Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
Ρόδος

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: «Εξώδικη δήλωση προς την Ένωση Ξενοδόχων για την έναρξη διαπραγματεύσεων»

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου υστέρα από την συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου 2022 αποφάσισε να στείλει εξώδικη δήλωση, προς την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και να καταγγείλει την ισχύουσα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΤΚΣΣΕ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νήσου Ρόδου του 2020 με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων και την σύναψη νέας σύμβασης.

Το Σωματείο μας λαμβάνοντας υπόψη του την ακρίβεια που επικρατεί με την αύξηση κόστους ηλεκτροδότησης, καυσίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και πολλών άλλων στοχεύει στην αύξηση αποδοχών σε ποσοστό 20%. Η Διοίκηση δηλώνει έτοιμή να μπει στη μάχη σκληρών διαπραγματεύσεων ακόμα και να συγκρουστεί με την Ένωση Ξενοδόχων, στρατοπεδεύοντας έξω από Ξενοδοχεία τις Ρόδου, μέχρι να δικαιωθεί.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Με σκοπό την κατάρτιση και υπογραφή νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα της Ν. Ρόδου.

ΑΠΟ

Από τη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (σωματείο), υπό την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ» που εδρεύει στη Ρόδο, οδός Στεφ. Καζούλη 30, 85100, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

 

 

ΠΡΟΣ

Τη πρωτοβάθμια επαγγελματική οργάνωση (σωματείο), υπό την επωνυμία: «ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ» που εδρεύει στη Ρόδο, οδός Μπλέσσα, 85100 Μανδράκι, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

Κοινοποίηση:

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΟΔΟΥ που εδρεύει στη Ρόδο, οδός Γεωργίου Μαύρου 2.

 

Κύριοι,

Η Διοίκηση του Σωματείου μας αποφάσισε κατά την συνεδρίαση της 11/7/2022 να κινήσει την διαδικασία έναρξης διαλόγου, βάσει του Άρθρου 4 του Ν.1876/1990 με σκοπό την κατάρτιση και την υπογραφή νέα Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που θα αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά Καταλύματα.

Όπως γνωρίζετε κόντρα στο γενικευμένο κλίμα της εποχής για καθολική απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και τις παρεμβάσεις που συρρίκνωσαν δραστικά τον θεσμικό ρόλο και την διαπραγματευτική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όχι μόνο καταφέραμε με εκατέρωθεν θυσίες να διατηρήσουμε την Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα ότι η συλλογική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην περιοχή μας συνετέλεσε στην αναβάθμιση του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος.

Θεωρούμε ως σημαντικός πλεονέκτημα ότι ο Τουρισμός στο νησί της Ρόδου για άλλη μια φορά εχει εκτοξευτεί στα ύψη από πλευράς επισημότητας και εσόδων και παρά την έλλειψη εργαζομένων η ήδη υπάρχοντες ξενοδοχοϋπάλληλοι κρατούν και φέτος όρθιο τον Τουρισμό στα ξενοδοχεία. Ως εκ τούτου ο κλάδος μπορεί να κινηθεί, κόντρα στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων επενδύοντας στη σταθερότητα, το ήπιο εργασιακό κλίμα και στον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αναλόγως της διαχείρισης του εργατικού κόστους.

Επειδή οι συνθήκες που βιώνουμε δοκιμάζουν τις αντοχές μας και επειδή διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή, θεωρούμε ότι για την στοιχειώδη προστασία των ελάχιστων ορίων αξιοπρεπούς εργασίας και των υλικών ορών αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων, η εργοδοσία αναλαμβάνοντας το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που της αναλογεί, θα συνεργήσει στην επίτευξη συμφωνίας και υπογραφής της νέας Σύμβασης, σε συνδυασμό με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας επιφυλάσσεται να αναπτύξει και προφορικά τα παραπάνω θέματα και όσα προκύψουν στο μεταξύ χρονικό διάστημα ακόμα, ή κατά τις διαπραγματεύσεις και να συζητήσει τα στοιχεία εκείνα που θα κριθούν απαραίτητα για τη διαμόρφωση τελικής γνώμης.

Ως βάση διαπραγμάτευσης ορίζουμε την μεταξύ μας Τ.Κ.Σ.Σ.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΡΟΔΟΥ, Π.Κ.: 7/4.5.2020, ζητούμε νέα σύμβαση να έχει τριετή διάρκεια από 1.8.2022-31.12.2024, με συνολική αύξηση αποδοχών 20%

ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι από την ΠΛΕΥΡΑ μας εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι για την διαπραγμάτευση είναι:

 

1. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

2. ΣΚΑΛΤΣΑΣ ΦΩΤΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

3. ΚΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Με την ρητή επιφύλαξη κάθε γενικά δικαιώματος μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλουμε να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, προς αυτούς που απευθύνεται, με την συνημμένη πρόταση, προς γνώση τους και για να επέλθουν τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο αυτής στην έκθεση επίδοσης.