Πρωταγωνιστές: Η εκπομπή είναι αφιερωμένη «στο Αιγαίο που αγαπάμε αλλά και που πληγώνουμε»
Ελλάδα

Πρωταγωνιστές: Η εκπομπή είναι αφιερωμένη «στο Αιγαίο που αγαπάμε αλλά και που πληγώνουμε»

Έχουμε φυσητήρες στο Αιγαίο; Και πόσες διαφορετικές φράσεις χρησιμοποιούν οι φυσητήρες για την επικοινωνία τους; Τι βρίσκουν συχνότερα οι ερευνητές στα στομάχια των ψαριών; Και τι ποσοστό των ψαριών που πιάνουμε στο Αιγαίο έχουν μικροπλαστικά στο στομάχι τους; Πόσοι παράκτιοι δήμοι στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμη βιολογικό καθαρισμό και ρίχνουν τα απόβλητά τους στη θάλασσα; Πότε ζεσταίνει η θάλασσα; Και σε ποιες θερμοκρασίες νερού πρέπει να κολυμπάμε;

Το νησί των Λειψών πρωταγωνιστεί στους…Πρωταγωνιστές  την προσεχή Πέμπτη, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στον Alpha TV, αφού ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε εκεί για τηλεοπτικά γυρίσματα στο πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου.

Σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσουν οι «Πρωταγωνιστές» την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 00:30, στον Alpha.

Πρωταγωνιστές | Πέμπτη 00:30

 

Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στο Αιγαίο και συνάντησαν:

– Ψαράδες των Λειψών, των Φούρνων Ικαρίας και της Σάμου οι οποίοι αποκαλύπτουν τα προβλήματα που προκαλεί η υπεραλίευση αλλά και η συνεχής σάρωση των βυθών από μεγάλα αλιευτικά σκάφη.
– Τον Θοδωρή Τσιμπίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπελάγους» και καπετάνιο του ερευνητικού σκάφους “Aegean Explorer”.

– Την Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του «Αρχιπελάγους», που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα και το συντακτικό των δελφινιών.
– Τους μαθητές από όλο τον κόσμο που φοιτούν στο Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας στους Λειψούς.
– Τις ερευνήτριες του Εργαστηρίου Μικροπλαστικής Ρύπανσης του «Αρχιπελάγους» που real time αποκαλύπτουν τι κρύβουν τα στομάχια των ψαριών.
– Την Αμάντα από την Ισπανία, ερωτική μετανάστρια στην Ελλάδα και κηπουρό των δασών της θάλασσας που επαναφυτεύει Ποσειδωνίες.
– Τον Βασίλη Γεροβασιλείου, επ. καθηγητή Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μελετητή των μαύρων κοραλλιών του Αιγαίου.
– Τον Πέτρο Παρθένη ιδρυτή του κινήματος «WeSwim – κολύμπι 365 μέρες τον χρόνο», ο οποίος έχει κολυμπήσει σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και αποκαλύπτει όλα αυτά που προσπαθούμε να κρύψουμε κάτω από το «χαλί» των θαλασσών μας.

«Πρωταγωνιστές» αφιερωμένοι στο Αιγαίο που αγαπάμε αλλά και που πληγώνουμε.

Θοδωρης_Τσιμπιδης
Μιχαλης_Μανουσακης__Σταυρος_Θεοδωρακης
Σταυρος_Θεοδωρακης__Αναστασια_Μηλιου

Συντελεστές

Δημοσιογραφική ομάδα: Ευλαλία Πάνου, Ελευθερία Τσαλίκη, Μαριάννα Χιονά

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Γαγλίας, Βασίλης Γούλας

Διεύθυνση παραγωγής: Αφροδίτη Χουλάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Πάνος Μανωλίτσης

Επικεφαλής μοντάζ: Γιώργος Κατσουλιέρης

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Θεοδωράκης

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη