Στυλιανίδης Χατζημάρκος Σύσκεψη
Περιφέρεια

Χ. Στυλιανίδης: Η Ρόδος είναι πρότυπο μοντέλο, pilot project, όσον αφορά το επίπεδο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Σημαντική ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων πυρόσβεσης ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

Αναβάθμιση των μέσων καταστολής και στοχευμένες δράσεις πρόληψης στα Δωδεκάνησα, ανακοίνωσαν από τη Ρόδο η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Εξαιρετικά παραγωγική ήταν η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, στην διάρκεια της οποίας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο  αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος παρουσίασαν το σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση, με την Πρόληψη , την Προετοιμασία/Ετοιμότητα και την Άμεση Επέμβαση να βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής και αντίληψης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, η μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει σε μια μέσο-μακροπρόθεσμη και ολιστική αναδιάρθρωση του Μηχανισμού Διαχείρισης Κινδύνων της χώρας μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ένα κομμάτι της αφορά και τη Ρόδο, ένα εμβληματικό νησί, όπως το αποκάλεσε.

Της ευρείας σύσκεψης προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και συμμετείχαν σε αυτήν οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς,  ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, o χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης και  εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου.

Από τη σύσκεψη προέκυψαν τα εξής:

  • Στοχευμένη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στα νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
  • Ως προς τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, θα σταθμεύουν μόνιμα στη Ρόδο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο μεσαίου τύπου, δύο air tracktor  με πλωτήρες με δυνατότητα να μεταφέρουν τρεις τόνους νερού ο καθένας και ένα Σινούκ του Στρατού.
  • Ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των εναέριων μέσων με την στάθμευση στη Ρόδο και αεροσκαφών Καναντέρ για προληπτικούς λόγους.
  • Ο Υπουργός συμφώνησε, μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη – μάλιστα το έθεσε ως στόχο – για την μεταφορά της ΠΥΡ εκτός του κέντρου της πόλης της Ρόδου, στο κτίριο όπου θα στεγαστεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) Νοτίου Αιγαίου.
  • Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα επεξεργαστούν διάταξη για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, σε 20 περίπου ημέρες, θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία του θέματος.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος υποδεχόμενος την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εξαιρετική συνεργασία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας ότι η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, συνέβαλε στο ότι η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο απολαμβάνουν σήμερα το προνόμιο να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς τουριστικής αγοράς και αυτό αποτυπώνεται στην θεαματική εκκίνηση της τουριστικής σαιζόν.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε υπερήφανος για τον υψηλό βαθμό συνεργασίας που έχει καταφέρει αυτή η περιοχή, λέγοντας ότι αποτελεί κατάκτηση, ζήτησε την αναβάθμιση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να κάνει πράξη την πρόληψη, αγνόησε την κρατούσα φιλοσοφία των «περιόδων», μέσα από τις τριετείς συμβάσεις για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Ζήτησε, τέλος, τη συνδρομή του Υπουργού για να βρεθεί λύση στην χρόνια εκκρεμότητα που αφορά στη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, την οποία χαρακτήρισε πολύτιμο βραχίονα στην συνολική και συλλογική προσπάθεια.

Ο Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την δουλειά που έχει γίνει τοπικά στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας και εξήρε ως μοναδικό στη χώρα το επίπεδο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και των εθελοντών:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την μέχρι σήμερα συνεργασία που είχαμε. Σε όλες τις τηλεδιασκέψεις που κάναμε σε κρίσιμες στιγμές διαχείρισης, ο κ. Χατζημάρκος ήταν πάντα μια φωνή λογικής, σοβαρότητας και αποφασιστικότητας. Κατά την επίσκεψή μου γνώρισα και τον Δήμαρχο Ρόδο και επιβεβαιώνω πως η ηγεσία της ρόδου, η ηγεσία του Νοτίου Αιγαίου, βρίσκονται σε καλά χέρια.

Ήρθαμε για να δώσουμε ενίσχυση ηθικού και ενθάρρυνση, ήρθαμε για να δώσουμε πράγματα που αυξάνουν την ετοιμότητα  και ομολογώ ότι πήραμε πολύ περισσότερα εμείς.  Εδώ στην Ρόδο, λειτουργεί μια οικογένεια στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας.  Η Ρόδος  – από τις επισκέψεις μου σε όλη την Ελλάδα  και είναι πολλές – είναι η πιο προετοιμασμένη για την αντιπυρική περίοδο, ειδικά στη λογική μιας ενωμένης ομάδας, μιας ομάδας που δεν έχει ανταγωνισμούς. Αλλού δεν υπάρχει παρόμοιο κλίμα, πρέπει να το ομολογήσουμε. Και πρέπει να χτίσουμε  και αλλού, σε αυτό το κλίμα που βρίσκουμε στη Ρόδο. Για μας η Ρόδος είναι πρότυπο μοντέλο, είναι pilot project πάνω σε αυτό το θέμα».

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε αναλυτικά την στρατηγική του Υπουργείου για την  αντιπυρική περίοδο 2022, λέγοντας: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να δούμε πώς θα την διαχειριστούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να διαφυλάξουμε περιουσίες να εξασφαλίσουμε όσο μπορούμε βιοποικιλότητα και περιβάλλον. Το νέο δόγμα σε μια περιοχή όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο hot spot της Μεσογείου και αντιμετωπίζει  όλα τα ήδη φυσικών καταστροφών, είναι περισσότερη πρόληψη, λιγότερη καταστολή».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεκαετές Πρόγραμμα Προστασίας Δασών ANTINERO, που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ με απόφαση του Πρωθυπουργού ενισχύθηκε με επιπλέον 25 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο που για πρώτη φορά ενεργοποιείται έγκαιρα προκειμένου να υπάρξει θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές το 2022, προβλέπει:
  • καθαρισμούς δασικών εκτάσεων
  • συντηρήσεις/βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου
  • δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
  • Η Ελλάδα γίνεται κόμβος (Regional Hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας/rescEU στη Νότια Ευρώπη, στηρίζοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για πρώτη φορά, η χώρα μας θα φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου (Erickson), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται άμεση παροχή συνδρομής για δασοπυρόσβεση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου
  • Για πρώτη φορά, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) ξεκινά φέτος και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θα φιλοξενηθούν περίπου 250 πυροσβέστες από 6 χώρες κατά τους μήνες Ιούλιο & Αύγουστο, με σκοπό την άμεση παρέμβαση χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, αφού οι Έλληνες πυροσβέστες είναι από τους πιο έμπειρους διεθνώς.
  • Φέτος – από τις 10 Ιουνίου – το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 590 «δασοκομάντος», οι οποίοι θα είναι αερομεταφερόμενοι με ελικόπτερα
  • Ο στόλος των εναέριων μέσων θα αποτελείται φέτος από 46 μισθωμένα έναντι 31 το 2021. Επιπλέον, από 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο (Καναντέρ)  – τα οποία πάντως είναι γερασμένα και θα ανανεωθούν σταδιακά –  και 36 ελικόπτερα.