Ποδηλασία: Εκκίνηση στους Διεθνείς Ποδηλατικούς αγώνες στη Ρόδο
Αθλητικά

Ποδηλασία: Εκκίνηση στους Διεθνείς Ποδηλατικούς αγώνες στη Ρόδο

Με το πρώτο ετάπ του «Γύρου Νοτίου Αιγαίου» ξεκινούν αύριο (Σάββατο) οι Διεθνείς Αγώνες Ποδηλασίας της Ρόδου που θα διεξαχθούν έως τις 27 Μαρτίου 2022.

Η εκκίνηση θα δοθεί από το Ξενοδοχείο Κρέστεν στις 11.30 το πρωί και ο τερματισμός θα γίνει στα Κοσκινού (περίπου στις 3.30 το απόγευμα), με τους 150 ποδηλάτες να καλύπτουν τα πρώτα 172,1 χλμ. του διήμερου αγώνα.

Η διαδρομή του Α΄ετάπ, είναι: Ξενοδοχείο Κρέστεν, Ξενοδοχείο Αλίλα, Φαληράκι, Κολύμπια,Τσαμπίκα, Αρχάγγελος, Χαράκι, Μαλώνα, Κάλαθος, Λίνδος, Πεύκους, Γεννάδι, Κιοτάρι, Γεννάδι, Πλημμύρι, Κατταβιά, Απολακκιά, Αρνίθα, Βάτι, Γεννάδι, Κιοτάρι, Λάρδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Χαράκι, Αρχάγγελος, Κολύμπια, Αφάντου, Φαληράκι, Κοσκινού (τερματισμός). Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί το Β΄ετάπ, απόστασης 168,8 χλμ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
Στην αίθουσα εθυμοτυπίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, οι διοργανωτές, συνδιοργανωτές και υποστηρικτές των εκδηλώσεων, έδωσαν συνέντευξη Τύπου προς τα Μέσα της Ρόδου και είπαν:

Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου):

«Στόχος μας ήταν να γίνει η Ρόδος ένα σημείο αναφοράς για το ποδήλατο και να μπει στο παγκόσμιο καλεντάρι των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί χάρις στη δουλειά σημαντικών ανθρώπων, όπως είναι ο Γιάννης Παπασταματάκης από τον Ροδήλιο, ο Γιώργος Λεβεντάκης, ο Γιώργος ο Αντώνογλου από το Επιμελητήριο, ο Αλέξανδρος Κολιάδης από τον Δήμο κι ο Νίκος Νικολής από την Περιφέρεια. Πολλά λόγια δεν χρειάζονται, γιατί όταν η δουλειά αποδίδει, τα αποτελέσματα έρχονται μόνα τους ως απάντηση στον πάσης φύσεως αρνητισμό της περιόδου. Όσο κι αν είναι μεγάλες οι αγωνίες που ζούμε σε κάθε χρονική περίοδο, υπάρχουν προκλήσεις, η δουλειά και η αισιοδοξία ότι το αύριο θα ναι καλύτερο, όπως επίσης η ικανοποίηση ότι επιτυγχάνεται ένας στόχος. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι  εργάζονται γι’ αυτό. Ως Περιφέρεια θα είμαστε μαζί τους με όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις. Είναι σημαντικό ότι ομάδες επαγγελματικές απ’ όλο τον κόσμο θέλουν να βρίσκονται στους αγώνες της Ρόδου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Παραμείνετε προσηλωμένοι στη δουλειά που κάνετε, γιατί έχει κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο, αποτελώντας αχτίδα αισιοδοξίας σ’ όλα τα δύσκολα που ζούμε.»

Γιάννης Παπασταματάκης (Πρόεδρος Ροδήλιου και ΤΕ ΕΟΠ Δωδεκανήσου):

«Κάθε χρόνο καταφέρνουμε χάρις στην απαραίτητη στήριξη να διοργανώνουμε τους διεθνείς ποδηλατικούς αγώνες της Ρόδου με υψηλά στάνταρτ, παρά το ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες. Επί της  ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, όπως αυτούς από τον Ροδήλιο και την εταιρεία «Ιβίσκος», αφού μας πλαισιώνουν με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, ώστε να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εύχομαι και φέτος η προσπάθεια αυτή να στεφθεί μ’ επιτυχία.»

Νίκος Νικολής (Εντεταλμένος Αθλητισμού Περιφέρειας):

«Είμαστε εδώ, μήνα Μάρτιο, έξι χρόνια συνεχόμενα  ως περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε έναν στόχο: να διοργανώσουμε αυτόν τον αγώνα και το πετύχαμε. Είμαστε εδώ. Είχαμε πει ότι θα κάνουμε τη Ρόδο παγκόσμιο προορισμό ποδηλασίας και το καταφέραμε χωρίς λόγια, μόνο με έργα. Είμαστε χαρούμενοι που για έκτη συνεχόμενοι χρονιά βρίσκονται οι παγκόσμιοι ποδηλατικοί αγώνες στη Ρόδο με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια, τον Ροδήλιο, τον Δήμο και το Επιμελητήριο. Είναι μεγάλη χαρά για μας, για όλους τους Ροδίτες, για όλους τους Δωδεκανήσιους και τους πολίτες του Νότιου Αιγαίου. Θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια του Ροδήλιου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δούλεψαν για να γίνουν αυτοί οι πολύ δύσκολοι αγώνες, θα είμαστε πάντα δίπλα τους ωα Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα προχωράμε μαζί.»

Αλέξανδρος Κολιάδης (Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ):

«Ακόμα ένα αθλητικό γεγονός πολύ σημαντικό για το νησί μας θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες. Εμείς ως ΔΟΠΑΡ είμαστε χαρούμενοι και είναι τιμητικό να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι οι «συμπαίκτες» σ’ αυτό το εγχείρημα είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να υπάρξουν, είτε είναι το Επιμελητήριο είτε η Περιφέρεια είτε ο Γιάννης Παπασταματάκης κι ο Γιώργος Λεβεντάκης. Όλη αυτή η ομάδα έχει δείξει και σε μια χρονιά όπως ήταν η περσινή αλλά και φέτος, ότι ανταποκρίνεται σε δύσκολες συνθήκες για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο αθλητισμός στο νησί μας είναι κάτι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό πρέπει να τον προβάλλουμε και να τον διαφημίζουμε, αλλά να έχουμε και τις δυνατότητες, ώστε να γίνονται μεγάλες διοργανώσεις. Όσον αφορά την ποδηλασία, είναι γνωστό το νησί μας σ’ όλο το πανελλήνιο, αφού έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές, γι’ αυτό είναι και ιδιαίτερη χαρά να φέρνουμε και νέους αθλητές για να πρωταγωνιστήσουν σε υψηλό επίπεδο,. Κάποιοι είναι γνωστοί σ’ όλη την Ευρώπη και είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε αυτή τη διοργάνωση και να «βαφτίσουμε» τον μήνα Μάρτιο ως τον μήνα της ποδηλασίας.»

Γιώργος Αντώνογλου (Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου):

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη φιλοξενία αυτού του μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Η τουριστική ανάπτυξη στο νησί μας και στη χώρα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια βασίστηκε στο τρίπτυχο «ήλιος-άμμος-θάλασσα». Στόχος είναι να στηριχτούμε από δω και πέρα στην αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό για το περιβάλλον. Ως Επιμελητήριο αλλά και οι φορείς, όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα είδος κι αυτός εναλλακτικού τουρισμού, μια νέα φιλοσοφία που περιλαμβάνει όλες τις μορφές του αθλητισμού, οι οποίες προσελκύουν ανθρώπους με ειδικά ενδιαφέροντα.

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο άξονες διαχωρισμού στη σχέση αθλητισμού-τουρισμού. Υπάρχουν οι έννοιες του αθλητικού τουρισμού και του τουριστικού αθλητισμού. Ο αθλητικός τουρισμός περιλαμβάνει άτομα που συμμετέχουν ενεργά ή παθητικά σε αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών και της μετακίνησής τους. Έτσι, η αθλητική δραστηριότητα αποτελεί το βασικό στοιχείο και το τουριστικό στοιχείο παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Στον τουριστικό αθλητισμό το ταξίδι είναι το κύριο κίνητρο της μετακίνησης.

Οι διεθνείς ποδηλατικοί αγώνες της Ρόδου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα που συνδυάζει τις δύο πλέον δημοφιλείς αυτές δραστηριότητες. Έχει προσελκύσει έναν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων και μάλιστα εκτός της τουριστικής περιόδου με οφέλη για την τοπική οικονομία. Ο αθλητικός τουρισμός αποτελούσε για χρόνια τον… κοιμώμενο γίγαντα του τουρισμού και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο μιας παγκόσμιας επανάστασης στον τουρισμό. Η ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης αθλητισμού και τουρισμού αποτελεί μια πρόκληση που θα πρέπει να ενδιαφέρει την κάθε χώρα, τον κάθε τόπο, τον καθένα από ‘μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ο τόπος φιλοξενεί διεθνή αθλητικά γεγονότα που συμβάλλουν στην προβολή του και στην ανάδειξη των αξιών του αθλητισμού. Το Επιμελητήριο θα είναι πάν τα δίπλα σ’ αυτό και θα το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Γιώργος Λεβεντάκης (Τεχνικός Διευθυντής των αγώνων):

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι να μοιραστούν μαζί μας ένα πρότζεκτ το οποίο από την πρώτη χρονιά αποδεδειγμένα είχε θετικά κι αυξητικά χαρακτηριστικά.  Είμαι ευχαριστημένος γιατί κάνουμε πράξη αυτό που είχαμε υποσχεθεί από την αρχή, δηλαδή την επέκταση της τουριστικής σεζόν. Όταν μιλάμε για ποδηλατικό τουρισμό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της European Cycling Federation, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 2 δισεκατομμύρια ποδηλατικές εκδρομές με 150 δις παγκοσμίως τζίρο που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε και να το αγγίξουμε. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της διοργάνωσης στην οποία προστίθενται συνεχώς αγωνιστικές ημέρες είναι ότι οι καλοί ποδηλάτες που έρχονται απ’ όλο τον πλανήτη έχουν πολύ κόσμο πίσω σπ’ αυτούς και γίνεται σημαντική μετάδοση της πληροφορίας. Αυτή τη στιγμή οτιδήποτε δημοσιεύεται σε σχέση με τους αγώνες της Ρόδου το μαθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Θα πρέπει μέσω αυτής της διοργάνωσης να προσελκύσουμε και κόσμο από άλλα σημεία του πλανήτη αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα γίνει αυτή η στροφή.

Είμαστε χαρούμενοι γιατί αποτελούμε κομμάτι αυτής της στροφής. Ως εκπαιδευτικός θα πρέπει να πω ότι στο παιδαγωγικό κομμάτι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όπου έγιναν Παγκόσμια Κύπελλα τα προηγούμενα χρόνια, στην Κω και στη Ρόδο, είχαμε απίστευτη αύξηση των εγγραφών στα ποδηλατικά σωματεία, Αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Το 2022 συνεχίζουμε με τα όποια προβλήματα από την πανδημία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως μας ενημέρωσαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ο Άγγλος κομισάριος του πρώτου αγώνα είναι θετικός στον κορωνοϊό και θα πρέπει ν’ αντικατασταθεί με Έλληνα. Επίσης πολλές ομάδες έχουν αθλητές θετικούς, αλλά είναι μικρή η ζημιά, γιατί έχουμε κάνει τις απαραίτητες αντικαταστάσεις.  Φέτος η διοργάνωση επεκτάθηκε κατά οκτώ ημέρες, άρα το 80% των ομάδων θα μείνουν το λιγότερο στο νησί για 18 μέρες κι έχουμε συνεχώς αιτήματα για συμμετοχή. Είμαστε πια στην κατηγορία αυτών των αγώνων στους κορυφαίους δεκαπέντε πανευρωπαϊκά.»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των αγώνων της Ρόδου, είναι το εξής:
-12 και 13 Μαρτίου 2022, ο «Γύρος Νοτίου Αιγαίου»
-20 Μαρτίου 2022, το Διεθνές «Γκραν Πρι της Ρόδου»
-24 έως 27 Μαρτίου 2022, ο Διεθνής «Γύρος της Ρόδου».

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Διοργανωτές της κορυφαίας ποδηλατικής γιορτής είναι, ο Ποδηλατικός Όμιλος Ρόδου «Ροδήλιος» και η εταιρία διοργάνωσης αθλητικών αγώνων «Sports Tours Hellas». Συνδιοργανωτές είναι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ, ενώ υποστηρικτής είναι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας) και της ΕΟΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας).

 

Πηγή    12sports.gr