Πολιτική

Μιχάλης Λουλούς : “Οι παροχές στην Αγροτική Οικονομία της χώρας”

Οι παροχές στο αγροτικό εισόδημα είναι ορατές. Πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα και στο 6% για τις ζωοτροφές, οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα ήταν από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια από τα αποταμιευτικά κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουμε την δυνατότητα , τα κονδύλια αυτά να τα αξιοποιήσαμε για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η κυβέρνηση είναι «πάνω από το πρόβλημα» για την στήριξη των αγροτών μας εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια και εφόδια, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε πει πως είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά με τις δυνατότητες που έχουμε και τα εργαλεία που μπορούμε να διαθέσουμε, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και προσπαθούμε καθημερινά να επιλύουμε ζητήματα».

Κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων, από την πρώτη στιγμή, ειδικά για τους αγρότες, υπήρξε συγκεκριμένη μέριμνα και παρεμβάσεις τόσο στο ζήτημα του ρεύματος όσο και στο ζήτημα του πετρελαίου κίνησης.

Ειδικότερα, για την είσπραξη της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δεσμεύτηκαν χρήματα και δόθηκαν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και αυτό έγινε αρχικά με την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έτσι ώστε να ξέρουμε τι καλλιέργειες έχει κάνει καθένας από τους δικαιούχους. Επίσης διερευνήθηκε  η δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, αλλά αυτή είναι η αρχική μας δέσμευση. Βεβαίως, υπήρξε και η δυνατότητα στους αγρότες, της ειδικής έκπτωσης που υπάρχει για όλους όσους αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης, των 15 λεπτών έκπτωσης χωρίς όριο, που γίνεται ουσιαστικά επί της αντλίας.

Για το ρεύμα «η πρώτη υπογραφή που έβαλε ο υπουργός, ήταν για τα 50 εκατ. ευρώ, από τη δυνατότητα του μέτρου “De Minimis”, προκειμένου για να στηρίξει την προσπάθεια στην κάλυψη ποσοστού στη ρήτρα αναπροσαρμογής» και «όλο αυτό το διάστημα το μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει καλυφθεί και στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο έχει εξαγγελθεί υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης για τους αγρότες του 90% της αύξησης, η οποία θα υπήρχε κανονικά στο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα». Παράλληλα, δόθηκαν 94 εκατ. για ενίσχυση στις ζωοτροφές. Υπενθυμίζουμε πως η Κυβέρνηση τρεις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει επιταχύνει τις πληρωμές του ΕΛΓΑ με προκαταβολή για ζημιές στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει καταφέρει να αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των ζημιών του 2021, ποσά τα οποία είναι πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι καλό να αναφέρουμε  πως ξεπερνιέται ο αριθμός των 100.000 οριστικών και των 370.000 πρόχειρων αιτήσεων δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως δόθηκαν και οι παρακάτω παροχές για την στήριξη των αγροτών :

1.            Δημιουργήσαμε το αφορολόγητο υπέρ των αγροτών .

2.            Δημιουργήσαμε 7 ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες.

3.            Επιστρέψαμε το φόρο του αγροτικού πετρελαίου.

4.            Μειώσαμε το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

5.            Δώσαμε σχεδόν στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων κορονοενισχύσεις.

6.            Ανοίξαμε να σχέδια βελτίωσης 230 εκ ευρώ .

7.            Ολοκληρώσαμε πληρωμές νέων αγροτών : το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας αξίας 520 εκ ευρώ.

8.            Εκσυγχρονίστηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

9.            Ενισχύθηκε με επιπλέον χρήματα ο ΕΛΓΑ Και άμεσα αποζημιώνει τους παραγωγούς από τις θεομηνίες με πάνω από 1δις ευρώ να δίδεται για αυτή την Κυβερνητική θητεία

10.          Δόθηκαν ενισχύσεις σχεδόν στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αύξησης του ενεργειακού μετά από τις επιπτώσεις που προέκυψαν απο τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Για την επόμενη ημέρα δεσμευόμαστε:
•              Αύξηση του αριθμού των κατ’επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.
•              Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
•              Εμπορία αγροτικών προϊόντων (τυποποιημένων) δια μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων από το 18% στο 27% το 2027.
•              Αύξηση γεωργικών εκτάσεων για παραγωγή βιολογικών προϊόντων από το 9,1% στο 16,4% το 2027.
•              Δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ.
•              Επιστροφή ΕΦΚ στο Diesel στους αγρότες και για το 2023.
•              Νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ
και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα και θα
ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες.

Μιχάλης Λουλούς,
Συντονιστής
Νοτίου Αιγαίου και Νησιωτικότητας της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.