καρδιολόγος Τσετίν Μάντατζη
Ελλάδα

«Δεν είναι ωραία εικόνα για έναν επιστήμονα, αλλά έφτασα στα όριά μου»

O καρδιολόγος που έκανε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο της Κω μιλά στην «Κ»

Την περασμένη Παρασκευή ο καρδιολόγος Τσετίν Μάντατζη προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο της Κω, καλώντας σε βοήθεια. Ο ίδιος εργάζεται εκεί τα τελευταία δύο χρόνια και θέλησε με αυτή τη συμβολική κίνηση να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Δεν είναι ωραία εικόνα για έναν επιστήμονα, αλλά έφτασα στα όριά μου. Η διαμαρτυρία μου σταμάτησε, ήταν όμως μια προειδοποίηση», λέει ο ίδιος στην «Κ».

«Την ημέρα που αποφάσισα να κάνω τη διαμαρτυρία, είχα συμπληρώσει 28 συνεχόμενες ημέρες εργασίας» λέει ο Τσετίν Μάντατζη.

Η περίπτωση του κ. Μάντατζη είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει γιατροί του ΕΣΥ σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

«Την ημέρα που αποφάσισα να κάνω τη διαμαρτυρία, είχα συμπληρώσει 28 συνεχόμενες ημέρες εργασίας, ενώ τους προηγούμενους επτά μήνες δούλευα 25 ημέρες τον μήνα. Το ίδιο απόγευμα ζήτησα αναρρωτική άδεια τεσσάρων ημερών για να πάρω μια ανάσα» εξηγεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι αυτή ήταν και η πρώτη φορά που πήρε άδεια μετά από δύο χρόνια εργασίας στο νοσοκομείο.

Μια ημέρα πριν επιστρέψει ξανά στο πόστο του, ο κ. Μάντατζη επισημαίνει στην «Κ» πως θέλει να παραμείνει, μόνιμα μάλιστα, στη θέση του. «Δεν θέλω να μαλώσω με κανέναν» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Θέλω να προσφέρω, αλλά δεν γίνεται υπό αυτές τις συνθήκες. Το μόνο που ζητώ είναι μια λύση».

Όταν ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο της Κω το 2021, στην καρδιολογική κλινική εργάζονταν άλλοι δύο γιατροί. Επί τέσσερις μήνες, η κλινική δούλευε πολύ ικανοποιητικά με τους τρεις γιατρούς. Όμως, μια σειρά απρόβλεπτων γεγονότων άλλαξε την καλή εργασιακή συνθήκη. «Τον τελευταίο μήνα έμεινα εντελώς μόνος μου» λέει, τονίζοντας πως αυτό συνέβη εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

«Μερικές φορές χάνω κυριολεκτικά τον ύπνο μου. Αν με καλέσουν πολύ αργά μέσα στη νύχτα -όπως έχει συμβεί- αναφέροντας έμφραγμα, μπορώ να μην πάω;» διερωτάται.

Ο κ. Μάντατζη υποστηρίζει πως παρότι έχει αναφέρει αρκετές φορές το θέμα στη διοίκηση του νοσοκομείου, αυτό δεν λύνεται. Ούτε και το επίδομα ενοικίου που του είχαν υποσχεθεί το 2021, έλαβε τελικά από τον δήμο.

«Θα κάνω υπομονή ως τον Σεπτέμβριο. Μετά, αν δεν έχει αλλάξει κάτι, θα φύγω» ξεκαθαρίζει.

Μια μόνιμη πληγή για το νησί 

Τα προβλήματα γύρω από την ιατρική περίθαλψη και φροντίδα στο νησί της Κω είναι γνωστά εδώ και καιρό, με αρνητικές ειδήσεις να βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας. Το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα στις 4 Ιουνίου, όταν μια γυναίκα πέθανε σε καρότσα αγροτικού, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

«Είναι όντως μόνος του o Τσετίν. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που ο πληθυσμός του νησιού προσεγγίζει τις 140.000 μαζί με τους τουρίστες. Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι πολύ έντονες» λέει στην «Κ» η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω και διευθύντρια ΕΣΥ – Οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο.

«Ακόμα κι όταν δεν έχει εφημερία, ζει με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Τα καρδιολογικά περιστατικά είναι καθημερινή υπόθεση. Γι’ αυτό και οι καρδιολόγοι είναι μια μόνιμη πληγή για το νησί μας. Πολύ δύσκολα στεριώνουν», προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με την κ. Γαβαλά, ο κ. Μάντατζη δεν είναι ο μοναδικός που μόνος καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Οι ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχουν από έναν μόνο εργαζόμενο είναι αυτή του ακτινολόγου, του παιδιάτρου, του ΩΡΛ και του ουρολόγου, ενώ δεν υπάρχει καθόλου παθολόγος. «Ορισμένες φορές, ανάλογα με τις αποσπάσεις, κάποιος (παθολόγος) πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε εμάς και κάποιο άλλο μέρος» τονίζει η κ. Γαβαλά.

 

Πηγή kathimerini.gr