Εκδηλώσεις

ΕΥΘΥΤΑ: 6 Ιουνίου 2004-6 Ιουνίου 2023 – 19 χρόνια δράσης… και συνεχίζουμε δυναμικά!

Ήταν 6 Ιουνίου 2004 όταν ιδρύθηκε  η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, δίνοντας συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του ΑΚΤΑΙΟΝ.

Ας ξεκινήσουμε.. έτσι σκεφτήκαμε.. ευαισθητοποιημένοι  πολίτες, επιστήμονες από διαφόρους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα στην πόλη μας που ζούμε και κυκλοφορούμε στη Ρόδο μας τον Ιούνιο του 2004.. έτσι σκεπτόμαστε και τώρα…

Κλείνοντας τα 20 χρόνια δράσης θα γίνει στη Ρόδο, η Γενική Συνέλευση της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) με την συμμετοχή προσωπικοτήτων από Παγκόσμιους, Ευρωπαϊκούς  και Ελληνικούς Φορείς, σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις.

Η ιστορία μας. Συσπειρωθήκαμε όλοι εμείς.. γιατί η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου είναι το σύνολο της Ροδιακής κοινωνίας, είναι το παιδί όλων σας που αγαπήθηκε .. που στηρίζετε σε σας.. και συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε φορείς και  ευαισθητοποιημένους πολίτες ώστε το μήνυμα για την ασφαλή οδήγηση να ακουστεί  τόσο δυνατά και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.. με όραμα «κανένας θάνατος στο δρόμο» καλλιεργώντας την οδική παιδεία με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης,  καθώς οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας με    τεράστιο κοινωνικό  και οικονομικό κόστος.

6 Ιουνίου 2023: η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου συμπληρώνει 19 χρόνια διαρκούς παρουσίας και δράσης για έναν κόσμο καλύτερο χωρίς τροχαία δυστυχήματα

19 χρόνια, έντονων συναισθημάτων δημιουργίας  και στόχων «Έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα»  «Έναν κόσμο χωρίς τραγωδίες στους δρόμους»

Όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται  δίπλα στους πολίτες της Δωδεκανήσου και στην πολιτεία με δράσεις που ως στόχο έχουν την ενημέρωση σε κρίσιμα ζητήματα οδικής ασφάλειας, αλλαγής οδηγικής  συμπεριφοράς .  Όλες οι δράσεις της εκπέμπουν ένα ηχηρό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της οδικής ασφάλειας της χώρας  μας  και της περιοχής μας.

Σχεδιάστηκαν  πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων   για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, συνδυάζοντας τη θεωρία, τη βιωματική δράση για να εκπαιδεύσουμε περίπου 53.585  μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, 2.495 Εκπαιδευτικούς, 3.770 Στελέχη Στρατιωτικών Μονάδων και  Οπλίτες της 95ΑΔΤΕ.

Έχει υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για όλες τις ηλικίες, με τις οποίες ενημερώθηκαν περίπου 100.000 συμπολίτες μας στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα  με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση μέσω των εντύπων, μοιράσαμε πάνω από 20.000 αλκοτέστ μιας χρήσης  με  μήνυμα “Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί” και 92 προστατευτικά κράνη σε οδηγούς δικύκλων.

Έχει διοργανώσει  Μαθητικούς Διαγωνισμούς όλων των βαθμίδων στη Δωδεκάνησο  και Περιφερειακό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας, ελεύθερο σχέδιο, κολλάζ, σκίτσο, σταυρόλεξο,  τραγούδι, Ρ/spot  TV/spot, κατασκευή, αφίσα  για την Οδική Ασφάλεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας,  και  την Π.Ν.Αιγαίου. Τα έργα  αξιολογούνται και κοσμούν τα τετράδια και τα ημερολόγια   της ΕΥΘΥΤΑ.  Απονέμονται  έπαινοι «τιμής ένεκεν» στους συμμετέχοντες.  Σε ειδικές εκδηλώσεις  έχουν απονεμηθεί τιμητικές πλακέτες σε όλους  τους φορείς υποστηρικτές και  χορηγούς της.  Προωθεί σε όλη την Δωδεκάνησο ραδιοφωνικά spot για την ασφαλή οδήγηση.

Συμμετέχει  σε όλες της εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε, τον Π.Ο.Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως την Παγκόσμια  Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων κάθε Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη, Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ κ.λ.π. Συμμετείχε στην Παγκόσμια Συνάντηση των ΜΚΟ Οδικής Ασφάλειας και Θυμάτων Τροχαίων στις Βρυξέλλες  2009, στην Αττάλεια2013, στα  Χανιά 2019  και στην Στοκχόλμη 2/2020  υπογράφοντας την Διακήρυξη της Στοκχόλμης – Αρχές και κατευθύνσεις για τη δεκαετία 2021-2030, τα δικαιώματα των τροχαίων θυμάτων,  τους στόχους SDGs ως πλαίσιο ενσωμάτωσης της οδικής ασφάλειας σε όλους τους τομείς με στόχο την μείωση των θανάτων και των σοβαρών  τραυματισμών κατά 50% έως το 2030, αναγνωρίζοντας τη σημασία  των περιφερειακών πρωτοβουλιών για την προώθηση διατομεακών συμπράξεων οδικής ασφάλειας, προβάλλοντας δυναμικά χρόνια τώρα την σπουδαιότητα για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα, απαιτώντας οι κυβερνήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α &Β Βαθμού  να επανεξετάσουν την κινητικότητα. Η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών τους  να ξανασκεφτούν πώς κινούμαστε, να διασφαλιστεί η ασφάλεια  τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπ όψη το σύνολο των κινδύνων, να είναι ασφαλή, το περπάτημα, η ποδηλασία με δεδομένο ότι  μπορούν να συμβάλουν στο να γίνουν οι άνθρωποι υγιείς, οι πόλεις βιώσιμες και ασφαλείς, προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες  που θα είναι μια λύση για πολλά από τα δεινά των κοινωνιών. Έχει αποστείλει έγγραφα με προτάσεις  προς Δήμο για υλοποίηση του ΣΒΑΚ-Ρόδου που  θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μειώνοντας ταυτόχρονα την ατμοσφαιρική ρύπανση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την ευρύτερη εικόνα της πόλης.

Έχει διοργανώσει ημερίδες με εισηγητές Υπουργούς,  με επιστήμονες, όλων των ειδικοτήτων (Καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μηχανικοί, ιατροί,  δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, δάσκαλοι οδήγησης εκπρόσωποι ΜΚΟ) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευμένοι σε αντικείμενα που καλύπτουν όλο το φάσμα της οδικής ασφαλείας  και συμμετείχε  σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και χώρες της  Ε.Ε με παρουσιάσεις, ενημερωτικά έντυπα και δημοσιεύσεις σε εθνικά περιοδικά  και ημερήσιο τύπο.  Έχει σχεδιάσει και  υλοποιήσει έρευνες στη Ρόδο, σχετικά με τις στάσεις και συμπεριφορές των χρηστών της οδού, τα αίτια πρόκλησης των τροχαίων συμβάντων, τα γονεϊκά πρότυπα, τις στάσεις κλπ

Έχει καταθέσει σχετικά  υπομνήματα και έχουν αποσταλεί διαχρονικά εκατοντάδες σχετικά έγγραφα προς τους Πρωθυπουργούς, αρμόδιους Υπουργούς,  σε φορείς  και υπηρεσίες   του Δήμου Ρόδου και  της Π.Ν. Αιγαίου. Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε προτάσεις ανά Υπουργείο (Παιδείας-Προστασίας του Πολίτη-Μεταφορών-Δικαιοσύνης-Υγείας) σχετικά με την σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

Έχει   καταθέσει  προτάσεις – διαβούλευσης  για νομοσχέδια προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συμπεριλήφθησαν στο P9_TA(2021)0407 Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2030 – Συστάσεις για τα επόμενα βήματα προς το «Όραμα μηδενικών απωλειών» και επιστολή προς όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές σχετικά με την  μεταρρύθμιση του νόμου 2012/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, η οποία θεσπίζει μηδενικά πρότυπα για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων.

Έχουν σχεδιαστεί  προγράμματα τα οποία οι συμμετέχοντες αξιολογούν ως ιδιαίτερα επαρκή και ικανοποιητικά που καταφέρνουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση στάσεων προς την υιοθέτηση μιας κατάλληλης οδηγικής συμπεριφοράς.  Πολλές άλλες δράσεις μας βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό γιατί η ΕΥΘΥΤΑ είναι ένας ζωντανός Οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται  με δεδομένο ότι είναι μέλος Παγκόσμιων & Ευρωπαϊκών οργανισμών και φορέων που αποτελούνται από ανθρώπους με ένα κοινό όραμα: το να μην χαθεί ούτε μια επιπλέον ανθρώπινη ζωή στους δρόμους του πλανήτη μας.

Έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα  της χώρας μας και έχει βραβευτεί από Συλλόγους, Φορείς και από ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία για το έργο που επιτελεί.

Η προσέγγιση της  ΕΥΘΥΤΑ,  θεωρείται πρωτοποριακή σε ένα τόσο δύσκολο και επώδυνο θέμα με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, όπως είναι των τροχαίων συμβάντων και  αντιμετωπίζεται με επιστημονική  προσέγγιση προκειμένου να εμπλέξει ενεργά την κοινωνία των πολιτών, συσπειρώνοντας εθελοντές και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων για την αποτελεσματικότητα των στόχων.   Επιδιώκει και επιθυμεί την συνεργασία όλων. Όλοι εμείς που διαδραματίσουμε  έναν ρόλο πρέπει να δείξουμε παντού  στην κυβέρνηση μας και τους φορείς του τόπου μας,  γιατί πρέπει να μας ακούσουν και να πιέσουμε  για δεσμεύσεις για τη στρατηγική  οδικής ασφάλειας που θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης των παγκόσμιων στόχων οδικής ασφάλειας. «Δικαίωμά μας η ασφαλής μετακίνηση στους δρόμους»

Με όραμα έναν κόσμο με «Μηδέν απώλειες από τροχαία», οι άνθρωποι της ΕΥΘΥΤΑ θα συνεχίσουν… μαζί  με τους εθελοντές της ,  τα μέλη της και   με την υποστήριξη φορέων και Οργανισμών,  θα  υλοποιεί κάθε χρόνο σημαντικές ενέργειες με θετικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία της  Δωδεκανήσου «για έναν κόσμο καλύτερο χωρίς τροχαία δυστυχήματα»

Πιστοί στο όραμά μας και στους στόχους μας  με «Μηδέν απώλειες»,  συνεχίζουμε… για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε με στόχο να  δημιουργηθούν νέα πρότυπα και να υιοθετηθούν ασφαλείς οδηγικές συμπεριφορές, για όλους τους  χρήστες του οδικού δικτύου. Να μας ακούσουν ζητάμε!!