Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος στην ΠΕΔ: “Σήμερα, σε αυτή την αίθουσα συνεδριάζει μια πολύ ισχυρή ομάδα, που έφερε αποτελέσματα μετρήσιμα και αντικειμενικά και όχι θολά και υποκειμενικά”

– “Πανηγυρίστε το αποτέλεσμα αυτό γιατί είναι η απάντηση στις δυνάμεις που προσπαθούν να “γκριζάρουν” τον τόπο μας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, με αφορμή τον πρωταθλητισμό του Νοτίου Αιγαίου σε Τουρισμό, ΕΣΠΑ και Απογραφή.

 

– Ομόφωνα η ΠΕΔ ενέκρινε την πρόταση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά

 

Στην δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου , η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, 3 Oκτωβρίου 2022, στις 18:30, στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος ήταν εισηγητής σε δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης, την Ενημέρωση – Συζήτηση για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, καθώς και για την Συζήτηση επί των προτάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα για το ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στον απολογισμό του τρέχοντος ΠΕΠ που οδεύει προς τη λήξη του και που, το Νότιο Αιγαίο, χάρη, κυρίως, στη αποδοτική συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, κατόρθωσε να έχει σήμερα απορρόφηση πόρων της τάξης του 105%, ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η πρώτη σε απορροφήσεις μεταξύ όλων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας.

 

Μεταξύ των άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

“Πριν μπούμε στο ΕΣΠΑ ’21-’27 που ξεκινά σύντομα, πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό του ΕΣΠΑ 14-20. Σε αυτό λοιπόν, σήμερα έχουμε απορρόφηση 105% ! Και αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, συλλογικού αγώνα. Η συνεργασία, κυρίως, της Περιφέρειας με τους Δήμους οδήγησε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα που αποδεικνύει ότι αξιοποιήθηκε το σύνολο των πόρων και ότι αυτή η περιοχή της Ελλάδας δεν τρέχει τελευταία στιγμή να καλύψει κενά ή χαμένο έδαφος. Σε αυτό συνεισέφεραν όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι απολαμβάνουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων. Πανηγυρίστε το αποτέλεσμα αυτό γιατί είναι η απόδειξη της δουλειάς που έγινε σε όλα τα νησιά και είναι η απάντηση στις δυνάμεις που με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες προσπαθούν να “γκριζάρουν” τον τόπο μας”.

 

Όσον αφορά το νέο ΠΕΠ, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έναρξη του Προγράμματος, που θα γίνει με την πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, στις 21 Οκτωβρίου, στη Ρόδο:

“Στο ΕΣΠΑ 21-27, μπαίνουμε επίσης αισιόδοξα αφού βγάλαμε επιτέλους την θηλιά του Στόχου 1, διπλασιάζοντας πόρους και ευκαιρίες για τα νησιά μας. Ανοίγουμε στις 21 Οκτωβρίου, με πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στη Ρόδο, το ΕΣΠΑ ’21-’27 και τον Νοέμβριο θα βγάλουμε τις πρώτες προσκλήσεις στον “αέρα””, ανέφερε.

 

Το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021 – 2027, παρουσίασε χθες ο Αντώνης Βουτσίνος, Προϊστάμενος Ειδικής ΥπηρεσίαςΔιαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ό οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ.

 

Δεδομένης της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης έδωσε απολογιστική χροιά στις αναφορές του στην περίοδο που προηγήθηκε, στις μεγάλες προκλήσεις και τις μεγάλες νίκες που έφερε το Νότιο Αιγαίο, μέσα από τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και των φορέων του, τόσο στον Τουρισμό , όσο και στην Απογραφή του πληθυσμού, τομείς όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

 

“Σήμερα, σε αυτή την αίθουσα συνεδριάζει μια πολύ ισχυρή ομάδα. Μια ομάδα που έφερε αποτελέσματα μετρήσιμα και αντικειμενικά και όχι θολά και υποκειμενικά. Μια ομάδα που κατάφερε, στην πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, τις μεγαλύτερες, αντίστοιχα, νίκες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής, αυτής που οδήγησε και στην αύξηση του πληθυσμού. Όλοι μιλούν για ρεκόρ στον τουρισμό, όμως το μεγαλύτερο ρεκόρ ήρθε από την απογραφή. Το γεγονός ότι 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν πτώση στον πληθυσμό τους και μόνο μία από τις 13 Περιφέρειες έχει αύξηση πληθυσμού, κάτι πολύ σημαντικό λέει αυτό, αφού η αύξηση πληθυσμού είναι ο βασικός δείκτης ευημερίας” ανέφερε.

 

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα του στεγαστικού, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση στέγης για το ανθρώπινο δυναμικό που μετακινείται από την ενδοχώρα στα νησιά προκειμένου να στελεχώσει υποδομές του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση της Περιφέρειας, που με πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζημάρκου ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό να αποτελέσει τη βάση ενός ευρύτατου διαλόγου με την ΠΕΔ και τους λοιπούς φορείς, ώστε να λάβει την τελική της μορφή  που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

 

Εισηγούμενος στο θέμα στην ΠΕΔ ο Περιφερειάρχης, δήλωσε:

“Το θέμα της έλλειψης στέγης στα νησιά, εξελίχθηκε ήδη ως η μεγαλύτερη απειλή, εξ αυτών που δεν πηγάζει από εξωγενείς παράγοντες, για αυτά. Καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο πρόταση συγκεκριμένη και φυσικά η έκφραση γνώμης και έκδοση απόφασης από την ΠΕΔ είναι καθοριστική για εμάς. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον λαϊκισμό, βγαίνουμε μπροστά και με θάρρος σχεδιάζουμε τις λύσεις που τα νησιά μας έχουν ανάγκη”.

Η πρόταση της Περιφέρειας που ομόφωνα υιοθέτησε και η ΠΕΔ, κινείται σε δύο άξονες: Στη θεσμοθέτηση ειδικής κατηγορίας χρήσης γης, και συγκεκριμένα “αμιγούς κατοικίας”, η οποία θα εφαρμόζεται σε ζώνες που θα χωροθετούνται κατά προτίμηση στην νησιωτική ενδοχώρα, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα πολεοδόμησής τους με αυξημένο συντελεστή δόμησης ώστε να απορροφηθεί η εξαιρετικά πιεστική ζήτηση για στέγη.