«Naxos, Smart Island»: Μεγαλόπνοο project της Amazon με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

«Naxos, Smart Island»: Μεγαλόπνοο project της Amazon με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Νάξου.

«Naxos, Smart Island»: Η αμερικανική εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πρώτο “έξυπνο” νησί στη χώρα μας.

Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ.

Σήμερα το απόγευμα, η εταιρεία, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη και των συνεργατών της AWS στο Project SmartIsland, ALTUS, Cyclades Chamber of Commerce, Deloitte, Demokritos, eFood, ELTA Courier, Eunice Energy Group, Eurobank, Io Tech, Lambda Automata, Nova, OTE Academy, SaMMy, Sparkworks, Travelotopos και Vodafon παρουσίασε στη Νάξο την υλοποίηση μιας ιδέας που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον βασικό μέτοχο της Amazon Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021. Η ιδέα αυτή δεν είναι άλλη από το να μετατρέψει η Amazon ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί της χώρας σε «έξυπνο» νησί.

Η Amazon παρουσίασε λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης των μαρινών του νησιού, εφαρμογές διαμοιρασμού αγαθών μέσω drones στα νησιά του Αιγαίου, εφαρμογές τηλεϊατρικής, εφαρμογές υψηλής διασυνδεσιμότητας κ.ά. Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.

Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη.