Περιβάλλον

Για τη φύση: Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Ρόδου

Συνολικά 20 στρέμματα από το άλσος των Πηγών Καλλιθέας καθάρισαν οι κηπουροί των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων εισερχόμενου τουρισμού και της πανροδιακής ομογένειας που συμμετείχαν στη δράση που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή 29 Απριλίου, η κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «για τη φύση», με στόχο τη μετατροπή του σε Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Ρόδου.

Ο καθαρισμός έγινε υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, την εποπτεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ροδίων.

Στη δράση της περασμένης Παρασκευής συμμετείχαν οι κηπουροί των 12 από τους 28 ομίλους ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων εισερχόμενου τουρισμού που στηρίζουν το συγκεκριμένο στόχο.

Αναλυτικά, στη δράση της περασμένης Παρασκευής, συμμετείχαν οι κηπουροί από τις επιχειρήσεις:

  • Amada Colossos (Όμιλος Σουλούνια)
  • Esperia Group (Όμιλος Βασιλάκη)
  • Elysium Resort (Όμιλoς Κάτρη)
  • Palladium Resort (Όμιλος Κάτρη)
  • Rhodos Horizon Hotels (Όμιλος Σταματιάδη)
  • H Hotels (όμιλος Χατζηλαζάρου)
  • Lindos Hotels (Όμιλος Μηνέττου)
  • Atrium Hotels (Όμιλος Κωνσταντινίδη – Χατζηκωνσταντίνου)
  • Aeonian Sublime hotels and More (Όμιλος Ιωαννίδη)
  • Tui Magic Life Plimmiri (M Group – Όμιλος Μαυρομμάτη)
  • Alex Beach Family Resort (Ξενοδοχείο Νίκου Πασσάλη)
  • Logos Beach Theologos (Ξενοδοχείο Tobias Gottfried)

Επίσης συμμετείχαν μέλη του Πανροδιακού Συλλόγου Αμερικής «Απόλλων».

Το κολατσιό των συμμετεχόντων κηπουρών ήταν μια προσφορά του Super Market Πάππου στην Ιξιά.

Με τη βοήθεια των κηπουρών μαζεύτηκαν σκουπίδια, ξερόχορτα και ξερά κλαδιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των σκουπιδιών αποτελούνταν από μεταλλικά κουτιά (μπύρας και αναψυκτικών), τα οποία σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών αποτελούν βασική αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Το σύνολο των σκουπιδιών φορτώθηκαν σε τρία φορτηγά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου και απορρίφθηκαν στον ΧΥΤΑ.

Η εκκίνηση δημιουργίας του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Μαθητών και Γονέων, στο άλσος των πηγών Καλλιθέας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 με την αρχική σύμπραξη της κοινωνικής επιχείρησης – οργάνωση «για τη φύση», του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και της Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου.

Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, τηρουμένων των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία του Covid19, από το χώρο του υπό διαμόρφωση Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Μαθητών και Ενηλίκων πέρασαν 113 παιδιά, τα οποία και διδάχθηκαν για τον κύκλο της ζωής στη φύση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δάσους, τα τοπικά βότανα, τις συνήθειες της ροδίτικης πεταλούδας Panaxia και του ελαφιού Πλατώνι. Η διδασκαλία των μαθητών έγινε με την επίσης συμμετοχή του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 προετοιμάζονται να υλοποιηθούν στο Πάρκο σειρά δραστηριοτήτων για όλα τα σχολεία του νησιού.

Η δημιουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαθητών και Ενηλίκων Ρόδου δεν χρηματοδοτείται από κάποιο πρόγραμμα. Όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτό γίνονται με τη μορφή προσφοράς εθελοντικής εργασίας από στελέχη των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων εισερχόμενου τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και της ομογένειας των Ροδίων.

Ο περιορισμός των μέτρων υγειονομικής προστασίας που επέβαλε ο Covid19 παρέχει πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις αυτές και από εθελοντές της κοινωνίας των πολιτών της Ρόδου. Προς το σκοπό αυτό σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τους τρόπους συνεργασίας στο χώρο.

Ο όλος συντονισμός γίνεται από την κοινωνική επιχείρηση – οργάνωση «για τη φύση» και εντάσσονται στο στόχο για τη σύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία των πολιτών.

Την υψηλή περιβαλλοντική εποπτεία όλων των δράσεων έχει η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.