Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία! Είναι απεργία!
Ρόδος

Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία! Είναι απεργία!

Προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και πορεία προς εργασιακούς χώρους στο κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή για την Εργατική Πρωτομαγιά

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε  αναφέρει τα εξής:

Συνεδρίασε την  Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ. η Εκτελεστική Επιτροπή της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, με μοναδικό θέμα την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00πμ στο Ε.Κ.Ρ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συγκέντρωση σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για το διεκδικητικό πλαίσιο του Ε.Κ.Ρ.

Καλούμε τους συναδέλφους εργαζομένους να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά!! Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία!! Είναι απεργία!!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ:

ü 8 ώρες ΕΡΓΑΣΙΑ

ü 8 ώρες ΑΝΑΠΑΥΣΗ

ü 8 ώρες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα μνήμης και τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζομένων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.

Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ώρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε κίνδυνο και αφανισμό όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας. 136 χρόνια μετά, η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο!! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, αγωνίζονται για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό, στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης. Έχουμε υποστεί και θα υποστούμε όλες τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας!! Σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας!! Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας!! Σεβασμό στα κοινωνικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα!!

Αυτή η κρίση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την αλληλεγγύη, τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Χωρίς τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και τη Γ.Σ.Ε.Ε η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους. Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τις ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος για τους εργαζόμενους στην περιοχή μας και όχι μόνο. Αγωνιστήκαμε και εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Η Κυβέρνηση δεν έριξε δισεκατομμύρια στα μέτρα στήριξης από κάποια έμφυτη καλοσύνη, αλλά επειδή από την πρώτη κιόλας στιγμή το Εργατικό Κέντρο Ρόδου σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και τη Γ.Σ.Ε.Ε κάναμε σημαία μας το ότι «κανείς εργαζόμενος μόνος του» και « κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα», δώσαμε και δίνουμε αγώνες σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου, με τη Συμπολίτευση και την Αντιπολίτευση, ώστε η δέσμευση που δώσαμε στους συναδέλφους μας να γίνει πράξη. Και σε μεγάλο βαθμό πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε, όσο και αν αυτό κάποιους τους στεναχωρεί, αφού θέλουν τους εργαζόμενους «πτώματα» για να πατάνε πάνω τους και να έχουν λόγο ύπαρξης.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

ü Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ώρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

ü Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

ü Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751€, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

ü Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.

ü Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την Επικράτεια.

ü Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.

ü Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας , χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

ü Ένταξη των εργαζομένων στα αεροδρόμια, των εργαζομένων στα ταξί, των εργαζομένων στα τουριστικά καταστήματα (μίνι μάρκετ, rent a car), στο καθεστώς των εποχικά απασχολουμένων χωρίς προϋποθέσεις και φραγμούς.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ü Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.

ü Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

ü Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ – δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:

ü Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.

ü Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

ü Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που εμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

ü Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξης παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμη σε ισχύ.

ü Προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση της πρότασης της Γ.Σ.Ε.Ε για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.

ü Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ü Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/-ες τους/τις εργαζόμενους/-ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.

ü Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο νόμο 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των Σ.Σ.Ε.

ü Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.Μ.Ε.Δ ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ü Κήρυξη υποχρεωτικότητας των τοπικών συλλογικών συμβάσεων που υπέγραψαν τα σωματεία-μέλη μας, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οδηγών ταξί, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των ξεναγών.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ:

ü Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας-πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας που αναδείχθηκαν εκ νέου κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία – άμεση πρόσληψη των υγειονομικών που είναι σε αναστολή.

ü Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές – επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:

ü Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ü Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

ü Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.

ü Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!!!

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ!!!!!

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!!!!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

ΕΙΡΗΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ!!!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!