Δωρεάν προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Δήμο Ρόδου
Δήμος

Δωρεάν προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Δήμο Ρόδου (Φωτο)

Ο Δήμος Ρόδου με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών και Καταπολέμησης Αποκλεισμού Ρομά, κο Ιωάννη Δ. Καμπούρη θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο ,τις ανάγκες του και το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών στην Υγεία και γνωρίζοντας ότι ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του παιδιού» υλοποιεί προγράμματα Προληπτικής/Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» από το 2002 υλοποίησε δράση Προληπτικής Ιατρικής παρέμβασης για παιδιά/μαθητές-τριες του νησιού σε συνεργασία με τον ανωτέρω Οργανισμό, από τη Δευτέρα 8 Μαΐου έως και την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, έξω από το Δημαρχείο.
Η Δράση κινητοποίησε και ένωσε Υγειονομικούς Φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να εξεταστούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Συγκεκριμένα η δράση συνδιοργανώθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το Κέντρο υγείας Ρόδου, τα στελέχη των οποίων παρείχαν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, με τη συμβολή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, των προϊστάμενων των τμημάτων Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων και Κοινωνικής Πρόνοιας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Ρόδου και των στελεχών του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου.
Τα αποτελέσματα της δράσης ήταν ικανοποιητικά, αφού συμμετείχαν 5 Δημοτικά σχολεία, οι μαθητές/μαθήτριες των οποίων εξεταστήκαν τις πρωινές ώρες της δράσης, ενώ τις απογευματινές ώρες είχαν την δυνατότητα να εξεταστούν παιδιά όλων των οικογενειών που διαμένουν στο νησί. Ταυτόχρονα από τη δράση επωφελήθηκαν παιδιά Ρομά ηλικίας 6-13 ετών που είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν σε διάφορα σχολεία του νησιού.
Συνολικά στο κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» εξεταστήκαν 193 παιδιά και πραγματοποιηθήκαν 491 προληπτικές εξετάσεις (παιδιατρικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές). Στο τέλος της εξέτασης έγινε ενημέρωση σε κάθε παιδί και στον συνοδό του για την κατάσταση της υγείας του, για τη σημασία της πρόληψης, παραδίδοντάς του και το Ατομικό Δελτίο Εξέτασης.
Κατά τη διάρκεια της δράσης και προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος αναμονής των παιδιών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά είτε με ζωγραφική είτε συμμετέχοντας σε διάφορα ψυχοκινητικά παιχνίδια και χορό από εθελόντρια εμψυχώτρια, την οποία και ευχαριστούμε θερμά που αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες της.
Τις θερμές μας ευχαριστίες εκφράζουμε σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης και ιδιαίτερα:
• τον ΔΟΠΑΡ
• την ΔΕΡΜΑΕ
• το Ξενοδοχείο Ρόδος Palace
• την εταιρεία Blue Star ferries
• τη ΔΙΕΚ Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών/τριών
• τις 2 νοσηλεύτριες Δήμου Ρόδου
• την Τροχαία Ρόδου
• την Πολιτική προστασία και
• τον Ερυθρό Σταυρό