Συλλήψεις για παράνομη κατοχή και εμπορία βεγγαλικών 
Αστυνομικό

Συλλήψεις για παράνομη κατοχή και εμπορία βεγγαλικών 

 

«Φουντώνει» σε όλη την Ελλάδα το παράνομο εμπόριο κροτίδων και άλλων βεγγαλικών εν όψει του Πάσχα, με την Αστυνομία να βρίσκεται σε εγρήγορση και να προχωρά σε συλλήψεις.

Τρεις συλλήψεις για παράνομη κατοχή κατοχή ειδών πυροτεχνίας, όπλου, φυσιγγίων και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

 Κατασχέθηκαν -964- κροτίδες, -28- βεγγαλικά, πιστόλι, κ.α.

Οι πολίτες και ιδίως οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα

Συνελήφθησαν χθες (Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022) στη Ρόδο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, τρεις ημεδαποί ηλικίας 17, 40, και 47 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δύο ξεχωριστές ποινικές δικογραφίες για παράνομη κατοχή ειδών πυροτεχνίας, όπλου φυσιγγίων και παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Οι συλλήψεις είναι απότοκος επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης βεγγαλικών-κροτίδων, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Ειδικότερα, χθες το πρωί έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες αστυνομικές έρευνες σε κατοικίες παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τις οποίες βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

Στην πρώτη περίπτωση, στην κατοχή του 44χρονου ένα πιστόλι κρότου «replica», γεμιστήρας 20 φυσιγγίων, 89 φυσίγγια αβολίδωτα και μια τυποποιημένη κροτίδα.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην κατοχή του 17χρονου 924 κροτίδες, 23 βεγγαλικά και 711 παιδικά αθύρματα. Επίσης, σε εταιρία ταχυμεταφορών εντοπίσθηκε δέμα με παραλήπτη τον ανήλικο το οποίο περιείχε 39 κροτίδες και 5 βεγγαλικά.

Για την περίπτωση αυτή συνελήφθη ο 40χρονος πατέρας του ανήλικου.

Όλα τα είδη πυροτεχνίας, το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα με ανήλικους, συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συνειδητοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.