ΣΕΤΕ: Παρουσίαση της στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό και των Σχεδίων Δράσης για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα
Περιφέρεια

ΣΕΤΕ: Παρουσίαση της στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό και των Σχεδίων Δράσης για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα

Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2030 και των Σχεδίων Δράσης, με έμφαση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΕΤΕ στις 23 Μαΐου στη Ρόδο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ενώ από πλευράς του ΣΕΤΕ, συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ, Σταύρος Μήτσης, Μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ, Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, Μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, Ιωάννα Δρέττα, CEO της MarketingGreece, Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ και Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ.

Στην κεντρική τοποθέτησή του, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αυτά τα χρόνια των πολλαπλών κρίσεων -με κορωνίδα την παγκόσμια υγειονομική κρίση- τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Με τις πρωτοβουλίες, όμως, που αναλάβαμε και την πολιτική τόλμη -πρώτα από όλα- του ίδιου του Πρωθυπουργού, οργανωθήκαμε με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία ζήλεψαν πολύ μεγάλες χώρες παγκοσμίως -κολοσσοί στην ασφάλεια- και επιτύχαμε το rebranding της χώρας μας ως ασφαλή προορισμό. Κάτι που αποτελεί και σήμερα το βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου κάποιος να ταξιδέψει με την οικογένειά του σε μία άλλη χώρα. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι γεγονός ότι συνέβαλε -και συμβάλλει- τα μέγιστα ο ιδιωτικός τομέας. Γιατί, είναι η ομαδική προσπάθεια αυτή η οποία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Χαίρομαι που η φετινή σεζόν ξεκινάει νωρίς και δυνατά και που στέκεστε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Από το βήμα αυτό, σήμερα, χαιρετίζω τη διαρθρωτική αυτή πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece, του ΙΝΣΕΤΕ και όλων όσοι δουλεύουν σε αυτή τη μεγάλη ομάδα, να υπάρξει έπειτα από πολλές δεκαετίες -κατά τις οποίες το τουριστικό προϊόν ήταν άναρχο- ένα σχέδιο που θα μπορεί να δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετρήσιμα αποτελέσματα ανά τομέα, ανά περιοχή, ανά τουριστικό προϊόν, για τις επενδύσεις εκείνες που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στα χρόνια που έρχονται, καθώς και πιο ποιοτικό, αναβαθμισμένο και βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε το προϊόν μας, με βασικό γνώμονα να στηρίξουμε την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση και να δώσουμε ελπίδα και χαρά στους Έλληνες».

Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινά με αισιοδοξία, αν και με διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια, και χωρίς η γενικά αισιόδοξη τάση να συνδέεται, σε όλες τις περιπτώσεις, με αντίστοιχα καλή εικόνα των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού φέτος θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του λειτουργικού και εργασιακού κόστους και επεσήμανε ότι το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων, το οποίο αποτελεί αντικείμενο κοινού προβληματισμού και μείζον θέμα για όλο το φάσμα των υπηρεσιών στην Ευρώπη, πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγική προσέγγιση. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε ως στρατηγικό στόχο  την προσπάθεια μετάβασης από την επιδοματική πολιτική που ισχύει σήμερα στη χάραξη πολιτικών επιδότησης της εργασίας. Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, για την οποία ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι αποτελεί μέρος του τουριστικού προϊόντος, και παγκόσμια τάση, επεσήμανε ότι, αφενός, ο τουριστικός τομέας δεν μπορεί να απορρίψει, αφετέρου όμως δημιουργεί την ανάγκη μέτρων, ρυθμιστικού πλαισίου και ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση φαινομένων στρέβλωσης του ανταγωνισμού, μη εφαρμογής κλαδικών συμβάσεων, καθώς και μεγάλης απώλειας κρατικών εσόδων από διαφυγόντες φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι: «Στη φετινή χρονιά, που παρουσιάζει σειρά από προκλήσεις, οφείλουμε εμείς οι επαγγελματίες να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, σωστά: να διαφυλάξουμε το προϊόν μας από κακές πρακτικές, να προσφέρουμε σωστές και καλά τιμολογημένες υπηρεσίες. Από την πλευρά του, το Κράτος οφείλει να ελέγχει, να προστατεύει τον ανταγωνισμό και να προχωρά σε ρυθμιστικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα εργασίας».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε ότι «Στο Νότιο Αιγαίο χτίζουμε υποδομές στα νησιά εξαιρετικά κρίσιμες, φτιάχνουμε έργα που είχε ξεχάσει και ο χρόνος. Κτίζεται ήδη η προβολή των προορισμών μέσα από τον αναπτυξιακό οργανισμό της Περιφέρειας «Κ2» και ολοκληρώνεται η στρατηγική για την κρουαζιέρα. Στον πολιτισμό, δρομολογούνται πολύ σημαντικά έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Στο ανθρώπινο δυναμικό διοχετεύουμε μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας στη μεγάλη συμφωνία που κάναμε με την TUI για το βιώσιμο μέλλον του Τουρισμού. Στο Νότιο Αιγαίο θα βρείτε έναν παίκτη, ο οποίος εύκολα θα περπατήσει τη στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο ΣΕΤΕ, αφού μόνο με τα στοιχεία του 2021, βρισκόμαστε κατά 33% πάνω από τον στόχο που θέτει η στρατηγική για τον τουρισμό του 2030. Για εμάς όμως, το μεγαλύτερο, το “άπιαστο” ρεκόρ ήταν αυτό του 2020. Αυτό έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που σήμερα απολαμβάνουμε στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αν είχαμε αποτύχει το 2020 και το 2021, δεν θα είχαμε αυτές τις επιδόσεις σήμερα».

Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης,σημείωσε: «Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη χαρά μου για την σημερινή ευκαιρία να έχουμε στο επίκεντρο της συνάντησής μας με τον ΣΕΤΕ, το τουριστικό αύριο της Ρόδου, των Δωδεκανήσων και όλου του Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό με ορίζοντα το 2030.Το μέλλον δεν το προβλέπεις. Το μέλλον το διαμορφώνεις. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μας, ξεκινώντας σήμερα να δημιουργούμε το αύριο που αξίζουμε. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Διότι απαιτεί διπλή προσπάθεια. Προσπάθεια για το «τώρα», αλλά και για το «αύριο», ταυτόχρονα. Την κάνουμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια και φέρνουμε ήδη αποτελέσματα στη Ρόδο που τη δικαιώνουν».

Παράλληλα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό με ορίζοντα το 2030 και ειδικότερα των Σχεδίων Δράσης που αφορούν στα Δωδεκάνησα από τους κ.κ. Ηλία Κικίλια, Γενικό Διευθυντήτου ΙΝΣΕΤΕ και Άρη Ίκκο,Επιστημονικό Διευθυντήτου ΙΝΣΕΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες των προορισμών για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και επέκταση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού και των θεματικών προϊόντων που συμβάλλουν στoν εμπλουτισμό, στηδιαφοροποίηση και στη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με τη μελέτη, στις σημαντικότερες προκλήσεις για τον τουρισμό των Δωδεκανήσωνσυγκαταλέγονται η μονοδιάστατη εστίαση στο προϊόν «Ήλιος & Θάλασσα» και η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με στόχο τη διατήρηση του μοναδικού τοπίου, των φυσικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, καθώς και της αυθεντικότητας των νησιών.

Η CEO της Marketing Greece, κ. Ιωάννα Δρέττα, αφού παρουσίασε τις επικοινωνιακές δράσεις, πρωτοβουλίες και συμπράξεις στα Δωδεκάνησα υπογράμμισε ότι «Η δυναμική των Δωδεκανήσων σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που αναδύονται την επόμενη μέρα της πανδημίας μπορούν να δώσουν μια πραγματική ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Επιλέγοντας στρατηγικά την επικοινωνία μας και επανατοποθετώντας ουσιαστικά το προϊόν μας έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες όπου θα ευημερήσει ο τουρισμός που οραματιζόμαστε».