Περιφέρεια

Γ. Χατζημάρκος στον RV: Πέρασε η μαύρη εποχή της Αυτοδιοίκησης Όλα τα έργα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι αδειοδοτημένα

Αυτοί οι άνθρωποι που εκτελούσαν έργα χωρίς αδειοδότηση, μας κουνούν σήμερα και το δάχτυλο, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

“Τα έργα μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι όλα αδειοδοτημένα και δεν έχουμε πια τη μαύρη εποχή του παρελθόντος της Αυτοδιοίκησης. Αυτοί οι άνθρωποι που εκτελούσαν έργα χωρίς αδειοδότηση, μας κουνούν σήμερα και το δάχτυλο”. Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Ρ/Σ Real Voice 99.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, και στους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή.

Ερωτηθείς ο κ. Χατζημάρκος για παλαιότερη δήλωσή του ότι πλέον με βάση την προσπάθεια που έγινε για τη χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ότι έχουμε χρήματα θα ήθελα να έχουμε και μελέτες και αν σήμερα έχουν ξεκινήσει να έρχονται μελέτες από την πλευρά των Δήμων προκειμένου να προχωράει η ένταξη έργα στους διάφορους άξονες ή αν ακόμη ψάχνουμε τα βήματά τους στον πρώτο βαθμό Τ.Α., απάντησε ότι “ακόμη ψάχνουμε τα βήματά μας, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, υπάρχουν μελέτες αλλά όχι όσες θα θέλαμε.. Η έξοδος, η αλλαγή στόχου και ο διπλασιασμός των ευρωπαϊκών πόρων, έχουμε ανοίξει ήδη τις πρώτες προσκλήσεις και πρέπει να σας πω ότι ψάχνουμε με το φακό, είμαστε λίγο με το φακό να βρούμε ώριμα έργα για να μπορέσουμε να τα χρηματοδοτήσουμε.

Θα θέλαμε να είναι πολύ περισσότερα τα έργα δεν θέλω να αδικήσω κανέναν γιατί και αυτοί δίνουν μάχη οι περισσότεροι όχι όλοι οι περισσότεροι με πολύ μικρές ή ανύπαρκτες Τεχνικές υπηρεσίες ή και διοικητικές υπηρεσίες ακόμα, σε αυτούς βάζουμε εμείς πλάτη όσο μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και τις μελέτες και τις χρηματοδοτήσεις. Χρειάζεται σίγουρα βοήθεια ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης ειδικά στα μικρά νησιά από το υπουργείο Εσωτερικών με στελεχιακό δυναμικό. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αυτοί οι Δήμοι να έχουν καλύτερη λειτουργία. Από την πλευρά μας για να μην τους καταδικάσουμε αυτούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα των τεχνικών υπηρεσιών για να έχουμε γρήγορα τις μελέτες τους έτοιμες, στις χρηματοδοτήσεις μας φτιάχνουμε διακριτό χώρο για αυτά τα νησιά, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί ισότιμα ως προς τον αγώνα τους να βρουν χρηματοδότηση για ένα έργο στο νησί τους και δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα νομίζω ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών μας νησιών δεν υπάρχει ώριμο έργο που να μην έχουμε βρει για αυτό από τη μία ή την άλλη πηγή να μην έχουμε βρει χρηματοδοτικό εργαλείο να το στηρίξει. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα γιατί ακούτε στις κοινωνικές μας συζητήσεις ότι χρειαζόμαστε κι άλλες υποδομές. Συμφωνώ δεν θα διαφωνήσω είναι έτσι ακριβώς.

Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ένα τεράστιο αγώνα με πάρα πολλά έργα σε όλα τα νησιά να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, όμως στον αγώνα αυτό έχουμε σύμμαχο πια το διπλασιασμό των πόρων μας και σήμερα που μιλάμε σχεδόν κανένα έργο σε μικρό μας νησί δεν υπάρχει που να είναι ώριμο και να μην έχουμε βρει χρηματοδοτικό εργαλείο για να το στηρίξουμε.

Όταν λέω ώριμο εννοώ αδειοδοτημένο και μένα η συζήτηση περί μελετών δεν μου λέει τίποτα και το λέω συνέχεια γιατί στο δημόσιο διάλογο είχε επικρατήσει ο όρος υπάρχει μελέτη δεν σημαίνει τίποτα γιατί δεν είναι το τελικό. Η μελέτη από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα γιατί το έργο πρέπει να είναι αδειοδοτημένο.

Τα έργα μας πια είναι όλα αδειοδοτημένα, δεν είναι αυθαίρετα δεν έχουμε πια το δημόσιο της “ηρωικής” εκείνης αυτοδιοίκησης που πήγαινε όπου ήθελε όποτε ήθελε, έκανε ότι ήθελε και δεν την ήλεγχε κάνεις. Γιατί αυτοί -κι ας βγουν να με καταγγείλουν όσο θέλουν- αδιαφορώ πλήρως, ήταν μία μαύρη εποχή για την αυτοδιοίκηση. Έκαναν έργα αυθαίρετα, έργα τα οποία δεν ήταν αδειοδοτημένα όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά ούτε πολεοδομικά. Λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι εκτελούσαν έργα χωρίς καμία αδειοδότηση από οπουδήποτε, σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο περί παραγωγικότητας.

Η δική μας απάντηση είναι, ελάτε σήμερα με το σημερινό διοικητικό περιβάλλον το οποίο είναι πιο σωστό -όσο κι αν είναι γραφειοκρατικό, όσο και να μας κουράζει, μας βασανίζει, αλλά υπάρχει έλεγχος υπάρχει και αδειοδότηση. Όπου βλέπετε εργοτάξιο δικό μας που έχει πάνω το όνομα Περιφέρεια Νοτίου να ξέρετε ότι ο φάκελος είναι πλήρης έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, έχει πολεοδομική αδειοδότηση, έχει πάσης φύσεως αδειοδότηση. Τα έργα μας  ξεκινάνε και τελειώνουν, εμείς δεν έχουμε έργα φαντάσματα!”, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος.