Δωδεκάνησα Ρόδος Τουρισμός

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου παρουσιάζει την επετειακή έκδοση «Χτίζοντας ένα θαύμα»

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 17.30’, στο ξενοδοχείο Rodos Palace θα γίνει η παρουσίαση του επετειακού – ιστορικού βιβλίου «Χτίζοντας ένα θαύμα» της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, για τα 73 χρόνια που διαμόρφωσαν το τουριστικό προϊόν του νησιού και επηρέασαν καθοριστικά το αντίστοιχο ολόκληρης της Ελλάδας.

Το «Χτίζοντας ένα θαύμα» ξεκινά από την ίδρυση της Ε.Ξ.Ρ. το έτος 1949, περιλαμβάνει τη μετάβαση από τον εμφύλιο πόλεμο προς την εποχή της εκ νέου διαμόρφωσης της τουριστικής ταυτότητας για τη Ρόδο, το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί στην τουριστική της προβολή κατά την εκπνοή της δεκαετίας του ’40 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, τον τρόπο με τον οποίο επένδυσαν οι Ροδίτες μετανάστες, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τις συνεργασίες, τις επιτυχίες και τα λάθη τους.

Η αρχιτεκτονική στροφή, οι υποσχέσεις προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας για επενδύσεις στο νησί, οι Νόμοι όπως αυτοί σχεδιάστηκαν από Ροδίτες πολιτικούς και υιοθετήθηκαν ως πρότυπα σε ολόκληρη την Ελλάδα, η απώλεια της δημόσιας ακίνητης περιουσίας των Δωδεκανησίων, το τουριστικό θαύμα, ο ρόλος της δικτατορίας, οι εθνικές τραγωδίες, οι μεγάλες απεργίες, το ρίσκο που ανέλαβαν οι επενδυτές του τόπου, από το 1949 μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας στο Σήμερα, παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου «Χτίζοντας ένα θαύμα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ο επί σειρά ετών υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος,
– Ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. Μανώλης Μαρκόπουλος,
– Ο αρχιτέκτων, επί σειρά ετών διευθυντής ΕΟΤ Δωδ/σου και διδάσκων στο παν. Αιγαίου Αγαπητός Ξάνθης,
– Ο σύμβουλος marketing Γιάννης Φώτης και
– Ο συγγραφέας του βιβλίου Νεκτάριος Καλογήρου.

Το βιβλίο «Χτίζοντας ένα θαύμα» περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, σημαντικό μέρος του οποίου θα δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους με αποσπάσματα συνεντεύξεων των αρχαιότερων ξενοδόχων που ζουν σήμερα στη Ρόδο. Οι συνεντεύξεις είναι ψηφιοποιημένες και θα είναι προσπελάσιμες μέσω του διαδικτύου από όλους και όλες, ερευνητές και μη, που θα θέλουν να δουν και να ακούσουν τους πρωταγωνιστές να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο. Οι συνεντεύξεις αυτές θα μείνουν ως παρακαταθήκη για τη νεότερη ιστορία της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού.

Στην εκκίνηση παρουσίασης του βιβλίου, θα γίνει η κλήρωση των 10.000 ευρώ προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς 10 τυχερούς ξενοδοχοϋπαλλήλους. Δικαιούχοι στην κλήρωση θα είναι εκείνοι που φέτος το καλοκαίρι βραβεύθηκαν από τη διοίκηση Ε.Ξ.Ρ. ως τα παλαιότερα στελέχη των ξενοδοχείων όπου εργάζονται.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.