Δήμος

Μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί λαμπρό ορόσημο στην ένδοξη ιστορία των Ελλήνων, συνυφασμένο με την ελεύθερη ψυχή μας και τη διαχρονική  ταυτότητά μας.

82 χρόνια μετά,  κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στην θυσία των ηρωικών  προγόνων  μας, οι οποίοι  είπαν «ΟΧΙ» στο σκοτάδι του ολοκληρωτισμού και υπερασπίστηκαν το φως του πολιτισμού. Το έπος του 40 υπήρξε πάνω απ’ όλα ένα παγκόσμιο μήνυμα υπέρ της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ταυτόχρονα,  σηματοδότησε την απαρχή της ελευθερίας της Δωδεκανήσου μετά από αιώνες κατάκτησης και σκλαβιάς,  μέχρι που έγινε πραγματικότητα το πολυπόθητο όνειρο της ένωσης με τη Μητέρα Πατρίδα.

Εδώ, στις εσχατιές του Αιγαίου, δεν ξεχνάμε. Θυμόμαστε και τιμούμε. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης πως φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ακοίμητοι φρουροί των ευρωπαϊκών αξιών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ζούμε σε μια συγκυρία γεμάτη από προκλήσεις, αβεβαιότητες, εξωγενείς κρίσεις, εξωτερικές απειλές. Είναι το πεπρωμένο μας. Και θα τα καταφέρουμε, όπως κάνουμε πάντα. Επιλέγοντας με ακμαίο ηθικό και φρόνηση,  τα μεγάλα «ναι» μας και τα μεγάλα «όχι» της δικής μας γενιάς.

Λέμε «όχι» στον διχασμό,  στον φόβο, στην άρνηση, στην τοξικότητα  και στη μισαλλοδοξία.  Λέμε «ναι» στην ομοψυχία, στην ενότητα, στη συνεργασία για να σηκώσουμε τον τόπο μας ψηλότερα.

Η Ρόδος που προοδεύει και ευημερεί είναι η καλύτερη θωράκιση απέναντι σε κάθε επιβουλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται.  Γι’ αυτό και η προσπάθεια του Δήμου Ρόδου είναι επικεντρωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, με δίκαιη ευημερία για όλους. Αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, τον απαράμιλλο  φυσικό πλούτο μας  και τη μακραίωνη  πολιτιστική κληρονομιά μας, την τουριστική υποδομή μας, το επιχειρηματικό πνεύμα και τη φιλότιμη εργατικότητα όλων των Ροδιτών, το νησί μας μπορεί να πρωτοπορεί και να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του Αύριο. Πάντα οδηγοί και ποτέ ουραγοί. Έτσι τιμάμε το παρελθόν κι έτσι ανοίγουμε τις πόρτες για το μέλλον. Για να έχουν δυνατότητες και ευκαιρίες τα παιδιά μας, για να μείνουν στον τόπο τους και να φτιάξουν εδώ τις ζωές τους, για να ακούγεται  πάντα ο εθνικός μας ύμνος  από παιδικές φωνές στα σχολεία μας και να κυματίζει περήφανα η γαλανόλευκη,  στο καθαρό φως του ροδίτικου ήλιου.

Όταν είμαστε ενωμένοι, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν ενώνουμε τα χέρια και κοιτάζουμε όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση μόνον νίκες, επιτυχίες και νέες κορυφές θα υπάρχουν μπροστά μας.

 

Δόξα και Τιμή στους Ήρωες.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας.