Ηλιάκεια 2023: F-16 πάνω από την Κάρπαθο στη μνήμη του Ήρωα Σμηναγού
Δωδεκάνησα

Ηλιάκεια 2023: F-16 πάνω από την Κάρπαθο στη μνήμη του Ήρωα Σμηναγού – Ο συγκινητικός χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ [pics,vid]

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, για την συμπλήρωση 17 ετών από τον θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Α/ΓΕΕΘΑ

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιου Χριστοδουλάκη ως εκπρόσωπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ Αμβροσίου, κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Ήρωα και τιμητικές διελεύσεις ζεύγους Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο αδελφός του Πεσόντα Ήρωα κ. Φίλιππος Ηλιάκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης:

-Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς.
-Η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου.
-Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας.
-Ο Υποδιοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Υποστράτηγος Σταύρος Τζουμερκιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και ο Αρχιεπιστολέας ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.
-Συγγενείς του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

O χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ 

«Τα γεγονότα γνωστά, όταν πριν από δεκαεπτά χρόνια ο Σμηναγός Ιπτάμενος Κώστας Ηλιάκης κατά την διάρκεια εκτέλεσης αποστολής αναχαίτισης έναντι τουρκικών αεροσκαφών, αντιμετώπισε τον ανεύθυνο, θρασύδειλο και τελικά εγκληματικό ελιγμό από το τουρκικό αεροσκάφος, που οδήγησε στην σύγκρουση των δύο μαχητικών και στον θάνατο του Σμηναγού μας.

Η θυσία του Κώστα βύθισε στο πένθος την οικογένειά του όσο και την μεγάλη οικογένεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θλίψη και συγκίνηση κατέκλυσαν όμως και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πράγματι, οι Έλληνες αγάπησαν πολύ τον Κώστα Ηλιάκη, τον αγάπησαν για το καθαρό και αγέρωχο βλέμμα του, για το σεμνό και ελληνοπρεπές ήθος του, για την μεγάλη και ξεχωριστή λεβεντιά του. Τον αγάπησαν ως γιο τους γι’ αυτά που εξέπεμπε και εκπέμπει η ύπαρξή του», είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ στον συγκινητικό χαιρετισμό του.

«Έκτοτε, το όνομα του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη χαράχτηκε βαθιά και ανεξίτηλα στον γρανίτη της συλλογικής εθνικής μνήμης, και ο αθάνατος πιλότος μας κατέστη σύμβολο αυταπάρνησης και θυσίας στο βωμό του
καθήκοντος για την υπεράσπιση της Ελλάδας. Μαζί με τους άλλους πεσόντες αεροπόρους μας αποτελεί το Υψηλό ΠΡΟΤΥΠΟ που εμπνέει, πεισμώνει και ατσαλώνει τις καρδιές των Ιπταμένων μας και όλων όσοι υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Αείμνηστε Σμηναγέ Κώστα Ηλιάκη, Αέναε Ίκαρε της Κρήτης, Μαχητή των ελληνικών αιθέρων και Υπερασπιστή της Ελληνικής Γης, Φύλακα και σηματοδότη των Πεπρωμένων του Έθνους, Η Ελλάς πενθούσα και ταυτοχρόνως υπερήφανη σε ευγνωμονεί! Σε ευγνωμονεί ως εκλεκτό και πανάξιο τέκνο της που την αγάπησε και που έδωσε γι’ αυτήν ότι πολυτιμότερο είχε, την ίδια τη ζωή του! Σύμπασα η ελληνική κοινωνία υποκλίνεται με σεβασμό μπροστά στην υπέρτατη θυσία σου και αποτίει φόρο τιμής στην αλησμόνητη μνήμη σου! Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα σε ξεχάσουν ποτέ! Η μνήμη και η σκέψη μας θα γυρίζει πάντοτε σε σένα!
Αθάνατος!!!», κατέληξε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 Α/ΓΕΕΘΑ    Α/ΓΕΕΘΑ

 

Πηγή  onalert.gr