Επανέρχονται τα ημερόπλοια μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδας
Τουρισμός

Επανέρχονται τα ημερόπλοια μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδας

Κικίλιας: Θέλουμε 1,5 εκατ. επισκέπτες υψηλού επιπέδου

Ανοίγει, μετά από δύο χρόνια, η επιβατική κίνηση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το θέμα αυτό αναδεικνύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του ανέφερε:

“Θα επιτρέψουμε τα ημερόπλοια να έρθουν σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο. Και θέλουμε 1,5 εκατομμύριο υψηλού επιπέδου τουρίστες να έρθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και να αφήσουν το συνάλλαγμά τους”.

Επισημαίνεται ότι την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας, απαγορεύτηκε η είσοδος επιβατικών πλοίων, κρουαζιεροπολοίων και γιοτ να ταξιδέψουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Από τις 7 Φεβρουαρίου, όμως, η χώρα μας έχει άρει τους περιορισμούς στην είσοδο εμπορικών και ιδιωτικών πλοίων από τα λιμάνια της Τουρκίας.

Όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας ή χωρητικότητας, επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στα λιμάνια της Καβάλας, Λέσβου, Χίου, Βαθύ και Πυθαγορείου στη Σάμου,  Μύρινας Λήμνου, Σύμης, Σκάλας Πάτμου καθώς και της Κω και της Ρόδου.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Ναυτικό Εμπορικό Επιμελητήριο, οι ταξιδιώτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα δια θαλάσσης, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα και το εάν είναι εμβολιασμένοι, θα χρειαστούν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών ή rapid test έως 24 ωρών για να μπουν στη χώρα μας.

Πριν από την πανδημία, στους επιβάτες των οχηματαγωγών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά χορηγούνταν “νησιωτική” βίζα βραχείας διάρκειας αξίας 35 ευρώ με απλουστευμένο καθεστώς, κάτι που αναμένεται να επανέλθει φέτος.

Προφανώς, θα επιτρέπεται η είσοδος και σε όσους έχουν βίζα πολλαπλών εισόδων Σένγκεν που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν.

 

Πηγή: https://www.tornosnews.gr