Ένταξη του Δήμου Ρόδου στο Eθνικό Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» με συνολικό προϋπολογισμό 377.018,32 ευρώ!
Δήμος

Ένταξη του Δήμου Ρόδου στο Eθνικό Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» με συνολικό προϋπολογισμό 377.018,32 ευρώ!

Θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση 20 νοικοκυριά με επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών

 

Η Δημοτική Αρχή, υπηρετώντας τον άνθρωπο, έχει θέσει στο επίκεντρο των κοινωνικών πολιτικών της την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, γιατί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι το ζητούμενο μιας ευνοούμενης πολιτείας και πόλης. 

Μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης κατατέθηκε τεχνικό δελτίο και επιτεύχθηκε η ένταξη του Δήμου μας στο εθνικό πρόγραμμα  «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με συνολικό προϋπολογισμό 377.018,32€.

Δικαιούχος φορέας είναι ο Δήμος Ρόδου, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, ενώ διαχειριστής φορέας είναι Ο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με το σχέδιο δράσης του προγράμματος, με τίτλο «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στο Δήμο Ρόδου», θα υλοποιηθεί  ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική επανένταξη ατόμων και οικογενειών, που διαμένουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα κτίρια και σε Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας.

Θα επωφεληθούν, αρχικά μέσω του προγράμματος με επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, 20 νοικοκυριά. Τα 15 έχουν καταγραφεί από το  Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά και τα 5, είναι νοικοκυριά που έχουν φιλοξενηθεί στο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρόδου, που αριθμούν συνολικά 37 μέλη (24 ενήλικες και 13 ανήλικα).

Ειδικότερα:

  • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα καταβάλλεται ενοίκιο έως το ποσού των 250 ευρώ μηνιαίως και αναζητούνται 12 γκαρσονιέρες/Studio προς ενοικίαση.
  • Για δύο μέλη θα καταβάλλεται ενοίκιο έως του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως και αναζητούνται 2 κατοικίες με ένα ή δύο υπνοδωμάτια προς ενοικίαση.
  • Για τρία μέλη και πάνω θα καταβάλλεται ενοίκιο έως του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως και αναζητούνται 6 κατοικίες με δύο και πάνω υπνοδωμάτια προς ενοικίαση.

Μετά τη λήξη της επιδότησης ενοικίου, το νοικοκυριό θα επωφεληθεί του επιδόματος στέγασης για ακόμη δύο έτη, καλύπτοντας για το ένα έτος το 75% του ενοικίου και για το επόμενο  ότι προβλέπει ο νόμος. 

Επιπλέον,  θα καλυφθούν πρώτον οι βασικές δαπάνες για οικοσκευή και δεύτερον οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Τα ποσά χρηματοδότησης για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχονται σε 1.000€ για οικοσκευή και σε 1.000€ για πληρωμές ΔΕΚΟ, για νοικοκυριό με 2 μέλη τα 1.100€ αντίστοιχα και για νοικοκυριό με τρία και πάνω μέλη ανέρχονται σε 1.300€ αντίστοιχα. 

Παράλληλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη  στους ωφελούμενους με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίησή τους, ώστε να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Σημαντική είναι και η εργασιακή συμβουλευτική που θα πλαισιώνεται με την καταβολή από το σχέδιο τόσο του μισθού, όσο και των εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος, για 5 ενήλικες από αντίστοιχα νοικοκυριά, για την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας και την πλήρη αυτονόμησή τους.

Γίνεται αντιληπτό ότι το Σχέδιο δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στο Δήμο Ρόδου» αποτελεί μια ολοκληρωμένη ενεργητική πολιτική που καλύπτει τα έξοδα ενοικίου, οικοσκευής και ΔΕΚΟ για δύο χρόνια και εντάσσει, μέσω της συμβουλευτικής και της ενίσχυσης της εργασίας, τα νοικοκυριά στην αγορά εργασίας. Καινοτομία αποτελεί η  Επιδότηση 5 ενηλίκων από διαφορετικά νοικοκυριά για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένες γλώσσες, κτλ) προκειμένου να ενισχυθούν οι δεξιότητές τους.                                                                    

Για τις ανάγκες του προγράμματος θα γίνουν δυο προσλήψεις από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου «Κολοσσός 2047», ενός ΤΕ κοινωνικού λειτουργού και ενός ΤΕ Διοικητικού-Οικονομικού.

«Η Δημοτική Αρχή, θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής τον άνθρωπο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι στο φαινόμενο της αστεγίας. Καταθέσαμε ένα σχέδιο δράσης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ενταχθήκαμε στο Εθνικό Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για Αστέγους που αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ένταξη των επωφελούμενων στην κοινωνία”, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & ΔΕ Αρχάγγελου, κ. Γεώργιος Πατσάης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αντιδήμαρχο Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής & Προστασίας Τρίτης Ηλικίας, κ. Γεώργιο Τριάντο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου «Κολοσσός 2047», κ. Γιάννη Δημόπουλο σχετικά με το πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο κ. Τριάντος σημείωσε ότι: «Πρόκειται για ένα απαιτητικό πρόγραμμα ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των αρμόδιων διευθύνσεων και υπηρεσιών του Δήμου μας. Αποδεικνύει δε το σημαντικό ρόλο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού όσον αφορά την εκτέλεση τέτοιων έργων».

Τέλος ο κ. Γιάννης Δημόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής  η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. «Στεκόμαστε δίπλα στους συνάνθρωπους μας και μεριμνούμε για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αξιοποιώντας και τα εργαλεία που παρέχει το Κράτος. Η ένταξη του Δήμου μας στο εθνικό πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για Αστέγους” συμβάλει καθοριστικά στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ρόδου, «Κολοσσός 2047» είναι ο διαχειριστής φορέας του προγράμματος, μέσω του οποίου θα επωφεληθούν συνολικά 20 οικογένειες», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

 

 

Εκ του γραφείου τύπου