Γ Χατζημάρκος Food Expo 2023
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: ” Οι παραγωγοί των νησιών μας και τα προϊόντα τους, ταξιδεύουν σε όλες τις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη”

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food Expo Greece 2023

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο πολιτικής της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food Expo Greece 2023

Η γαστρονομική υπεροχή και ποιότητα των προϊόντων της Ελλάδας προβάλλονται μέσα από μοναδικά πιάτα που δημιουργούν καταξιωμένοι chefs.

Η γαστρονομική εκδήλωση Mediterranean Food Stage, που πραγματοποιείται και τις τρεις ημέρες της έκθεσης στο ειδικά διαμορφωμένο stage στο Hall 1, έχει ως στόχο την προβολή της μοναδικής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας των ελληνικών τροφίμων και ποτών αλλά και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη των εξαγωγικών προοπτικών των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.                                                                                                                              

Mediterranean Food Stage    Παρουσιάζοντας την ελληνική εκδοχή του brunch

Διακεκριμένοι λοιπόν chefs έχοντας ως «εργαλείο» τους εξαιρετικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας δείχνουν μέσω live cooking shows, στους Έλληνες αλλά και διεθνείς επαγγελματίες επισκέπτες, πρωτότυπους τρόπους και μοναδικές ιδέες όσον αφορά το brunch, με εκλεκτά και υγιεινά προϊόντα της ελληνικής γης.

Διαβάστε τα highlights από την Κυριακή 19 Μαρτίου

Νωρίς το πρωί τη θέση της στο stage πήρε η Ήπειρος με την Προϊσταμένη Προώθησης Και Προβολής τοπικών προϊόντων της περιφέρειας, Σοφία Φούκη να αναλύει τη γαστρονομική αξία των τροφίμων του τόπου και τον chef Έκτορα Ιωάννου να μαγειρεύει ταρτάκια με γαλοτύρι Παραμυθιάς και καραμελωμένα κρεμμύδια, τομάτες γεμιστές με αυγό και καπνιστό τυρί Μετσόβου, τηγανίτες με φέτα Δωδώνης και απόσταγμα από ούζο Ρούμπου, παραδοσιακές αυγόφετες σε νιφάδες γραβιέρας Ήπειρος, τραχανά με γαρίδα Αμβρακικού, τομάτα, ανάφλεξη με κονιάκ και τριμμένη φέτα και ανοιχτή πίτα από καλαμποκίσιο αλεύρι (μπομπότα) με πράσο, μυρώνια και τσουκνίδα.

Στη συνέχεια, το ευρύ πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας ανέλυσε η Ευφροσύνη Ντιό, Αντιπεριφερειάρχης Μεταποίησης, Επιχειρηματικότητας και Ισότητας, ενώ παράλληλα ο chef Τάσος Πρωτοψάλτης μάς παρουσίασε οσπριάδα Πρεσπών με κάστανα και μανούρι Κοζάνης, μανιτάρια Γρεβενών με πιπεριές Φλωρίνης και κρόκο Κοζάνης και γιαούρτι με μαρμελάδα ροδάκινο από το Βελβεντό.

Τη θέση τους στο stage πήραν στην πορεία η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι chefs της οποίας μαγείρεψαν μους παστού κολιού Λέρου, σφουγγάτο Κύθνου με μαρμελάδα ντομάτας, ροδίτικες μακαρούνες με γιαούρτι και ξεροχύμηση και λουκούμι με χοιρινό, ενώ παράλληλα ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα μίλησε για την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου  συμμετέχει με δύο περίπτερα , 30 παραγωγοί  θα παρουσιάσουν τα κρασιά και τα προϊόντα που παράγονται στην περιφέρειά Νοτίου Αιγαίου .Η Γαστρονομία μας πρέπει να προβάλλεται μέσα από τοπικά προϊόντα που παράγονται στα νησιά της περιοχής ευθύνης μας», επεσήμανε  ο κ. Ζαννετίδης.

Οι συμμετοχές είναι από τα νησιά: Ρόδος, Κως, Κάσος, Αμοργός, Άνδρος, Κέα, Νάξος, Σέριφος, Πάρος, Σύρος, Σίκινος, Τήνος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος.

Το παρόν έδωσε κι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος όπου με ανάρτησή του στα social media επισημαίνει τα εξής:

Οι παραγωγοί των νησιών μας και τα υπέροχα προϊόντα τους, ταξιδεύουν παντού. Σε όλες τις εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Γιατί, αξίζουν κάθε ευκαιρία και η Περιφέρεια μας ξέρει να εκτιμά και να αξιοποιεί ευκαιρίες ✌️

Μαρία Κονταρίδη, Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Φραγκογιάννης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Νέστορας

Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Φραγκογιάννης, Βασίλης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Κούρταλης

Ένα εξαιρετικά σημαντικό workshop φιλοξενήθηκε στη συνέχεια, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Η εκδήλωση, με συντονίστρια την Μαίρη Κονταρίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ε.ΣΥ.Δ, φιλοξένησε δύο πάνελ ομιλιών που επικεντρώθηκαν στα ελληνικά τρόφιμα και ποτά ως μέσο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, ενίσχυση και εξωστρέφεια του κλάδου Τροφίμων. Την εκδήλωση άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε τον ρόλο της FOOD EXPO, στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών για τον κλάδο Τροφίμων. Mάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει την επέκταση του εκθεσιακού κέντρου, γεγονός που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνοποίηση εκθέσεων όπως είναι η FOOD EXPO. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Νέστορας, δ/νων σύμβουλος Ε.ΣΥ.Δ., αναφέρθηκε στη σημασία του κλάδου τροφίμων και ποτών και στις νέες δράσεις που στοχεύουν στο να παρέχουν στους δήμους τεχνογνωσία προκειμένου να μπορούν να στηρίξουν τους παραγωγούς. Ακολούθησε ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής, που σημείωσε πως περιφέρεια και δήμοι μπορούν να στηρίξουν απόλυτα τα μεσογειακά προϊόντα, τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, Ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών (οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια) μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο του Enterprise Greece και του Εxport Greece, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, με συγκεκριμένες δράσεις και συντονισμένες προσπάθειες.

Στο δεύτερο πάνελ ομιλιών, χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, αλλά και ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με πόρους, αλλά και εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών Τροφίμων και Ποτών, με στόχο την ενδυνάμωση της παραγωγής και της εξωστρέφειάς τους. Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Βορείου Τομέα, σημείωσε πως τα ελληνικά προϊόντα είναι βάση για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πολλαπλάσιες και τέλος ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών και συγχωνεύσεων, για να μπορέσει η ελληνική παραγωγή τροφίμων να μπει στις αγορές της Ευρώπης.

Ο chef Τάσος Πρωτοψάλτης μαζί με τον Τάσο Τόλη κατά την γαστρονομική παρουσίαση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας

Οι chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων δημιουργούν με προϊόντα από το Ν.Αιγαίο

Οι μαγειρικές παρουσιάσεις συνεχίστηκαν με τον chef Αλέξανδρο Δραμαλιώτη, ο οποίος έφτιαξε μαμαλίγκα με φρέσκα μυρωδικά, τραχανά και κολοκύθια, τηγανόψωμο με μαρμελάδα σύκο, φέτα και φυστίκι, muffins αλμυρά με λουκάνικο Ευρυτανίας, φορμαέλα, τομάτα και ελιές και τσιτσανόπιτα με σουλτανίνες. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Ευάγγελος Κούκουζας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο οποίος αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τον γαστρονομικό πλούτο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σ

το θέμα της επισήμανσης των τροφίμων στην στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο αναφέρθηκε στην πορεία η Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, ενώ παράλληλα ο chef Μανώλης Ραϊνάκης δημιούργησε αβγά τηγανιτά με στάκα σε στρώμα από αγριόχορτα με μάραθο, καλιτσούνια Σητειακά ανεβατά και μπουρέκι χανιώτικο με γιαούρτι. Η ημέρα έκλεισε με τον chef Βαγγέλη Μπιλίμπα να μαγειρεύει σφουγγάτο Μυτιλήνης με κολοκύθι φέτα και λαδοτύρι, μυζηθρόπιτες με μαστίχα Χίου, ξυνομυζήθρα και μέλι Ικαρίας, μπουρέκια Σάμου με γλυκιά κολοκύθα, σούμα, πετιμέζι από μοσχάτο και κεφαλοτύρι Λέσβου. Παράλληλα, στην σκηνή βρέθηκε η Σουλτάνα (Άννη) Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου, η οποία αναφέρθηκε στην γαστρονομία του Βορείου Αιγαίου.

Τι είδαμε σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου στο stage;

Η ημέρα ξεκίνησε με μοναδικές γεύσεις και αρώματα από τη Δυτική Ελλάδα, καθώς τη θέση της στο stage πήρε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου, οι chefs της οποίας παρουσίασαν στο κοινό τραχανόπιτα με λουκάνικο Καλαβρύτων, τηγανίτες με μυζήθρα και φράουλες, αβγά καγιανά με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μανταρινάτο και σκαλτσούνια με λουκούμι τριαντάφυλλο και καρύδια. Παράλληλα, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης και Πρόεδρος αγροδιατροφικής σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μίλησε για τη συμβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ολυμπιακής γης στην περιφερειακή ανάπτυξη. Στην πορεία, ο chef Τάσος Τόλης μαγείρεψε βουβαλίσια λουκάνικα και αυγά στραπατσάδα, βουβαλίσιο Παστράμι με  πατατοσαλάτα και ρυζόγαλο με Ακανέ  Σερρών.

Μοναδικές προτάσεις για ελληνικό brunch

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κατά τη διάρκεια του live cooking show, ο Αθανάσιος Μαλλιαράς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, αναφέρθηκε μέσα από την ομιλία του στην εύφορη γη και τα εκλεκτά προϊόντα του Νομού Σερρών. Στη συνέχεια των μαγειρικών παρουσιάσεων, οι chefs Μιχάλης Παπακυρίτσης & Μαριάννα Ξοφάκη παρουσίασαν εξαιρετικές προτάσεις για brunch με κρητικά προϊόντα ενώ ο Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα αγροδιατροφικής και Πρόεδρος Δ.Σ. της Σύμπραξης μίλησε αναλυτικά για τη μοναδικότητα και την ποιότητα των παραδοσιακών κρητικών προϊόντων.

Στο stage της εκδήλωσης θέση πήρε στην πορεία η Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Πελοποννήσου, η οποία παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ γαστρονομίας “Peloponnese food stories” ως εργαλείο προβολής και δικτύωσης του τόπου, ενώ παράλληλα ο chef Παναγιώτης Μπουρτσουκλής μαγείρεψε Λακωνική ομελέτα με σύγκλινο, δίχτυ κρέπας με τυριά Τριπόλεως, κορμό πορτοκαλιού Αργολίδας γεμιστό με μούρα και μέντα, χωριάτικο τοστ με γουρουνόπουλο Μεσσηνίας και σταφίδες καραμέλας σε τηγανίτες από το Ξυλόκαστρο.

Τα τρόφιμα και ποτά της Περιφέρειας Αττικής είχαν στη συνέχεια την τιμητική τους, μέσα από την ομιλία των Δήμητρα Αγγελάκη, Συμβούλου για θέματα Αλιείας, Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, Θάνου Αντωνόπουλου, Γεωπόνου του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ακρόπολις ανέλαβε το καθήκον να παρουσιάσει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Αττικής γης μαγειρεύοντας παραδοσιακές αλμυρές πίτες Αττικής, μους γιαουρτιού με φιστίκι, μέλι Αττικής και καραμελωμένα φρούτα, προζυμένιο ψωμί με αυγό ποσέ, σύκα και ψημένο τυρί.

Οι chefs Παναγιώτης Μπουρτζουκλής & Τάσος Τόλης δημιουργούν πιάτα με προϊόντα της Πελοποννήσου

O chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ακρόπολις έφτιαξε συνταγές με προϊόντα της Αττικής γής

Την πιο «δυνατή ιστορία γεύσης»… αυτή της Μακεδονικής κουζίνας ανέλυσε ο Τομεάρχης καινοτομίας και εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, ενώ ο chef Κώστας Γεωργαντζάς μάς παρουσίασε φουστορόν, καβουρμά σε πήλινο, βλάχικη κολοκυθόπιτα και τανωμένο Σορβά.

Η ημέρα έκλεισε με τις γεύσεις της δύσης να συναντάνε αυτές της ανατολής, καθώς ο chef Βασίλης Μάνδρος έφτιαξε Θρακιώτικες λαλαγγίτες γεμιστές με καβουρμά Έβρου και γραβιέρα Ροδόπης και σούπα βελουτέ με σπαράγγια Νέστου.

Στο πλευρό του βρέθηκε ο Βασίλης Δελισταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος και μίλησε για την γαστρονομική υπεροχή των προϊόντων του τόπου.

Δείτε το πρόγραμμα:

10:15–11:15

Κερνάμε Ήπειρο
Ομιλήτρια: Σοφία Φούκη (Προϊσταμένη Προώθησης Και Προβολής τοπικών προϊόντων)
Chef: Έκτορας Ιωάννου

11:30–12:30

Το ευρύ πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειάς μας
Ομιλήτρια: Ευφροσύνη Ντιό (Αντιπεριφερειάρχης Μεταποίησης, Επιχειρηματικότητας και Ισότητας Δυτικής Μακεδονίας)
Chef: Τάσος Πρωτοψάλτης

12:45–13:45

Γαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου
Ομιλητής: Φιλήμονας Ζαννετίδης (Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα)
Chef: Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

14:00–16:00

Workshop από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης

Τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά ως μέσο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος και ανάπτυξης
Εισηγητής: Χρήστος Νέστορας, Διευθύνων Σύμβουλος Ε.ΣΥ.Δ.
Ομιλητές: Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών (Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια), Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Βορείου Τομέα

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, ενίσχυση και την εξωστρέφεια του Κλάδου Τροφίμων
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κούρταλης, Πρόεδρος Ε.ΣΥ.Δ.
Ομιλητές: Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής

16:00–16:45

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και ο γαστρονομικός πλούτος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Ομιλητής: Ευάγγελος Κούκουζας (Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας)
Chef: Αλέξανδρος Δραμαλιώτης

16:45–17:30

Επισήμανση των τροφίμων στην στρατηγική από το Αγρόκτημα στο πιάτο
Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη (Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης)
Chef: Μανώλης Ραϊνάκης

17:30–18:15

Η γαστρονομία στο Βόρειο Αιγαίο
Ομιλήτρια: Σουλτάνα (Άννη) Ανδρεάδου (Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου)
Chef: Βαγγέλης Μπιλιμπάς