Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Εκδηλώσεις

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (ΔΚΣΜΡ) του ΔΟΠΑΡ συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας,* λαμβάνοντας μέρος σε μια ξεχωριστή και βαρύνουσας σημασίας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας με τη συμμετοχή των Ελληνικών Κοινοτήτων Μιλάνου, Παβίας, Βρέσια και Κρεμόνας, των Πανεπιστημίων Μιλάνου και Παβίας, καθώς και των Κλασικών Λυκείων Λομβαρδίας, όπως και του Λυκείου Καστελλορίζου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ελληνική κοινότητα στο Μιλάνο και την Πρόεδρό της, κ. Σοφία Ζαφειρόπουλου, με την στήριξη του Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του Επίτιμου Πρόξενου της Ελλάδας στο Μιλάνο, κ. Νικόλαου Σάκκαρη.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων στην Ιταλία, κ. Δημήτριος Φέσσας, με καταγωγή από την Ρόδο, ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ιωάννης της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας Μιλάνου, ο συγγραφέας και ανταποκριτής του Ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων  ANSA στην Αθήνα, κ. Patrizio Nissirio, ο οποίος έχει φιλοξενηθεί στον ξενώνα του ΔΚΣΜΡ, ο φιλόλογος και μουσικολόγος κ. Γιώργος Ντόβολος, καθώς και εκπρόσωποι των κοινοτήτων, των πανεπιστημίων, και των Κλασικών Λυκείων της Παβίας και του Καστελλορίζου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διά ζώσης στον χώρο του Γυμνασίου Educandato statale Setti Carraro, στο Μιλάνο και αναμεταδόθηκε in streaming από το κανάλι του Ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων,  ANSA MED.

Η Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη με ομιλία της αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της ελληνικής γλώσσας και στην διαχρονικά εξέχουσα θέση της.

Η ελληνική γλώσσα, δείχνει μικρή όσον αφορά το σύνολο των φυσικών της ομιλητών, ωστόσο είναι  μεγάλη όσον αφορά την ιστορία της και τον σπουδαίο της ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι αυτονόητα σημαντική όχι μόνο για τους ελληνόφωνους αλλά για την ίδια την ανθρωπότητα.

Ως ζωντανός οργανισμός συνέχισε και συνεχίζει ακόμα φυσικά να εξελίσσεται, πάντα όμως περιείχε και εξακολουθεί να περιέχει τις ίδιες πανάρχαιες λέξεις και κοινά νοήματα από τα πρώτα της σπουδαία επιτεύγματα μέχρι σήμερα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι δε δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν σημαντικά έργα με παγκόσμια απήχηση μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά διατηρεί μια αξιοσημείωτη παρουσία στον ανθρώπινο πολιτισμό σε κάθε στάδιο της ιστορικής της πορείας.

Το ΔΚΣΜΡ – ΔΟΠΑΡ έχοντας αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα που αφορά όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και της δημιουργικότητας σχετικά με τη γραφή και τη λογοτεχνία, έχει εδώ και πολλά χρόνια καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τοπικός φορέας στην προώθηση της φιλαναγνωσίας, της γραφής και γενικότερα του βιβλίου.

Με την πολύχρονη εμπειρία του και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, είναι έτοιμο ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτό τον σημαντικό ρόλο και να δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις που αφορούν την εμπλοκή των ελληνικών κοινοτήτων στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και γενικότερα του ελληνισμού και του ελληνικού ιδεώδους.

Κλείνοντας την εκδήλωση οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πρόθεση να συνεχίσουν τη συνεργασία με άξονα τη  συνέχιση της ανάδειξης και προώθησης της ελληνικής γλώσσας ως πολύτιμης παρακαταθήκης όλων των λαών.

*Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.