Οι Δωδεκανήσιοι Αθηνών – Πειραιώς τίμησαν την 74η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου
Περιφέρεια

Οι Δωδεκανήσιοι Αθηνών – Πειραιώς τίμησαν την 74η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου (Φωτο+video)

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς τίμησε την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα (7 Μαρτίου 1948) με διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022  στην Αθήνα.

Το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Φραγκούλης τόνισε τη χαρά του που μετά από 3 χρόνια βρέθηκαν ξανά οι Δωδεκανήσιοι δια σώζης, για να γιορτάσουν την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, ενώ εξήρε την εθελοντική προσφορά των Δωδεκανήσιων αλλά και τη στήριξη προς την Ομοσπονδία από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φ. Ζαννετίδης.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο τ. υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης και ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδ/σου Μηνάς Νικολάου.

Ο  Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια η Β΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Βουρεξάκη Κατερίνα προλόγισε τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Βαληνάκη.

Στην κεντρική ομιλία, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε σε καίρια ιστορικά σημεία με ευθείες προεκτάσεις για τη σημερνή συγκυρία, ενώ ανέλυσε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, από πλευράς της Τουρκίας.

Ο κ. Βαληνάκης σημείωσε ότι ποτέ στα 74 χρόνια του ελεύθερου βίου μας, οι προκλήσεις δεν ήταν μεγαλύτερες, για αυτό και η φετινή επέτειος μάς παρέχει, όπως τόνισε, την ευκαιρία να αναστοχαστούμε, σε σχέση με την εθνική μας πορεία.

Ακολούθησε βίντεο υπό την επιμέλεια της πολιτιστικής ομάδας »Αρχιπέλαγος» με μια ιστορική αναδρομή έως την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών, δοξολογία για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, παρουσία των Αρχών, των φορέων των Δωδεκανησίων της Αττικής, με τα λάβαρα των συλλόγων και συγκροτημάτων της νεολαίας με παραδοσιακές ενδυμασίες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης ο οποίος απηύθυνε τον πανηγυρικό της ημέραςΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε πορεία στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

(Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Ένωση Ροδίων Αθηνών – Πειραιώς)