Σουδάν- Ο εγκλωβισμένος Ροδίτης Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας : «Είναι δύσκολα τα πράγματα»
Ελλάδα

Σουδάν- Ο εγκλωβισμένος Ροδίτης Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας : «Είναι δύσκολα τα πράγματα» (video)

Άλλη μια μέρα σφοδρών συγκρούσεων είναι η Δευτέρα στο Σουδάν, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από ώρα σε ώρα.

Τα δραματικά γεγονότα ζουν και οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Το euronews επικοινώνησε το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα με τον Μητροπολίτη Σάββα και εκείνος, με γλαφυρό τρόπο, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί:

Σουδάν: Νέα κραυγή αγωνίας του Ροδίτη Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα

«Αυτή τη στιγμή, συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των δύο στρατηγών: του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας, με τον στρατό του Σουδάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Ο πρόεδρος της χώρας διοικεί τον στρατό του Σουδάν και ο αντιπρόεδρος διοικεί τον στρατό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, ο οποίος ήταν βοηθητικός», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν και προσθέτει: «Είναι και οι δύο ισχυροί στρατοί. Και αυτή την στιγμή οι διαμάχες συνεχίζονται και μάλιστα σήμερα εντονότερα, γιατί είχε και αεροπορικές επιδρομές, αντιαεροπορικά πυρά».

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι δύσκολη η κατάσταση, ειδικά σήμερα», σημειώνει με έμφαση.

Η Μητρόπολη Νουβίας βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ.

«Συγκρούσεις γίνονται παντού. Ειδικά εμείς τώρα είμαστε στο επίκεντρο της διαμάχης, διότι είμαστε στο κέντρο της πόλης και μπροστά και πίσω από την Μητρόπολη υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια. Γενικά κίνδυνος υπάρχει, εάν κάτι τους ξεφύγει», τονίζει με έμφαση ο Μητροπολίτης, Σάββας.

Σε ό,τι αφορά τους 15 εγκλωβισμένους στην Μητρόπολη, υπογραμμίζει: «Είμαστε καλά, Δόξα τω Θεώ! Έχουμε τρόφιμα, έχουμε νερό. Ρεύμα δεν έχουμε. Νερό χρησιμοποιούμε το εφεδρικό, μόνο για το φίλτρο για νερό, για να έχουμε νερό πόσιμο. Γεννήτρια υπάρχει, την χρησιμοποιούμε λίγες ώρες την ημέρα, μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση ώρα το βράδυ, γιατί κάνουμε οικονομία στο πετρέλαιο, γιατί εάν τελειώσει δεν θα μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε πετρέλαιο. Γιατί όλα ήταν ξαφνικά. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο».

Η επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, αλλά και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι διαρκής: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, ο οποίος έχει ενημερώσει και τις άλλες διπλωματικές υπηρεσίες του Σουδάν, από την Ε.Ε. και τις άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες, που είναι υπεύθυνες για θέματα Ευρωπαίων πολιτών. Και με το υπουργείο Εξωτερικών, με τη Διαχείριση Κρίσεων, είχαμε χθες μια επαφή και βέβαια είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για εμάς, για την Μητρόπολη», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας.

Εξηγεί πως οι εγκλωβισμένοι νιώθουν ασφαλείς μέσα στην Μητρόπολη, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι «τώρα, δεν μπορεί να κανείς να πει ότι είναι (πλήρως) ασφαλής».

Όπως εξηγεί ο Μητροπολίτης Σάββας στο Σουδάν υπάρχουν 30 Έλληνες. «Είναι καλά και είναι ασφαλείς. Είναι στα σπίτια τους. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημειώνει.

Κι όταν ερωτάται ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει λέει: «(Θέλουμε) μόνο τις προσευχές όλων για μια σύντομη κατάπαυση του πυρός και ειρήνη, για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Μόνο αυτό, τίποτα περισσότερο. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτή την στιγμή».