Ένοπλες Δυνάμεις: Πήρε “φωτιά” το Αιγαίο με την άσκηση “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” στη Ρόδο
Περιφέρεια

Ένοπλες Δυνάμεις: Πήρε “φωτιά” το Αιγαίο με την άσκηση “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” στη Ρόδο (Φωτο-Video)

 

Επίδειξη ισχύος σε όλο το Αιγαίο πραγματοποιεί η Ελλάδα 

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» σε ακόμα μία σπουδαία εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις άνοιξαν πυρ και ακούστηκαν μέχρι… τα τουρκικά παράλια.

Την καλύτερη απάντηση στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που απαιτεί το τουρκικό καθεστώς έδωσαν ξανά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με το Πολεμικό Ναυτικό ανεπτυγμένο σε όλο το Αρχιπέλαγος, με πλοία και υποβρύχια σε όλα τα «καυτά» σημεία στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ», τον Στρατό Ξηράς να ανοίγει πυρ σε απόρθητα φρούρια των Δωδεκανήσων, τις βαρύτατα οπλισμένες Ρόδο και Μυτιλήνη για τις απαιτητικές ασκήσεις «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» και «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – 22» και την Πολεμική Αεροπορία να συνδράμει από αέρος κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν δυναμικές απαντήσεις στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής Κατταβιάς στη Ρόδο παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Α/ΓΕΣ, Χαράλαμπου Λαλούση.

 

 

Ένοπλες δυνάμεις: Η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στη Ρόδο | newsbomb.gr

Η άσκηση ήταν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις που απορρέουν από τα θέατρα επιχειρήσεων, και φυσικά έγινε με φόντο τις πρακτικές της Άγκυρας που απειλεί με εισβολή και εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα.

Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στη Ρόδο – Εντυπωσιακές εικόνες και υψηλή ετοιμότητα | newsbomb.gr

Η στρατιωτική ηγεσία, άλλωστε, έχει ζητήσει απόλυτη ετοιμότητα κάθε στιγμή, δυνατότητα άμεσης αντίδρασης μέρα και νύχτα και καθοριστικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Για τον λόγο αυτό, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ, το ΓΕΣ και το ΓΕΑ σχεδίασαν τρεις εξαιρετικά απαιτητικές εθνικές ασκήσεις, που επιβεβαιώνουν στην πράξη το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη.

Δείτε βίντεο από τη Ρόδο, όπως μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα μας στο Facebook

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ο εχθρικός αποβατικός στόλος έπλεε ανατολικά της Ρόδου ενώ το σύνολο των μονάδων – ανεξάρτητων υποομάδων της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής ανέφερε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου άμυνας.

Ο εχθρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της 2 Δεκεμβρίου επιχείρησε αποβατική ενέργεια στη νότια Ρόδο. Μετά από σκληρό και εναλλασσόμενο αγώνα κατάφερε να δημιουργήσει προγεφύρωμα στην ακτή Ξηρόκαμπο με εισχωρήσασα δύναμη ένα αποβατικό τάγμα και αναχαιτίζεται με δυσκολία από τη Μονάδα που αμύνεται στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στη Ρόδο – Εικόνες από τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων | newsbomb.gr

Η Μεραρχία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση διέταξε την αμυνόμενη μονάδα να απαγκιστρωθεί από την αμυντική της τοποθεσία και να επιβραδύνει τον εχθρό μέχρι τη γραμμή αναχαίτισης της Μεραρχίας. Παράλληλα διέταξε την εφεδρεία της να προωθήσει από το χώρο τελικού προορισμού που βρισκόταν σε περιοχή πλησίον αυτής όπου δημιουργήθηκε το προγεφύρωμα με ετοιμότητα εκτέλεσης αντεπίθεσης για την καταστροφή του εχθρού και την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους.

Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» στη Ρόδο – Προσομοίωση ανακατάληψης εθνικού εδάφους | newsbomb.gr

Ο καταιγισμός πυρών από πυροβολικο, μαχητικά και ελικόπτερα αναγκάζει τον εχθρό σε οπισθοχώρηση, με τις ελληνικές δυνάμεις να εξαπολύουν πλέον αντεπίθεση με πυρά όλμων και πυροβόλων, ενώ τα άρματα προελαύνουν στην περιοχή. Το εθνικό έδαφος αποκαθίσταται πλήρως.

Τόσο η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ ‘22» όσο και η άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ – Νυχτερινή Αστραπή» που εκτελέστηκε, και μάλιστα νύχτα, αποτελούν το πιο ισχυρό μήνυμα αποτροπής σε αυτούς που απειλούν πως θα έρθουν νύχτα