Μητροπολίτης Κω στον RV: “Ο Περιφερειάρχης μου έλεγε, μην στενοχωριέσαι, οι ναοί θα γίνουν καινούργιοι” (HX)
Περιφέρεια

Μητροπολίτης Κω στον RV: “Ο Περιφερειάρχης μου έλεγε, μην στενοχωριέσαι, οι ναοί θα γίνουν καινούργιοι” (HX)

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια η ανακατασκευή των δύο ναών στην Κω, που υπέστησαν ζημιές κατά τον μεγάλο σεισμό του 2017

Την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τις εργασίες ανακατασκευής των δύο Ιερών Ναών, Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Κω το καλοκαίρι του 2017, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κώου – Νισύρου, κκ Ναθαναήλ, με δηλώσεις του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Real Voice 99,5 με την Ρένα Παυλάκη.

Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει αναλάβει τόσο την χρηματοδότηση των έργων, με ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ και για τους δύο ναούς, καθώς και την διαδικασία δημοπράτησης.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ – πολύ καλή πορεία προς το τέλος Είμαστε ευγνώμονες προς την Περιφέρεια για την  δυνατότητα που μας έδωσε να μας στηρίξει και να ανακατασκευάσει τους ναούς Ο  κ. Βαρκάς ο οποίος έχει την ευθύνη επιβλέψεως  των έργων είναι πολύ ευχαριστημένος με την έννοια του ότι τα πράγματα προχωράνε πολύ όμορφα. Αυτό είχε πει ο Περιφερειάρχης στην αρχή.  Μου έλεγε, καινούργιοι θα γίνουν οι ναοί μη στεναχωριέσαι. Και πραγματικά βλέπουμε την κατασκευή τους να είναι τόσο δυνατή που ξεπερνάει την αρχική κατασκευή. Και αυτό είναι το σημαντικό».

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν  μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και ξεκινήσει η εκτέλεση των έργων, τις οποίες απέδωσε στην γραφειοκρατία, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι τα έργα να γίνουν σωστά

«Υπήρξαν γκρίνιες για την καθυστέρηση, αλλά σημασία έχει ότι γίνεται κάτι πάρα πολύ σωστό.  Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα, είναι μεγάλη η ευθύνη. Γι αυτό κι εγώ είμαι χαρούμενος, που τα πράγματα γίνονται τόσο σωστά, που είναι πια συμβατά με την δυνατότητα  να αντέξουμε ακόμα και σε μία δυσκολότερη σεισμική κατάσταση. Ευχαριστούμε τον  Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια και όλους όσοι εμπλέκονται» κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Σημειώνεται ότι τις μελέτες των δύο έργων  εκπόνησε η Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου, αδειοδοτήθηκαν από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά και θεωρήθηκαν από το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φορέας κατασκευής των έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της ΠΝΑΙ και χρηματοδοτούνται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

(Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη επίσκεψη του Μητροπολίτη κκ Ναθαναήλ και του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής)