Ρόδος

Ρόδος: Άνοιξαν τις πόρτες του λεωφορείου εν κινήσει και προσπάθησαν να πετάξουν συμμαθητή τους έξω! – Απίστευτες αποκαλύψεις (ΗΧ)

Σε απίστευτες αποκαλύψεις προχώρησαν σήμερα μιλώντας στον Real Voice 99.5 και στην «Ανοιχτή Γραμμή» με την Δέσποινα Κουλούμπρη, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της ΡΟΔΑ κ. Μανώλης Κοντουδάκης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Δημήτρης Παρασκευάς, για τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στα λεωφορεία που εκτελούν τα μαθητικά δρομολόγια.

Αφορμή στάθηκαν ασφαλώς το περιστατικό βανδαλισμού στο λεωφορείο της ΡΟΔΑ που μετέφερε χθες τους μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου προς Μαριτσά και Παστίδα, για το οποίο έχει εκδοθεί ήδη από το πρωί σχετική ανακοίνωση από το συνδικάτο εργαζομένων.

Τα περιστατικά όμως που αποκάλυψαν αμφότεροι σήμερα στον «αέρα» του Real Voice 99.5, είναι ενδεικτικά τις κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πλέον «ξεχείλισε το ποτήρι» της υπομονής.

Ο κ. Κοντουδάκης αρχικά διαπίστωσε πως «όλα τα χρόνια στα μαθητικά δρομολόγια υπήρχε ένα πρόβλημα, τα παιδάκια απλά έκαναν φασαρία τους λέγαμε σταματήστε, ηρεμούσαν. Τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει ξεφύγει η κατάσταση και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο λες και πάνε σε εμπόλεμη ζώνη, όταν μπαίνουν στο λεωφορείο» και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «έχουμε ακόμη και ξυλοδαρμούς μέσα στο λεωφορείο. Για παράδειγμα πλακώθηκαν στο ξύλο δύο παιδιά, έπεσαν πάνω στο προστατευτικό πλεξιγκλάς το οποίο έσπασε και κόπηκε ο οδηγός».

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε και άλλα σοκαριστικά περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα:

 

«Ανοίγουν τις ασφάλειες κινδύνου για τις πόρτες που φεύγει ο αέρας σε περίπτωση ατυχήματος για να βγει ο κόσμος έξω, εν κινήσει και πάνε να πετάξουν άλλον έξω για πλάκα! Μιλάνε προσβλητικά σε επιβάτες μεγάλης ηλικίας, σπάνε τζάμια, σκίζουν καθίσματα, καπνίζουν πίσω στο λεωφορείο, σβήνουν τα τσιγάρα πάνω στο κάθισμα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων της ΡΟΔΑ, ο οδηγός του λεωφορείου έφτασε στο σημείο να δηλώσει παραίτηση: «Με τα δύο συγκεκριμένα σχολεία που μεταφέρουμε, αυτά τα γεγονότα είναι σχεδόν καθημερινότητα. Φανταστείτε ο οδηγός που έγινε χθες το συμβάν, ήταν η πέμπτη φορά που του συνέβη και ζήτησε να παραιτηθεί, δεν αντέχει άλλο. Μου είπε θα χτυπήσω κανένα παιδί και θα βρω και τον μπελά μου. Όταν έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με ένα παιδί και σου λέει χτύπα με, αυτό δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά».

Μάλιστα ανήμπορη να αντιδράσει δήλωσε και η αστυνομία: «Όταν το λεωφορείο χθες σταμάτησε στο ΑΤ Ιαλυσού και ζητήθηκε από αστυνομικό να κάνει κάτι και απάντησε ότι δεν είμαι μπαμπούλας, είδαν αυτό οι πιτσιρικάδες και ξέφυγαν μετά, ξεσάλωσαν! Υπήρχε και ένας γονέας ο οποίος εξύβρισε τον οδηγό γιατί σταμάτησε το λεωφορείο με τα παιδιά στην αστυνομία. Αντί να τα βάλει με το παιδί του που ήταν μέσα και έκαναν όλα αυτά τα πράγματα, τα έβαλε με τον οδηγό».

Ακολούθως ο κ. Κοντουδάκης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα που δίνουν οι ίδιοι οι γονείς με την συμπεριφορά τους: «Σήμερα που πήγαμε στην Εισαγγελία της Ρόδου, μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν και καταγγελίες από επιβάτες που ήταν χθες μέσα στο λεωφορείο. Εμάς μας εκνεύρισε το γεγονός ότι έγιναν παρουσία γονέα, ο οποίος έκανε τον τσαμπουκά του και τα παιδιά τον είδαν θεό και τον χειροκροτούσαν. Αυτός ο γονέας πήγε στο σπίτι του και πρέπει να νοιώθει πολύ περήφανος. Αν μας ακούει πρέπει να ντρέπεται!».

Παράλληλα εξήγησε ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι ιδιαίτερα υψηλό: «Με τις στάσεις εργασίες είναι σύμφωνη και η διοίκηση της ΡΟΔΑ. Κοντά στο bulling που υπάρχει στον οδηγό, υπάρχουν και φθορές στα λεωφορεία. Μιλάμε για αρκετά λεφτά. Αν σπάσει ένα παρμπρίζ όπως πριν δύο μήνες, κοστίζει 1.800 ευρώ. Δεν είναι όλα τα παιδιά, είναι 15 συγκεκριμένα άτομα. Μάλιστα πριν από τρεις μήνες τους πήραν προσαγωγή στο Αστυνομικά Τμήμα Ρόδου για εξακρίβωση στοιχείων από τον κεντρικό σταθμό του ΡΟΔΑ. Γιατί πάλι είχαν δημιουργήσει πρόβλημα και μάλιστα επιτέθηκαν και στους αστυνομικούς!».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευάς σημείωσε ότι «σήμερα πήγε κλιμάκιο του συνδικάτου εργαζομένων στον Εισαγγελέα. Τους έκλεισαν ραντεβού για αύριο το πρωί. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για να προχωρήσει και ο Εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, γιατί μιλάμε για παρακώλυση επικοινωνίας και φθορά δημόσιας περιουσίας. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπαίνει μέσα στα λεωφορεία και να προκαλεί φθορές».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΣ ΡΟΔΑ υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι να προλάβουν τα χειρότερα:

«Αντί να εξομαλύνεται η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Έφτασαν στο σημείο να ανοίξουν την πόρτα του λεωφορείου εν κινήσει και να προσπαθούν να πετάξουν παιδί έξω. Αν το κατάφερναν αυτό ποιος θα έτρεχε αύριο μεθαύριο; Εμένα θα καλούσε ο Εισαγγελέας. Αυτά είναι σοβαρά περιστατικά, δεν μπορούμε να παίζουμε. Δεν είναι όλα τα παιδιά στην ίδια κατάσταση, αλλά με τα συγκεκριμένα παιδιά που προκαλούν τα προβλήματα, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα».

Αποκάλυψε δε ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό όπου έχουν καταγραφεί τα πάντα: «Εμείς θα κινηθούμε νομικά και ο Εισαγγελέας θα ενημερωθεί.  Υπάρχουν τα βίντεο από τις κάμερες μέσα από τα λεωφορεία, φαίνονται ευκρινέστατα τα πρόσωπα των μαθητών που δημιουργούν προβλήματα. Αν θέλει να τους καταλογίσει τα έξοδα η δικαιοσύνη, αυτό είναι άλλο θέμα».

Τέλος υπεραμύνθηκε της απόφασης για κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πηγαίνει ο οδηγός να βγάλει ένα μεροκάματο και να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα κάθε μέρα. Υπάρχουν και επιβάτες άλλοι μέσα. Υπήρχε μια ηλικιωμένη κυρία μέσα στο λεωφορείο που έκανε παρατήρηση στα παιδιά και το τι άκουσε δεν λέγεται. Μάλιστα πήγε η ίδια και έκανε καταγγελία του συγκεκριμένου περιστατικού».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ