Εκδηλώσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η “Αναπαράσταση της Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η “Αναπαράσταση της Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα” που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου 2022, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη της Ρόδου, αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας “Καμάρι”, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η παράσταση αυτή εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην πόλη της Ρόδου.

Αναπαράσταση της κήρυξης της Επανάστασης του 1821

“Την 21η Μαρτίου 1821 η ιστορία κατέγραψε μία από τις πρώτες νικηφόρες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης στην περιοχή των Καλαβρύτων με την απελευθέρωσή τους.

Κλήρος, πρόκριτοι, καπεταναίοι και λαός είχαν βρεθεί νωρίτερα στην Αγία Λαύρα για την εορτή του Αγίου Αλεξίου στις 17 Μαρτίου, η τιμία Κάρα του οποίου φυλάσσεται στο Μοναστήρι, δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου από το 1398.

Εκείνη την ημέρα οι καπεταναίοι και οι αρματωμένοι μπροστά στο παραπέτασμα της ωραίας πύλης με την Κοίμηση της Θεοτόκου, που έμελλε να μείνει στην ιστορία γνωστό ως το Λάβαρο του ‘21, με τις ευλογίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού ξεκίνησαν για την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, η οποία επήλθε από προηγηθείσα πολιορκία/πόλεμο 5 ημερών”

Φωτογραφίες: Apostolos Tsatsarelis