Αποκατάσταση της Σαντραπείας Σχολής και του Παρθεναγωγείου στη Μεγίστη, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Αποκατάσταση της Σαντραπείας Σχολής και του Παρθεναγωγείου στη Μεγίστη, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο, ύψους 0,68 εκατ. ευρώ
Δύο ακόμη ιστορικά κτίρια ξαναβρίσκουν την αίγλη τους, χάρη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ενδιαφέρον της για την αποκατάστασή τους.
Πρόκειται για τα κτίρια της Σαντραπείας Σχολής και του Παρθεναγωγείου στο Καστελλόριζο, για την αποκατάσταση των οποίων, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο, μετά και την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε εργολαβική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης Σαντραπείας Αστικής Σχολής και Παρθεναγωγείου στην ν. Μεγίστη», έναντι του συνολικού ποσού των 682.155.89 ευρώ.
Η Σαντράπεια Σχολή είναι το πιο ξεχωριστό κτίριο του νησιού, η αρχιτεκτονική του οποίου βασίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου η πρόσοψη αποτελεί αντίγραφο.
Εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου του 1903 από τον ευεργέτη του νησιού Λουκά Σεντραπέ. Τα κτίρια της Σαντραπείας Αστικής Σχολής και του Παρθεναγωγείου βρίσκονται στην περιοχή Χωράφια, δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με τον οποίο συνδέονται με μία μοναδικής τέχνης βοτσαλωτή ασπρόμαυρη αυλή.
Από το 1903 που χτίστηκαν, λειτούργησαν ως οκτατάξιο αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο με περισσότερους από 300 μαθητές, μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο επαναλειτούργησαν ως αλληλοδιδακτικό σχολείο. Λόγω μακροχρόνιας έλλειψης συντήρησης, κρίθηκε επείγουσα η υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης τόσο του περιβάλλοντος χώρου όσο και οικοδομικών, ξυλουργικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών εντός των κτιρίων.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι δώδεκα (12) μήνες από́ την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης με τον ανάδοχο.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), Π.Ε. Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με το έργο:
«Ένα ακόμα σχολείο μας, επισκευάζεται. Το σχολείο στο Καστελλόριζο, το οποίο μελετήσαμε, χρηματοδοτήσαμε και δημοπρατήσαμε για λογαριασμό του Δήμου Μεγίστης.
Όχι, δεν είναι εύκολο μια Τεχνική Υπηρεσία να κάνει τα πάντα για έναν άλλο φορέα. Αυτό που για εμάς έγινε πια ρουτίνα, είναι η απόλυτη δέσμευση και αφοσίωση στις ανάγκες των νησιωτών και στην απόφαση μας να δοκιμάζουμε τα όρια.
Μια πολύ μικρή, σε αριθμό στελεχών, Υπηρεσία δίνει μόνη της έναν ευγενή αγώνα ενάντια σε κάθε δυσκολία και φέρνει αποτελέσματα σε 50 νησιά.
Για να μας κατηγορούν οι λαθρεπιβάτες της πολιτικής ζωής ότι αργούμε,
Για να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι αυτά που υπηρετείς είναι αυτά που κάνουν την διαφορά.
Σε 50 νησιά».