Γ.Χατζημάρκος-Νότιο Αιγαίο-ΠΕΔ: "Αυτονομία της Υγειονομικής Περιφέρειας"
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος-Νότιο Αιγαίο-ΠΕΔ: “Αυτονομία της Υγειονομικής Περιφέρειας”

Συνεδρίασε η ΠΕΔ παρουσία της Υφ. Υγείας Μ. Γκάγκα 

Μείζον πρόβλημα για τα νησιά η στελέχωση των δομών Υγείας

Στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Στην δια ζώσης συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μετά από δυο χρόνια συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος

Παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα συνεδρίασε την  Τετάρτη 18 Μάϊου στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Η υφυπουργός συμμετείχε στη συζήτηση για τις δομές υγείας στα νησιά μετά και την διετή πανδημία του κορωνοϊού.

Παρών στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη δια ζώσης συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. έπειτα από δυόμισι χρόνια, ήταν και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, η υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 είχε πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες με δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην οικονομική θέση των πολιτών αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Αναδείχθηκε κατά την μακρά περίοδο της πανδημίας πολύ περισσότερο η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών Υγείας στα νησιά. Η ΠΕΔ Ν.Α., έχοντας αντιληφθεί τη μεγάλη αυτή ανάγκη και την αγωνία των πολιτών, διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Υγείας, πράγμα που προαπαιτεί την ενίσχυση των πόρων προκειμένου να επιτευχθεί η επαρκής στελέχωση και συνεργασία μεταξύ των δομών αλλά και η αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών.

Οι βασικότερες προτάσεις ήταν ο διαχωρισμός και το “σπάσιμο” της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Νήσων με τη δημιουργία αυτόνομης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου αποκλειστικά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν.

O περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, πρότεινε εκ νέου τη μετάθεση της αρμοδιότητας της Α’ θμιας Φροντίδας Υγείας αποκλειστικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – χωρίς την παρέμβαση του κράτους – με ταυτόχρονη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.

Η εγγύτερη προς τον πολίτη άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας, είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στα νησιά.


«Θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους μας ότι η φροντίδα των συμπολιτών μας, υγειονομική αλλά και προνοιακή, θα έχει πολλαπλά οφέλη, για τις τοπικές μας κοινωνίες», τόνισε ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε αναλυτικότερα τα εξής:

«Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί όλο αυτό το διάστημα είναι το ζήτημα της λειτουργίας των δομών υγείας στα νησιά μας. Για αυτό ζητήσαμε και είναι μαζί μας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας καθηγήτρια κα Μίνα Γκάγκα. Ένα θέμα που λόγω και της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο σχεδόν όλων μέσω τηλεδιάσκεψης των συνεδριάσεων που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα.

Τα προβλήματα της Υγείας στο χώρο μας είχαμε τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουμε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μέσω του εκπροσώπου μας, αντιπροέδρου κου Νικόλαου Λειβαδάρα, δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος θα μας κάνει και την εισήγηση του θέματος στη σημερινή μας συνεδρίαση.

Η Αυτοδιοίκηση αλλά και η κοινωνία των πολιτών έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τις δομές υγείας στα νησιά μας.

Όμως τα προβλήματα παραμένουν και σήμερα γι’ αυτό καλούμαστε όλοι μαζί να συνεργασθούμε για ένα σχεδιασμό που θα στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο χώρο της υγείας με ενίσχυση των πόρων η οποία θα στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στελέχωσης και συνεργασίας μεταξύ των δομών μας αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει να στηρίξουν συστηματικά την προσπάθεια αυτή. Θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους μας ότι η φροντίδα των συμπολιτών μας, υγειονομική αλλά και προνοιακή, θα έχει πολλαπλά οφέλη, για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Σημειώνεται ότι εισηγητής του θέματος για τις δομές Υγείας, ήταν ο κ. Ν. Λειβαδάρας δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και τα κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π. στους νησιωτικούς ΟΤΑ με ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής της νησιωτικότητας σε αυτά!

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ.Γκάγκα, Βουλευτές του Νομού μας κ.Ε. Κονσολας, κ.Β.Υψηλάντης, κ.Ι.Παππας, κ.Μ.Ιατριδη, ο Περιφερειάρχης κ.Γ.Χατζημάρκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Μ. Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Δ.Παπαστεργίου και ο Γενικός Γραμματέας κ.Δ.Καφαντάρης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σ. Σπυρίδων και οι Δήμαρχοι Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης συζητήθηκαν προβλήματα στον Τομέα της Υγείας με την Αναπληρωτή Υπουργό καθώς και προβλήματα λειτουργίας των Δήμων με τον Γεν. Γραμματέα του Υπ.Εσωτερικών ένεκα της Ενεργειακής κρίσης.

 

Ο  Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του  ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τα εξής :
“Βρισκόμασταν μέσα από οθόνες υπολογιστών και χθες, δύο χρόνια μετά, διαπιστώσαμε πόσο μας έλειψε η ανθρώπινη επαφή.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος Αντώνης Καμπουράκης φρόντισε να έχουμε μαζί μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρη Μαραβέλια και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο Μάνο Κόνσολα, Φίλιππο Φόρτωμα, Γιάννη Παππά, Βασίλη Υψηλάντη και Μίκα Ιατρίδη.
Το θέμα που κυριάρχησε, λόγω και της παρουσίας της κ. Αναπληρώτριας Υπουργού, ήταν αυτό της Υγείας.
Με σταθερές θέσεις, συγκροτημένα και με επιχειρήματα, μαζί με τους Δημάρχους όλων των νησιών μας, παρουσιάσαμε αγωνίες, θέσεις αλλά και προτάσεις.
Διαχωρισμός της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Νήσων με δημιουργία της ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, μετάθεση της αρμοδιότητας της Α’θμιας Υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με ταυτόχρονη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, είναι πάγια θέση μας.
Γιατί, όχι μόνο δεν κρυβόμαστε από την ευθύνη αλλά την αναζητούμε “