Γ.Χατζημάρκος-ΕΣΠΑ 2021-2027: "Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο Νότιο Αιγαίο, εγγύηση και για τη συνέχεια"
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος-ΕΣΠΑ 2021-2027 : “Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο Νότιο Αιγαίο, εγγύηση και για τη συνέχεια” (video)

Παρουσίαση των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Λάρισα

 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσε  ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές του συνεδρίου είναι:

  • Περιφερειακή επιχειρηματικότητα
  • Πράσινες επενδύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη
  • Σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές μεταφορών για τις ελληνικές περιφέρεις
  • Πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τη συνοχή των περιφερειών
  • Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  

Στο Συνέδριο συμμετείχαν  επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Περιφερειάρχες της χώρας στο σύνολό τους.

Η ενημερωτική εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης θα επικεντρώνονται  “στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ώστε να γίνει πιο πράσινη και πιο ψηφιακή,  στην εξοικονόμηση ενέργειας  και στην πρόοδο της οικονομικής δραστηριότητας”.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα και σημαντική, ιδιαίτερα για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι αναλύθηκαν οι παράμετροι που αφορούν στην περιφερειακή επιχειρηματικότητα, στις πράσινες επενδύσεις για την ανάπτυξη, στις πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τη συνοχή των Περιφερειών και στις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων.

Στην παρουσίαση των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Λάρισα ο Γ.Χατζημάρκος

Γ. Χατζημάρκος ΕΣΠΑ 2021-2027  “Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο Νότιο Αιγαίο, εγγύηση και για τη συνέχεια Συνεχίζουμε, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο πήχη την αξιοπιστία μας στην παραγωγή αποτελεσμάτων”

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media δήλωσε τα εξής:

“Από τη Μύκονο στη Λάρισα, στην παρουσίαση των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, του Γ. Γραμματέα Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκου και των 13 Περιφερειαρχών της χώρας.
Είχα την χαρά να συμμετέχω στο πάνελ με τον Head of Unit για την Ελλάδα, της DG Regio, Carsten Rasmussen.
Ευχαρίστησα τον Carsten Rasmussen για την εξαιρετική συνεργασία και τον διαβεβαίωσα ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα τηρηθούν τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά.
Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος που έχει σημειωθεί, διαπιστωμένη και δηλωμένη και από τον ίδιο, είναι η εγγύηση και για τη συνέχεια.
Συνεχίζουμε, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο πήχη την αξιοπιστία μας στην παραγωγή αποτελεσμάτων, ουσιαστικών, ορατών και καθοριστικών για την ζωή των πολιτών”

 

«Θέλω να πω στους Ευρωπαίους φίλους μας και συνεργάτες μας, όχι μόνο εταίρους μας στην προσπάθεια αυτή, ότι θέλουμε να βλέπετε την Ελλάδα ως ένα καλό παράδειγμα επιτυχίας της Ευρώπης», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης “η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε επίπεδο ΕΕ που όχι μόνο πήρε έγκριση, αλλά θέτει και σε εφαρμογή τα πρώτα τομεακά προγράμματα. Δηλαδή τα πρώτα λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ θα φθάσουν στην Ελλάδα ενώ οι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το 2023 και το 2024”.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης θα επικεντρώνονται  “στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ώστε να γίνει πιο πράσινη και πιο ψηφιακή,  στην εξοικονόμηση ενέργειας  και στην πρόοδο της οικονομικής δραστηριότητας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως “παρότι το 2023 θα είναι χρονιά επιβράδυνσης, η χώρα μας, σύμφωνα και  με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα έχει ανάπτυξη και όχι ύφεση”.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα Τρίκαλα σε σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά το Συνέδριο του ΕΣΠΑ στη Λάρισα στον παρακάτω σύνδεσμο: