίνεται πράξη με δράσεις και πρωτοβουλίες της παρούσας περιφερειακής αρχής, οι οποίες αγκαλιάζονται και υιοθετούνται από σημαντικούς ανθρώπους που στηρίζουν τον πολιτισμό και την Ρόδο.