Ρόδος

Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη θα ενοικιάσει η ΔΕΗ για Ρόδο και Καστελλόριζο

 

Ηλεκτρική ενέργεια: Έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί το καλοκαίρι μπλακ άουτ στα νησιά

Κινητοποίηση από ΡΑΑΕΥ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποφυγή το καλοκαίρι πιθανών μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση των νησιών της χώρας που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού προχωρούν οι αρμόδιες αρχές. Πρόκειται για τα νησιά Σάμος, Χίος, Σαντορίνη, Ρόδος, Λέσβος και Καστελόριζο.

Ο τουρισμός
Η τουριστική κίνηση τη φετινή θερινή περίοδο αναμένεται να χτυπήσει νέα ρεκόρ, όπως προβλέπουν φορείς της αγοράς. Οι υποδομές όμως για την κάλυψη των αυξημένων φορτίων κατανάλωσης ρεύματος είναι παρωχημένες. Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί με βάση τις ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών.

Οι επενδύσεις
Η κυβέρνηση και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δρομολογούν επενδυτικά σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, όπως για παράδειγμα εκείνων για την Κρήτη και της Σαντορίνης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ολοκληρωμένα είναι εκείνα των Κυκλάδων, ενώ σχεδιασμός γίνεται για την ενεργειακή ανασφάλεια των Δωδεκάνησων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ωστόσο τα τελευταία προαναφερόμενα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2030 και μέχρι τότε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές θα έχουν την ανάγκη πρόσθετων ενεργειακών υποδομών προκειμένου να αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές και τους τουρίστες.

Γεννήτριες
Τέτοια μέτρα δεν είναι άλλα από τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννήτριες) που έρχονται να δώσουν πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές. Και συγκεκριμένα για την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ο συναγερμός σήμανε και για φέτος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ. Η τελευταία έχει υπό την ιδιοκτησία και ευθύνη την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά με ντιζελοκίνητες μονάδες.

Έτσι η ΡΑΕ αποφάσισε να εγκρίνει στη ΔΕΗ τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε Σάμο, Χίο, Θήρα, Ρόδο, Λέσβο και Μεγίστη (Καστελλόριζο).

Το σκεπτικό
Στο σκεπτικό των αποφάσεων της ΡΑΕ αναφέρεται: «Η ασφάλεια εφοδιασμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια.

H εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε περίπτωση βλαβών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής), αντιμετωπίζεται μέσω εξαιρετικών διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου και θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Επικράτεια, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές».

Ιούλιος και Αύγουστος
Αναλυτικά ανά νησί αποφασίστηκε για από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου η μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών:

1. Στη Σάμο το έλλειμμα ισχύος υπολογίζεται στα 11,4 Μεγαβάτ και θα μισθωθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 12 Μεγαβάτ.

2. Στη Χίο το έλλειμμα ισχύος θα είναι στα 24,5 Μεγαβάτ. Θα αποσταλούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη 25 Μεγαβάτ

3. Στο νησί της Θήρας (Σαντορίνη) το έλλειμμα θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 20 Μεγαβάτ

4. Στη Ρόδο οι ανάγκες θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 18 Μεγαβάτ.

5. Στη Λέσβο το έλλειμμα υπολογίζεται σε 13,7 Μεγαβάτ και θα μισθωθουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 14 Μεγαβάτ.

6. Στο νησί της Μεγίστης (Καστελόριζο) το έλλειμμα θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 0,15 MW.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος