Σύσκεψη για τα ελάφια της Ρόδου με την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ.Αμυρά
Ρόδος

Σύσκεψη για τα ελάφια της Ρόδου με την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ.Αμυρά

Με την παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  σήμερα το πρωί στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Γ.Γ. Δασών Κωνσταντίνος  Αραβώσης, η γενική διευθύντρια του υπουργείου κ Αλεξιάδου, η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου  κα Μπαλατσούκα και η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Νότιας Ρόδου 

 

Συνάντηση Αγροτών Νότιας Ρόδου με τον Υφυπουργό  Περιβάλλοντος Γ.Αμυρά 

Αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των Αγροτών συναντήθηκε  σήμερα  με τον υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Γ.  Αμυρά , για το θέμα των ελαφιών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση άμεση λύση στο πρόβλημα των ελαφιών. Εδώ και δέκα χρόνια τα ελάφια προκαλούν σοβαρές καταστροφές σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού. Στα κηπευτικά, στις πατάτες , στα σιτηρά, στα αμπέλια στις ελιές και στις άλλες δεντροκαλλιέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά είναι ολοκληρωτική και δεν παίρνουμε ούτε ένα κιλό παραγωγή. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχώς καμία καλλιέργεια, χωρίς ενισχυμένη περίφραξη, που έχει μεγάλο κόστος.

Οι ζημιές από τα ελάφια στις καλλιέργειες σήμερα έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει μεγάλα αδιέξοδα, όπως το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαμε στις πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Δυστυχώς η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν ικανοποίησε ούτε ένα από τα αιτήματα αυτά, για τα οποία ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες αν δεν λυθεί σήμερα το πρόβλημα των εκτεταμένων καταστροφών των ελαφιών στις καλλιέργειες, τότε κυριολεκτικά κινδυνεύει να σβήσει ο πρωτογενής τομέας στο νησί μας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη πως η αδιαφορία του κράτους για αυτό το πρόβλημα , έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει κίνδυνος οδικής ασφάλειας στην ύπαιθρο του νησιού. Ήδη είναι ευρέως γνωστό πως έχουν συμβεί πολλά τροχαία ατυχήματα, λόγω του ότι πετάγονται ελάφια σε κεντρικούς δρόμους αιφνιδιαστικά, μην αφήνοντας χρόνο αντίδρασης στου οδηγούς. Κάθε χρόνο μάλιστα η κατάσταση αυτή χειροτερεύει, κάνοντας την οδήγηση στα χωριά πολύ δύσκολη, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα μας για το θέμα των ελαφιών, τα οποία θα θέσουμε σήμερα εγγράφως στον υφυπουργό περιβάλλοντος.

Τα αιτήματα αυτά είναι:

1. Να χαρακτηρισθεί εντός ενός μήνα επίσημα το ελάφι ζημιογόνο ζώο για τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού της Ρόδου.

2. Να επιδοτείται 100% η περίφραξη των αγροτικών καλλιεργειών. Για όσες καλλιέργειες δεν περιφράσσονται (καθώς είναι αδύνατο να περιφραχθούν όλα τα αγροτεμάχια του νησιού) να υπάρχει αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκαλούνται από τα ελάφια.

3. Να δημιουργηθούν στο νησί ειδικά περιφραγμένα πάρκα στα οποία θα μεταφερθεί όσος πληθυσμός ελαφιών μπορεί να επιβιώσει.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ