Γ.Χατζημάρκος για διαχείριση απορριμμάτων στην Κάλυμνο: Μέχρι να γίνουν τα έργα, την ευθύνη των ενδιάμεσων λύσεων έχει ο Δήμος Καλυμνίων (video)
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος για διαχείριση απορριμμάτων στην Κάλυμνο: Μέχρι να γίνουν τα έργα, την ευθύνη των ενδιάμεσων λύσεων έχει ο Δήμος Καλυμνίων (video)

Νησιά της ΠΕ Καλύμνου επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος. Μετά τη Λέρο,Πάτμο,Αρκιούς, Μαράθι, από χθες απόγευμα Μεγάλης Τετάρτης βρίσκεται στην Κάλυμνο.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, στις 10.00 το πρωί, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε στο Επαρχείο και συνεργάστηκε με τον Έπαρχο  Μανώλη Μουσελλή .

Ο Έπαρχος καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη και τον ευχαρίστησε δημόσια για τη πολύ καλή συνεργασία που έχουν και για την άμεση ανταπόκριση  του στα αιτήματα που υποβάλλονται από την ΠΕ Καλύμνου. Επίσης του πρόσφερε  σε ένδειξη τιμής για την προσφορά του, την αναμνηστική πλακέτα του Επαρχείου.

Μετά το καλωσόρισμα  του Επάρχου, ο Περιφερειάρχης έκανε δηλώσεις. Ξεκινώντας είπε: Είναι μεγάλη χαρά κάθε φορά, που επισκέπτομαι τα νησιά μας και διαπιστώνω την πρόοδο των θεμάτων που έχουμε χειριστεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον Έπαρχο για την εξαιρετική δουλειά που κάνει και την αφοσίωση του, την πίστη του στην τάξη, στο νοικοκυριό, βασικές αρχές που από την πρώτη στιγμή της θητείας του είχαμε βάλει ως οδηγό της προσπάθειας του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απρόβλεπτες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν από την πανδημία και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι από εδώ και πέρα θα πάμε πολύ καλά, κάνοντας αναφορά σε έργα που θα ξεκινήσουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και σε έργα που ολοκληρώθηκαν εδώ στην Κάλυμνο.

Βέβαια ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Γιώργου Χατζημάρκου σε ερώτηση που του τέθηκε από την Μπέττυ Μαϊλλη για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κάλυμνο.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσει στην καλύτερη λύση του προβλήματος, αλλά ξεκαθάρισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα, στην μεταβατική περίοδο μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο Δήμος Καλυμνίων.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων:

Το τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν το έχει η Κάλυμνος τώρα το είχατε δεκαετίες.

Με το θέμα της μεταβατικής περιόδου, της ενδιάμεσης λύσης η Περιφέρεια δεν έχει καμία σχέσηΟ ΦΟΔΣΑ έχει σχέση μόνο με την τελική λύση. Αυτό αναλάβαμε ,αυτό θα το φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο και ήδη κλείνουμε κάτι που επί δεκαετίες δεν βρήκε λύση. Το λέω νέο κύτταρο ,το λέω ΧΥΤΥ, αυτό είναι δική μας ευθύνη θα το παραδώσουμε. Καθώς και τα εργοστάσια διαχείρισης που θα είναι ένα έργο, μία χρηματοδότηση για Μονάδες σε Κάλυμνο και Κω με τη διαδικασία με ΣΔΙΤ. Αυτά θα τα παραδώσει ο ΦΟΔΣΑ για να δείξει στον κόσμο πως γίνεται η σωστή διαχείριση περιβαλλοντικά και πως γυρνάμε σελίδα από τις αμαρτίες και τα εγκλήματα του παρελθόντος.

Μέχρι τότε, ο μοναδικός Φορέας που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να διαχειριστεί  τα θέματα, παραμένει ο Δήμος Καλύμνου. Όλοι οι δήμοι. Οι ενδιάμεσες λύσεις παραμένουν στου Δήμους. Το ότι κάποιος κόσμος βρίσκει την ευκαιρία να λέει, τώρα ανέλαβε ο Χατζημάρκος, δεν ισχύει αυτό. Φίλοι, φίλοι, αλλά καλοί λογαριασμοί

Να βοηθήσουμε μελετητικά, να πούμε τη γνώμη μας, να το κάνουμε και το κάνουμε πάντα. Έχουμε καμιά δουλειά στα Σχολεία, στα αθλητικά γήπεδα; Και όμως βοηθάμε χρηματοδοτικά και μελετητικά και να δημοπρατήσουμε. Βοήθεια σε ότι θέλετε. Καθαρές κουβέντες στο ποιανού είναι η ευθύνη. Περιμένω, έχω ζητήσει από το Δήμαρχο να βρει γη. Έχω δεσμευτεί κι εγώ και ο Έπαρχος, ότι βοήθεια ζητηθεί,να βοηθήσουμε μελετητικά, όσο είναι δυνατό να βρεθεί η πιό σύντομη λύση για να φτάσει το νησί να κάνει δεματοποίηση. Αν βρω νόμιμο τρόπο να βοηθήσω και οικονομικά θα το κάνω. Η ενδιάμεση λύση είναι του Δήμου Καλυμνίων.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, επίσης αναφέρθηκε στον αξονικό τομογράφο που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια και στην ενίσχυση του προσωπικού του Νοσοκομείου με 22 άτομα που μισθοδοτούνται από την Περιφέρεια.

Κλείνοντας έδωσε τις ευχές τους για τις άγιες ημέρες του ΠΑΣΧΑ

Δείτε αναλυτικά  τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

Πηγή    kalymnos-news.gr