Περιφέρεια

Επίσκεψη στην Κω του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρήστου Μπάρδου

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρήστος Μπάρδος, μετέβη στο νησί της Κω, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη τριήμερη εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την λέσχη LIONS ΚΩ. Παράλληλα, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Οι Μικρασιάτες αποτελούν ένα ισχυρό κομμάτι του πληθυσμού του νησιού. Επομένως η εκδήλωση μνήμης ήταν επιβεβλημένη και απαραίτητη. Εξάλλου, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας που δεν πρέπει να ξεχαστεί, αλλά να διαδοθεί στη νέα γενιά.
Ο βηματισμός των προγόνων μας βοηθάει ώστε να κατανοήσουμε το παρελθόν, να αποδεχθούμε τα τραγικά συμβάντα και να οδεύσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στο μέλλον. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί η ταυτότητα του ελληνικού έθνους.
Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας, μετά την ομιλία για την μικρασιατική καταστροφή από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Κω, Αλέκο Μαρκόγλου και τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, παρουσιάστηκε στο κοινό φωτογραφικό υλικό, το οποίο για πρώτη φορά μεταφέρθηκε από το Πολεμικό Μουσείο. Η απεικόνιση της καταστροφής ήταν αποτυπωμένη με απόλυτα ωμό τρόπο και προξένησε σε όλους τους παρευρισκόμενους συναισθήματα θλίψης και απέραντου πατριωτισμού.
Στη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ ξεχώρισε η ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας του πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως και γενική γραμματέα του ιδρύματος ιστορικών μελετών, Ειρήνης Σαρίογλου. Ακολούθησε προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του Ηλία Βενέζη.
Η εκδήλωση έκλεισε με μικρασιάτικους, παραδοσιακούς χορούς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη προσωπικά την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Ειρήνη Χατζηχριστοφή για την επιτυχία της εκδήλωσης και την άψογη διοργάνωση.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη ΚΩ, ο Χρήστος Μπάρδος πραγματοποίησέ τις ακόλουθες συναντήσεις συνεργασίας:
1. Με τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά. Συζητήθηκαν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο νησί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Περιφερειάρχη.
2. Με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σέβη Βλάχου. Σχεδιάστηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις εκδηλώσεις για τα Ιπποκράτεια.
3. Με τον Πνευματικό – Πολιτιστικό όμιλο Κω “Ο ΦΙΛΗΤΑΣ” και συγκεκριμένα με την πρόεδρο Μαρία Παρισίδου και την αντιπρόεδρο Ξανθίππη Αγρέλλη.
4. Με την πρόεδρο του Μορφωτικού – πολιτιστικού συλλόγου Ασφενδιού “ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ”, Ιωάννα Γραβάνη.
5. Με τον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών “ΗΡΟΔΟΤΟΣ”, Αλέκο Μαρκόγλου.
6. Με τον πρόεδρο Νοβροζίδη Χαράλαμπο και τα μέλη Τατσιόγλου Θεοχάρη, Χρισοστομίδη Ηλία και Μαυρίδη Σάββα του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ξενιτέας”.
7. Με το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, Παράρτημα Κω, το οποίο εκπροσωπούσε η πρόεδρος Τέτη Φάκου, η Λεμονή Ρείση, η Αργυρώ Κατσίλη και η Σμαραγδή Παρισίδου.
8. Με την Λέσχη LIONS Κω, την οποία εκπροσωπούσε η πρόεδρος Νίλουφερ Τλε.
Ο Χρήστος Μπάρδος ενημερώθηκε για την δραστηριότητα των συλλόγων και εξήρε το έργο που επιτελούν. Τέθηκε η βάση για μελλοντική συνεργασία και σχεδιάστηκαν ποιοτικές δράσεις που αναφέρονται στο διαφορετικό πεδίο κάθε συλλόγου.
Η εντολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για επανεκκίνηση των ποιοτικών, πολιτιστικών δρώμενων σε όλα τα νησιά, ανεξάρτητα το γεωγραφικό τους μέγεθος, γίνεται πράξη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού έχει προγραμματίσει και άλλες επισκέψεις στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Αξίζει να σημειωθεί η συνεχής παρουσία όλων των αντιπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής στις συναντήσεις. Ήταν σημαντική η συμβολή του Έπαρχου Ιωάννη Καμπανή, του Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου Γεωργίου Χαλκιδιού, της Προέδρου της Γαληνός Ευρυδίκης Νάκη και του Εντεταλμένου Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Ιωάννη Κρητικού.