Βρετανός παιδόφιλος πήρε άδεια να κάνει διακοπές στην Κω
Αστυνομικό

Βρετανός παιδόφιλος πήρε άδεια να κάνει διακοπές στην Κω Έχει αποδεχθεί την ενοχή του

Σοκαριστικό ρεπορτάζ BBC: Βρετανός παιδόφιλος πήρε άδεια να κάνει διακοπές στην Κω Προσγειώνεται σήμερα στο νησί

Παιδόφιλος από τη Βρετανία που έχει αποδεχθεί τα εγκλήματά του και αναμένει την καταδικαστική απόφαση, έλαβε άδεια να έρθει στην Ελλάδα να κάνει διακοπές.

Πολλά ερωτήματα αλλά και σοκ έχει προκαλεί η είδηση και το ρεπορτάζ του BBC ότι ένας Βρετανός παιδόφιλος που έχει παραδεχθεί την ενοχή του για την σεξουαλική κακοποίηση δύο κοριτσιών, έλαβε άδεια να ταξιδέψει εκτός της χώρας του και μάλιστα να κάνει διακοπές στην Ελλάδα πριν καταδικαστεί.

Ο Μάθιου Τόμσον, 48 ετών, πρόκειται να ταξιδέψει στην Κω για διακοπές μιας εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης.

Ο Τόμσον έχει αποδεχθεί δέκα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης και της λήψης άσεμνων φωτογραφιών ενός παιδιού.

Ο δικαστής Τζόναθαν Γκίμπσον του Δικαστηρίου του Μπράντφορντ, του ανακοίνωσε ότι παρά το αίτημά του, η εγγύηση που έχει καταβάλει δεν ανακαλείται πριν την καταδίκη του που αναμένεται στις 18 Νοεμβρίου.

Η δικηγόρος του Τόμσον, Τζίλιαν Μπατς, προέβη στο αδιανόητο επιχείρημα ότι είχε προαγοράσει το πακέτο διακοπών του στην Κω πριν τη δίκη και ότι θα ήθελε να συνεχίσει και να μην τις χάσει.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο Βρετανός παιδόφιλος θα πετάξει για Κω σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και θα επιστρέψει στη Βρετανία την επόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Την αμέσως επόμενη μέρα ο παιδόφιλος θα παραδοθεί στην αστυνομία.

Τι είναι η εγγύηση και η άδεια πριν την καταδίκη (σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο)

Όπως εξηγεί το BBC στο ρεπορτάζ του, μπορεί να δοθεί άδεια με εγγύηση σε κάποιον που του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και βρίσκεται μεταξύ προγραμματισμένων δικαστικών ακροάσεων.

Το δικαστήριο αποφασίζει συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν να μην έρθει σε επικοινωνία με ορισμένα άτομα ή τη διαμονή σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση.

Είναι απίθανο να δοθεί άδεια με εγγύηση σε έναν κατηγορούμενο εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω αδικήματος ή στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως ο φόνος.

Το να υπόκειται σε καθεστώς άδειας με εγγύηση σημαίνει απλώς ότι ένα άτομο πρέπει να παραστεί σε αστυνομικό τμήμα ή δικαστήριο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα.

Εάν παραβιαστούν οι όροι εγγύησης, ένας κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τη σύλληψη.