Εκδηλώσεις

“Αυτοί που τόλμησαν” Προβολή ντοκιμαντέρ για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Το ντοκιμαντέρ «Ν. Σάββας – Γ. Κυρμιχάλης – ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ-  επιχείρηση “ANGLO”», σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζεδάκη, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ενσωμάτωση της Δωδ/σου, την Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Η  εκδήλωση  τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, με την υποστήριξη  του Ιδρύματος Σταματίου και του Ομίλου Σινε -Εκπαίδευση.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο χρονικό ενός από τα κορυφαία γεγονότα της αντιστασιακής ιστορίας της Ρόδου, αυτό της επιχείρησης “Anglo” με την συμμετοχή των νεαρών  Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942, δύο ομάδες κομμάντος, οδηγούμενες από τους Δωδεκανήσιους ήρωες Νίκο Σάββα και Γιώργο Κυρμιχάλη, πραγματοποίησαν καταδρομική επιχείρηση στα αεροδρόμια Καλάθου και Μαριτσών με πλήρη επιτυχία. Από τους δώδεκα καταδρομείς (οκτώ Άγγλους και τέσσερις Έλληνες), συνελήφθησαν οι δέκα, ανάμεσα στους οποίους και οι Σάββας και Κυρμιχάλης, που σαν Δωδεκανήσιοι ήταν τυπικά Ιταλοί υπήκοοι, δικάστηκαν διότι έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Κράτους τους και καταδικάστηκαν ο μεν Σάββας σε θάνατο,  ο δε Κυρμιχάλης σε ισόβια, λόγω ανηλικότητας, καθώς ήταν μόλις 17 χρονών.

Ο Σάββας εκτελέστηκε αμέσως. Ο Κυρμιχάλης μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Ιταλία όπου προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε στη Ρόδο το 1949.

Αφιερωμένη στη γιορτή της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων της 7ης Μαρτίου 1948 είναι η προβολή της ταινίας: “ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ANGLO” σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζεδάκη την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 20:30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *