Ρόδος

Μη αξιόπλοο το πλοίο “Olympus” στο δρομολόγιο Κάσος-Κάρπαθος Έκτακτη σύσκεψη για την υπόθεση

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη σχετικά με την υπόθεση του πλοίου “Olympus” που θα πραγματοποιούσε χθες το παρθενικό του δρομολόγιο στην Κάσο και την Κάρπαθο.

Το πλοίο, μετά την επιθεώρηση που έγινε λίγο πριν αναχωρήσει, κρίθηκε μη αξιόπλοο.

Mιλώντας στην ΕΡΤ  ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος δήλωσε πως αν το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, θα κηρυχθεί έκπτωτο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με απευθείας ανάθεση και έκτακτη δρομολόγηση, διαβεβαιώνοντας πως ούτε η Κάσος, ούτε η Κάρπαθος θα μείνουν χωρίς καράβι.

Ως απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός ο Δήμαρχος της ηρωικής νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος ότι το νησί κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και στο πρώτο του δρομολόγιο το πλοίο «Olympus» που αντικατέστησε το «Πρέβελης» δεν πήρε χθες την απαιτούμενη άδεια να αποπλεύσει από τον Πειραιά, μετά από έλεγχο επιθεωρητών για το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί.

Φανερά αγανακτισμένος ο Δήμαρχος μιλώντας στον Real Voice 99,5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, τόνισε ότι είναι εξοργιστικό να μένουν τα δύο νησιά, Κάσος και Κάρπαθος χωρίς πλοίο, επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την ηγεσία του, δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, μένοντας εκτεθειμένοι οι νησιώτες. “Είναι πολιτική η ευθύνη, έχει την αποκλειστική ευθύνη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μία προειδοποίηση για να καταλάβουν οι αρμόδιοι το πρόβλημα”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ερωτόκριτος προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν σε λαϊκή συνέλευση που θα συγκαλέσει, ενώ ήδη προειδοποιητικά σήμερα ο Δήμος Κάσου παρέμεινε κλειστός και εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι κάτοικοι της Κάσου μετά τη ματαίωση του πρώτου δρομολογίου του πλοίου “Olympus”. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ηρωικής Νήσου Κάσου αποφασίστηκε το κλείσιμο του Δήμου και των επιχειρήσεων, οι οποίες ανήρτησαν μαύρες σημαίες.

Σε ψήφισμα, μάλιστα, που εξέδωσε κάνει λόγο για “κακούς και καθυστερημένους χειρισμούς από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας” και το καλεί να δρομολογήσει άμεσα αξιόπλοο πλοίο για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Για το νησί της Κάσου είχαν προορισμό 120 άτομα και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο επιχειρηματίας κ. Νικήτας Καμπούρης, “αυτός οι κόσμος είναι και οι πρώτοι τουρίστες του νησιού οι οποίοι είχαν κλείσει και τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα”.

“Οι ευθύνες που βαραίνουν τον Υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη” τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η Εταιρεία Sea Speed ferries είχε ενημερώσει νωρίτερα το επιβατικό της κοινό ότι το δρομολόγιο της 11ης Ιουλίου 2022 παρέμεινε ανεκτέλεστο “λόγω μη ολοκλήρωσης των επιθεωρήσεων, ωφειλόμενη σε κρούσματα COVID-19” μελών του πληρώματος, ενώ επεστράφει ο ναύλος των εισιτηρίων τους.