Βίντεο Πολιτική

Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε μισθούς στο Δημόσιο και μειώσεις φόρων σε οικογένειες

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συνέχεια στο market pass, αύξηση οικογενειακού επιδόματος και στήριξη συνταξιούχων

Σήμερα, Πέμπτη (06/07) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγιγνώσκει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, διαδικασία που θα διαρκέσει έως το βράδυ του Σαββάτου (08/07) με τη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Με το αποτέλεσμα των εκλογών έκλεισε ένας κύκλος ψέματος»

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και τόνισε ότι θα περιγράψει τους νέους φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης. Τις προτεραιότητες της αυτοδύναμης κυβέρνησης και την έγκριση του σχεδίου του με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η νέα διακυβέρνηση θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες όλων των πολιτών.

«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων», είπε και σημείωσε ότι μαζί θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που ήδη έχουμε βάλει.

Μαζί, είπε, ακόμα θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

«Με το αποτέλεσμα των εκλογών έκλεισε ένας κύκλος ψέματος, διχασμού και τοξικότητας», υπογράμμισε και θύμισε ότι η κυβέρνηση την προηγούμενη 4ετια είχε να αντιμετωπίσει πολλές μεγάλες κρίσεις αλλά εκπλήρωσε και τις δεσμεύσεις της. «Δεν έχω το δικαίωμα μα διαψεύσω τις προσδοκίες των πολιτών», είπε με έμφαση.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας.

«Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στον δικό μας εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό»

«Η χώρα είναι ελεύθερη από εποπτείες αλλά πρέπει να κάνει ένα βήμα ακόμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να μειωθεί και άλλο η ανεργία και παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Είδαμε τι σημαίνει ψηφιακό κράτος αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα για να ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για τον ριζικό ανασχεδιασμό του ΕΣΥ και πως θωρακίστηκαν τα σύνορα αλλά σημείωσε ότι η μεταναστευτική κρίση είναι εδώ.

«Η Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «απέκτησε φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο και είναι μια δημοκρατία ώριμη και δυναμική αλλά δεν ξεχνά τις πολλές και βαριές εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν».

Είπε ακόμα ότι «η ελληνική κοινωνία έχει μια άλλη πολιτική κουλτούρα και ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. Τις μεγάλες ιστορικές τομές τις πραγματοποιούν μόνο οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε στο σύνορο ενός ιστορικού τόξου».

Μίλησε για 3 σταθμούς που σφράγισαν την χώρα μας. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του 50 και 60 που οδήγησε σε μεγάλα δημόσια έργα και ανάπτυξη και το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Και τέλος ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της μεταπολίτευσης που χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στέριωσε στον τόπο την δημοκρατία, αλλά διασφάλισε και την ευρωπαϊκή του προοπτική. Ο Κυριακος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημιτη και είπε ότι η γενιά του καλείται να δώσει περιεχόμενο στον δικό του εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αδύναμους και πρόσθεσε ότι στον εθνικό πλούτο έχουν όλοι μερίδιο.

Αναφέρθηκε σε έναν δυναμικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας με κοινό χαρακτηριστικό το από αποτέλεσμα.

Οι επτά στόχοι της κυβέρνησης και όλα τα νέα μέτρα

Περιγράφοντας τους δημοσιονομικούς στόχους είπε:

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους

Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του Α μνημονίου

Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου συμφώνου σταθερότητας

Μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% έως το 2027

Υποχώρηση ανεργίας

Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ

Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων αλλά και με έκτακτα μέτρα

Θα συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες το Market Pass

Καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο ο Youth Pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο

Σε μόνιμη βάση από 01/01/2024 το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια με ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων έχουν θέσεις ευθύνης

Στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με οικογένεια με αύξηση του επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ

Μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές

Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες

Κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα

Για τους συνταξιούχους:

Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου

Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται δεν θα έχουν μείωση στην σύνταξη κατά 30%

Οι στόχοι για μια παραγωγική Ελλάδα

Καλύτερες αμοιβές

Μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος στα 950 ευρώ

Νέα αύξηση συντάξεων από 1/1/24 πάνω από 3%

Σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%

Υποχώρηση εργοδοτικών εισφορών μια μονάδα

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Προειδοποίηση σε όσους φοροδιαφεύγουν

Για την φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός είπε πως συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που είχε-όπως είπε- να καταπολεμηθεί η μικρή φοροδιαφυγή, και προειδοποίησε όλους όσοι έχουν βολευτεί σε μια στρεβλή πραγματικότητα ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και την βούληση και την τεχνογνωσία να σας κάνει να πράξετε το αυτονόητο να πληρώνετε φόρους που αντιστοιχούν στο πραγματικό σας εισόδημα.

Έκανε επίσης αναφορά στα μεγάλα έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, την επέκταση του Μετρό της Αθήνας, τον ΒΟΑΚ, το FlyOver της Θεσσαλονίκης και τα 5700 μικρά και μεσαία έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

250 δικυκλιστές διασώστες θα παρέχουν πρώτες βοήθειες και θα προηγούνται των ασθενοφόρων

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη των αδυνάμων, σε αξιοπρεπή υγείαδωρεάν παιδεία.

Για μένα και την κυβέρνησή μου η υγεία αποτελεί μεγάλο στοίχημα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε σε όσα αλλάζουν με έργα στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε, “το 8% του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί στην υγεία και οι πολίτες θα δουν αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις στην υγεία ισχύουν στο ακέραιο”.

Ανεξάρτητα από όσα έχουμε κάνει για το ΕΚΑΒ οι 800 θα γίνουν εκεί. Το κράτος είναι ενιαίο και εκεί όπου μπορούν άλλοι τομείς του κράτους να προσφέρουν θα το κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε για δεύτερη φορά, υπογράμμισε.

Συγκροτείται μεγάλη ομάδα για τα μεγάλα αστικά κέντρα από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα παρέχουν και θα προηγούνται των ασθενοφόρων για τις πρώτες βοήθειες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Θα κινηθούμε άμεσα στην μεταρρύθμιση του άρθρου 16 – Αύξηση πειραματικών σχολείων, νέα σχολεία από το Φθινόπωρο

Στην ίδια τροχιά με την υγεία, η δημόσια παιδεία. Μια μεταρρύθμιση που πολεμήθηκε πολύ ήταν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και θα φτάσουν τα 180 έως το 2027.

Η τεχνολογία θα απλωθεί σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται στα σχολεία.

Το φθινόπωρο ξεκινά μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα νέα σχολεία με νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσα πρέπει να γίνει όσον αφορά την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο αλλά και στην κριτική σκέψη και τις δεξιότητες.

Σύντομα ξεκινά εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 στον κλάδο της τεχνολογίας.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε πλήρως την μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία με το άνοιγμα των δημοσίων πανεπιστημίων στον κόσμο. Παρέχουν πτυχία με μεγαλύτερη αξία.

Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος δίνει την δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση και θα προετοίμαζε τον δρόμο για την μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 και σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα.

«Θα κινηθούμε άμεσα στην μεταρρύθμιση του άρθρου 16 – Αύξηση πειραματικών σχολείων, νέα σχολεία από το Φθινόπωρο»

«Στην ίδια τροχιά με την υγεία, η δημόσια παιδεία. Μια μεταρρύθμιση που πολεμήθηκε πολύ ήταν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και θα φτάσουν τα 180 έως το 2027», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η τεχνολογία θα απλωθεί σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται στα σχολεία».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια:

«Το φθινόπωρο ξεκινά μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα νέα σχολεία με νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσα πρέπει να γίνει όσον αφορά την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο αλλά και στην κριτική σκέψη και τις δεξιότητες.

Σύντομα ξεκινά εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 στον κλάδο της τεχνολογίας.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε πλήρως την μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία με το άνοιγμα των δημοσίων πανεπιστημίων στον κόσμο. Παρέχουν πτυχία με μεγαλύτερη αξία.

Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος δίνει την δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση και θα προετοίμαζε τον δρόμο για την μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 και σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

«Έως το 2030 η χώρα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής»

«Έως το 2030 η χώρα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Είναι πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή αλλά και ευκαιρία για την πατρίδα μας. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί και το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο έως το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου. Μας στοίχισαν 7 δις το 2022. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια και όσο θα προχωρούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα εξελίσσεται η απεξάρτηση».

«Η πράσινη πολιτική» τόνισε «είναι κοινωνική πολιτική γιατί εκτός από πράσινη ενέργεια είναι και φτηνή. Θα δρομολογήσομε 11.000 σταθμούς φόρτισης. Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και πράσινα ταξί».

Έκανε ξεχωριστή αναφορά στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σωστή οργάνωση του χώρου βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Δεν θα θυσιάσουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης.

Το gov.gr έως το 2027 θα έχει ψηφιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του κράτους. Όλα τα δεδομένα του δημοσίου πρέπει να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αρχές του 2025 εκκινεί αλλά με ευρύτερες συναινέσεις η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Έκανε επιπλέον λόγο για λογοδοσίαδιαφάνεια και διαρκής αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο με κίνητρα που θα επιβραβεύουν τις επιδόσεις των υπαλλήλων.

Παράλληλα, μίλησε για καθιέρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη,

Μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης.

Έως το 2027 θα φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα, είπε ο ίδιος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση της Κομισιόν που δείχνει όπως είπε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Αρχές του 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Εδώ το Σύνταγμα είναι σαφές και είναι υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν την στείρα άρνηση.

Ισχυρή Ελλάδα: F35 έως το 2028 – Ολοκλήρωση του φράχτη έως το 2025

Εν συνεχεία είπε τα εξής ο κ. Μητσοτάκης:

Με θωρακισμένη την άμυνά της και την φωνή της να ακούγεται παντού η Ελλάδα και η κυβέρνηση συνεχίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί.

Για τα F35 έχουμε ήδη την θετική γνώμη του Κογκρέσου και μπορούν να ενταχθούν στην άμυνα μας έως το 2028.

Για την ΕΑΒ είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ο φράχτης στον Έβρο είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη πριν γίνει πραγματικότητα ερήμην μας, όπως ανέφερε και την χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής επιτροπής με λαμπρά μυαλά και επιστήμονες για να υπάρξει ρύθμιση ενός χώρου που αλλάζει τόσο γρήγορα που ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές αντιλαμβάνονται τις δυνάμεις που θα απελευθερώσουν.

ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους

Είπε ακόμα ότι η Πολιτική προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας όπως και η προστασία πολύτιμων φυσικών μας πόρων.

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε παρακάτω την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: