Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κάστρο Feraklos
Εκδηλώσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κάστρο Feraklos

Έγκλημα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς μας  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κάστρο Feraklos

Σάββατο 30 Απριλίου
10.30 το πρωί!

Απλοί πολίτες και ομάδες συναντιόμαστε μπροστά στην σκάλα που ανεβάζει στο κάστρο Feraklos για να διαμαρτυρηθούμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την εγκατάλειψη αυτού του πολιτικού μνημείου της Ρόδου και τις περιοχής μας που καθημερινά καταρρέει και αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ζωή όσων τολμούν να το επισκεφτούν.


Οργάνωση διαμαρτυρίας:
Κοινωνία των Πολιτών ΥΓ. Για την αντίδραση αυτή των πολιτών απέναντι στην διαχρονική αδιαφορία και απραξία του Υπουργείου Πολιτισμού για αυτό το πολιτιστικό μνημείο, όπως επίσης και για την πέριξ αυτού χαρακτηρισμένη “αρχαιολογική ζώνη” που περιλαμβάνει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (1), (η πρώτη επικοινωνία των πολιτών με το υπουργείο για το πρόβλημα που υπάρχει στο κάστρο Feraklos εγινε τον Μάιο του 2012!!!) έχουν ενημερωθεί με σχετική πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας η κυρία Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου. (1)

Πληροφοριακά ιστορικά δεδομένα για το κάστρο και την συνολική Αρχαιολογική Ζώνη της περιοχής του Feraklos.
Ποια είναι η αρχαιολογική ζώνη στο Χαράκι /Malona -Rhodes και τι περιλαμβάνει, αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ με τα στοιχεία ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/4813/108/19-6-1990 – ΦΕΚ 443/Β/20-7-1990, με την παρακάτω περιγραφή:
“Χαρακτηρίζουμε ως αρχαιολογική ζώνη την περιοχή που ευρίσκεται στην Κοινότητα Μαλώνα της Ρόδου και ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Μάκκαρη, βόρεια από τον αμαξιτό δρόμο (χωματόδρομο) που οδηγεί από την παρακαμπτήρια προς το Χαράκι μέχρι Άγιο Γεώργιο Λακκώματα – Αγία Αγάθη, ανατολικά και νότια από αιγιαλό, γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν οι παρακάτω αρχαιότητες που πρέπει να διασωθούν:
1. Φαρακλός: Στην κορυφή υψώματος, που δεσπόζει στην περιοχή διατηρούνται τα ερείπια φρουρίου των χρόνων της ιπποτοκρατίας (1309-1522). Στην ίδια θέση έχουν περισυλλεγεί οψιανοί και έχουν επισημανθεί μυκηναϊκοί τάφοι.
2. Αγία Αγάθη: Αρχαίος υπόσκαφος τάφος, ο οποίος στη βυζαντινή εποχή μετετράπη σε δίκογχο χριστιανικό ναό. Στις εσωτερικές επιφάνειες αυτού διατηρούνται τοιχογραφίες πιθανώς του 12ου-13ου αιώνα.
3. Αγία Αγάθη: Ελληνιστικό τείχος: ΒΔ του ναϋδρίου της Αγίας Αγάθης και σε απόσταση 200μ. Περίπου από αυτήν, πλησίον της παραλίας, διατηρούνται λείψανα αρχαίου τείχους κτισμένου κατά το ισόδομο σύστημα της ελληνιστικής εποχής.
4. Άγιος Νικόλαος: Ναΰδριο κτισμένο σε σχήμα σταυροειδούς συνεπτυγμένους ναού μετά τρούλλου. Στο εσωτερικό φέρει τοιχογραφίες 14ου-15ου αιώνα.
5. Χαράκι – Οβριακή Βασιλική Α: Πλησίον της παραλίας κείνται τα λείψανα τρίκλιτης, ξυλόστεγης βασιλικής του απλού ελληνιστικού τύπου.
6. Χαράκι, Βασιλική Β – Παλαιοχριστιανικός Λουτρώνας: ΒΔ της Βασιλικής Α απεκαλύφθησαν τα λείψανα δευτέρας βασιλικής και ενός παλαιοχρ. Λουτρώνα.
7. Χαράκι, Βασιλική Γ: ΝΑ της βασιλικής Α κείνται τα ερείπια τρίτης βασιλικής.
8. Ζαχαρόμυλος: ΒΔ της βασιλικής Α και σε απόσταση 150 μ. περίπου από αυτήν κείνται τα λείψανα μεσαιωνικού εργαστηρίου επεξεργασίας ζαχάρεως μοναδικού στον ελλαδικό χώρο.
9. Αρχαίο νεκροταφείο: ΒΔ του Φαρακλού κείνται πολυάριθμοι αρχαίοι κιβωτιόσχημοι τάφοι, λαξευμένοι στο πωρώδες πέτρωμα ως επί το πλείστον συνημμένοι. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο, πιθανώς της ελληνιστικής εποχής.
10. Ολόκληρη η περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου στα Λακκώματα – Αγ. Αγάθης – Χαρακίου και Παναγίας Καμιναριώτισσας είναι διάσπαρτη από αρχαία λείψανα (ερείπια κτισμάτων, κεραμίδια, οπτόπλινθοι, όστρακα αγγείων, τάφοι).
Πρόκειται για τη θέση αρχαίου και μεσαιωνικού οικισμού (Kaminari) και έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου”.