Δήμος

Με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου το Συνέδριο ICASSP 2023 του μεγαλύτερου Οργανισμού Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Πληροφορικής στον κόσμο

 

Θα συμμετέχουν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες και περισσότεροι  από 4.000 σύνεδροι

 

Με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου το Συνέδριο ICASSP (International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing).

Πρόκειται για το εμβληματικό διεθνές συνέδριο του Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ), του μεγαλύτερου οργανισμού Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής στον κόσμο. Το κεντρικό θέμα του ICASSP 2023 που πραγματοποιείται με την βοήθεια τεχνολογικών κολοσσών, μακροχρόνιων  χορηγών του συνεδρίου, όπως οι Microsoft, Sony, Amazon, Meta (facebook), Huawei, Google,  Apple, είναι η «Επεξεργασία σήματος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» (Signal Processing in the Artificial Intelligence Era), προωθώντας τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης.

Με την έγκαιρη και ταχύτατη υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη και της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου του Γιώργου Χατζημάρκου, η Ρόδος κατάφερε να προσελκύσει τη διοργάνωση, μεταξύ 15 διαφορετικών προορισμών ανά τον κόσμο που διεκδίκησαν τη φιλοξενία της, (ανάμεσα τους και το Λος Άντζελες). Στην επιτυχία αυτή συνετέλεσαν σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φήμη της Ρόδου με την πλούσια ιστορία, οι τουριστικές και συνεδριακές υποδομές, το κοσμοπολίτικο περιβάλλον και η φυσική ομορφιά του νησιού, καθώς επίσης το πλούσιο επιστημονικό και κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

 

Το ICASSP προσελκύει τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και της επεξεργασίας σημάτων παγκοσμίως και έχει την υψηλότερη ποιότητα από όλα τα συναφή συνέδρια.    Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, μηχανικών, και στελεχών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και τα συμπεράσματά του τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και αρκετοί από τους συνέδρους, είναι κορυφαίοι και παγκοσμίως διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές. Μεταξύ αυτών, η Andrea Goldsmith, Κοσμήτορας Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών και καθηγήτρια Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Princeton, ο Richard G. Baraniuk καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Rice και ιδρυτικός διευθυντής του OpenStax, ο Michael I. Jordan, Διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, καθώς επίσης ο Χρήστος Χαρίλαος Παπαδημητρίου καθηγητής στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Columbia.

 

Στην φετινή του διοργάνωση του ICASSP στη Ρόδο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 σύνεδροι, που ως αριθμός αποτελεί παγκοσμίως ιστορικό ρεκόρ για συνέδρια αυτών των τεχνολογικών περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό ICASSP συμπίπτει με την 75η επέτειο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που το υποστηρίζει (IEEE) και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα. Επίσης, μεταξύ των συνέδρων θα υπάρχουν διάφορες εθνικότητες που παραδοσιακά δεν επισκέπτονται (σε μεγάλο ποσοστό) τη Ρόδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 1200 Ιάπωνες και Κορεάτες επιστήμονες θα λάβουν μέρος.

 

Οι σύνεδροι και οι συνοδοί τους θα έλθουν σε επαφή με τον Πολιτισμό της Ρόδου, καθώς και με την φυσική ομορφιά του νησιού. Το παράλληλο πρόγραμμα του συνεδρίου, περιλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα ενώσουν αυτή τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με τον τοπικό πληθυσμό του νησιού.

 

Το συνέδριο ICASSP 2023 θα ανοίξει προοπτικές για τη νεολαία και τους φοιτητές της Ρόδου και της χώρας μέσα από την επαφή με τεχνολογίες αιχμής, τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής, τη γνωριμία και επικοινωνία με στελέχη από κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες όπως Google, Amazon, Apple, Meta/Facebook, Huawei, Microsoft, κλπ, ενώ θα προσφέρει έμπνευση για επαγγελματική σταδιοδρομία σε μοντέρνες ερευνητικές και αναπτυξιακές τεχνολογικές κατευθύνσεις.