Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ»
Περιφέρεια

Το Σάββατο 29 Απριλίου τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελλόριζο (φωτο)

Ο ναός αποπερατώθηκε μετά από ένα και πλέον αιώνα, με δωρεά των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου

Στο Καστελλόριζο μεταβαίνει σήμερα  ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος (μετά την Σύρο την Αθήνα και την Κω), όπου αύριο το πρωί θα τελεστούν τα θυαρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, που θα τελεστούν από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, παρουσία των τοπικών αρχών.

Της Ρένας Παυλάκη

 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης και Μεγίστης

Η Ιερά Μητρόπολη Σύμης και Μεγίστης ανακοινώνει, ότι μετά από τριετείς αναστηλωτικές εργασίες, προσφερόμενες από τον Μέγα Ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ολοκληρώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση του εν Καστελλορίζω Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ».  Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, το διήμερο 28 και 29 Απριλίου.

Tο πρόγραμμα:

Παρασκευή 28η Απριλίου και ώρα 18:30

Α) Μέγας Εσπερινός στον υπό εγκαινιασμόν Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ», όπου ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει τον Καταμερισμό των Αγίων Λειψάνων επί τη Ακολουθία την επαύριον, των Εγκαινίων.

Β) Μετά το πέρας του Εσπερινού, θα λάβει χώρα τιμητική εκδήλωσις, υπό του Δήμου Μεγίστης στο Πνευματικό Κέντρο, πλησίον του Ναού και η αναγόρευση του κ. Αθανασίου Μαρτίνου σε επίτιμο Δημότη Μεγίστης.

Σάββατο 29 Απριλίου

Την πρωίαν του Σαββάτου 29η Απριλίου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει του Όρθρου και εν συνεχεία θα τελέσει τα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου «Σαντραπέ». Μετά το πέρας των Εγκαινίων θα προσφερθεί εόρτιος«μπουφές» σ τον αύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Ο πανέμορφος ναός που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, περίμενε πάνω από έναν αιώνα για να αποπερατωθεί και  αυτό έγινε πράξη, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον και την χορηγία του εθνικού ευεργέτη εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, που ανέλαβαν την πλήρη αποκατάστασή του αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου ο ναός να καταστεί λειτουργικός.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα. Το φιλάνθρωπο ζευγάρι χρησιμοποίησε την επιτυχία της επιχείρησής του, για να βοηθήσει τους έχοντες ανάγκη, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τους συμπατριώτες του, βοηθώντας τους ειδικά στις θρησκευτικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Οι ευεργέτες Σαντραπέ παρείχαν τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή ενός νέου σχολείου, της «Σαντράπειας Αστικής Σχολής» (η οποία συντηρείται με δαπάνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου)  και μάλιστα χτίστηκε σε νεοκλασικό στιλ, που μοιάζει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα εγκαίνιά του στα τέλη του 1903, φιλοξένησε 308 αγόρια και 8 δασκάλους, συμπληρώνοντας το γειτονικό Παρθεναγωγείο, έργο του τότε δημάρχου Καστελλόριζου Θεοδόση Πενγκλή.

Η οικογένεια Σαντραπέ παρείχε, επίσης, τα απαραίτητα κεφάλαια για το κτήριο της γειτονικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που ξεκίνησε το 1906.

Ο Άγιος Γεώργιος του Χωραφιού (επίσης γνωστός ως «Άγιος Γεώργιος του Λουκά») άρχισε να κτίζεται πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού του Αγίου Γεωργίου, που αρχικά είχε εγκαινιαστεί το 1637 και σχεδιάστηκε από τον Σάμιο αρχιτέκτονα, Πάνο Διακοσταμάτη, σε υστεροβυζαντινό ρυθμό, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά το 1908.

(στη φωτο ο Περιφερειάχης Γιώργος Χατζημάρκος τον περασμένο Νοέμβριο, ξεναγεί στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ τους Περιφερειάρχες της χώρας. Διακρίνονται οι Γιώργος Πατούλης και Απόστολος Τζιτζικώστας)