Α.Καμπουράκης: «Το Καστελόριζο πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων μας. Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα. Από δω ξεκινάει και η Ευρώπη»
Δήμος

Α.Καμπουράκης: «Το Καστελλόριζο πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων μας. Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα. Από δω ξεκινάει και η Ευρώπη»

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Β. Καμπουράκης συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Η Νησιωτικότητα ως Προτεραιότητα για το Μέλλον της Ευρώπης» που διοργανώθηκε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Καστελόριζου με πρωτοβουλία και συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

 

Ο κ. Καμπουράκης συνεχάρη τον κ. Βαρβιτσιώτη για την πρωτοβουλία, αναφέροντας στην ομιλία του ότι έχει σπουδαία συμβολική σημασία να βρίσκεται το Καστελόριζο στο κέντρο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

«Πρώτα απ’ όλα, εκ μέρους όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νότιου Αιγαίου, θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό μας, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την πρωτοβουλία και την ευκαιρία αυτής της συνάντησης σήμερα, εδώ στο ακριτικό Καστελόριζο.

Είναι μεγάλο στοίχημα για το νησί, όπως και για όλα τα Δωδεκάνησα, να έρχονται πιο κοντά στο κέντρο της Ευρώπης. Έχει λοιπόν εξαιρετικά σπουδαία συμβολική σημασία να είναι σήμερα το Καστελόριζο στο κέντρο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των νησιωτικών περιοχών, υπό τη σκιά μείζονων προβλημάτων της παγκόσμιας ατζέντας όπως είναι η κλιματική απειλή, οι μεταναστευτικές ροές και η γεωπολιτική της ενέργειας.

Όμως η παρουσία σας εδώ κύριε Υπουργέ όπως και η συμμετοχή στις εργασίες τριών συναδέλφων σας Υπουργών Εξωτερικών από την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, εκτός από συμβολική έχει θεσμική και ουσιαστική σημασία. Είναι ένα μήνυμα πως για το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι, το Καστελόριζο είναι η πόρτα της αυλής. Και όχι μόνο είναι αυτονόητο πως είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού αλλά πρέπει να τύχει και ειδικής προσοχής καθώς κανείς σώφρων άνθρωπος δεν αφήνει αφύλαχτη την αυλόπορτά του. Ούτε την αφήνει στην τύχη της. Διότι γνωρίζει πως όποιος τον επιβουλεύεται, μετά την αυλόπορτα θα βρεθεί αποθρασυσμένος στην αυλή και αμέσως μετά μέσα στο ίδιο το σπίτι.

Η Ευρώπη λοιπόν δηλώνει παρούσα σε ένα νησί, που μπορεί να είναι το απώτατο γεωγραφικό σημείο της πατρίδας μας, μπορεί να είναι το σύνορο της Ευρώπης, πρέπει να είναι όμως στο κέντρο της προσοχής όλων μας. Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα. Από δω ξεκινάει και η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, συμπληρώνοντας ότι:

«Όνειρό μας είναι να δούμε τον γεωγραφικό περίγυρό μας να μεταμορφώνεται σε μία ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα περιοχή. Επένδυση στην ανάπτυξη είναι η σωστή απάντηση. Διότι ανάπτυξη σημαίνει ευκαιρίες, δουλειές, εισοδήματα, τζίροι, οικογένειες, χαρούμενες φωνές παιδιών. Την περίοδο της ακμής του, το Καστελόριζο είχε την υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού παγκοσμίως, 700 κάτοικοι ανά τ.χλμ! Κι αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος και σήμερα.

Η αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων βασίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια περισσοτέρων του ενός παραγόντων. Τίποτα αληθινά μεγάλο δεν μπορεί να είναι έργο ενός. Χρειάζονται ευρωπαϊκές πολιτικές, χρειάζεται και η στενή και αποτελεσματική συνεργασία της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων.

Και είναι κοινό χρέος να υπάρξουν κίνητρα για την έξοδο από την εσωστρέφεια και την απομόνωση, να ανθίσει η ελπίδα και να διασφαλιστεί η προοπτική ενός βιώσιμου αύριο.

Οι ιδέες και οι προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα και τη λεγόμενη «μπλε οικονομία» των ακριτικών νησιών μας είναι ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση και δείχνουν πραγματικά την κοινή ευρωπαϊκή θέληση να μη μείνει κανένας πίσω».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρώπης, εξαρτάται από το πως θα μοιάζει το μέλλον του Καστελόριζου, υπογραμμίζοντας ότι η «αυλόπορτα» όλη της Ευρώπης, πρέπει να τύχει μιας ειδικής μεταχείρισης, ώστε πέρα από τις δράσεις μεσομακροπρόθεσμης ανάπτυξης να προβλεφθούν και μέτρα άμεσης απόδοσης. Αναλυτικότερα, ο κ. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ακριτικό Καστελόριζο, η αυλόπορτα όλη της Ευρώπης, πρέπει να τύχει μιας ειδικής μεταχείρισης ώστε πέρα από τις δράσεις μεσομακροπρόθεσμης ανάπτυξης να προβλεφθούν και μέτρα άμεσης απόδοσης. Και κατά την άποψή μας το σημαντικότερο που θα μπορούσε να αποδώσει άμεσα είναι τα φορολογικά μέτρα. Σκεφτείτε την αναπτυξιακή δυναμική που θα πυροδοτούσε ένα αφορολόγητο λιμάνι… Σκεφτείτε το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα προσέλκυε ο μηδενικός φόρος για επιχειρήσεις που θα λειτουργούσαν στο νησί και το προσωπικό τους θα διέμενε τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο εδώ…

Γνωρίζουμε ασφαλώς και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν και τους ενιαίους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη φορολογική. Όμως εξαιρέσεις πάντα υπήρχαν και πάντα υπάρχουν. Οι ευρωπαϊκές αξίες διακυβεύονται στο Καστελόριζο και πρέπει να καταδείξουμε πως είναι αδιαπραγμάτευτες.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, όλοι μας – ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης – να ενισχύσουμε ένα μήνυμα που σχετίζεται ευθέως με τον πυρήνα της σημερινής συζήτησης. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το πως θα μοιάζει το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το πως θα μοιάζει το μέλλον του Καστελόριζου.

Ο ρόλος της πολιτικής είναι να προτείνει ένα μέλλον και να εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να καταστεί εφικτό. Αυτή είναι και η πολιτική ευθύνη όλων μας, σε όλα τα επίπεδα».