Γ.Χατζημάρκος : "Αποδεικνύουμε ότι μια συζήτηση τουλάχιστον μίας εικοσαετίας, που έχει να κάνει με την αειφορία δεν είναι ουτοπία"
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος : “Αποδεικνύουμε ότι μια συζήτηση τουλάχιστον μίας εικοσαετίας, που έχει να κάνει με την αειφορία δεν είναι ουτοπία”

Εγκαινιάστηκε το νέο καινοτόμο πρόγραμμα για τον Ελληνικό Τουρισμό, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την TUI

Στη Ρόδο θα τρέξει το νέο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού.

Με ατμομηχανή την «πράσινη» ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα (οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό), το νησί αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση καθώς και όχημα αντίστοιχης ανάπτυξης και για άλλους προορισμούς.

Με τον τουρισμό να αποτελεί το 97% του ΑΕΠ της χώρας και την εταιρία (ΤUI) να έχει φέρει 1,5 εκ το 2021 -ενώ αναμένει 3πλασιασμό των αφίξεων για φέτος-τη συνεργασία όλων των ιθυνόντων, συμμετοχή, παιδεία και συμπερίληψη μπορεί να επιτευχθεί οικολογική βιωσιμότητα με βραχυπρόθεσμους στόχους για την επίτευξη των διαχρονικών στόχων πράσινης ανάπτυξης

Το  project του “Rhodes Co-lab”, το νέο καινοτόμο πρόγραμμα για τον Ελληνικό Τουρισμό, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την TUI όπου έχει στόχο  να γίνει η Ρόδος το διεθνές κέντρο ανάπτυξης για το αειφόρο μοντέλο τουρισμού του αύριο, παρουσίασε  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την  Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου κ.Αντώνη Καμπουράκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ κ.Γρηγόρη Τάσιο

 

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιώργος Χατζημάρκος «Αποδεικνύουμε ότι μια συζήτηση τουλάχιστον μίας εικοσαετίας, που έχει να κάνει με την αειφορία» δεν είναι ουτοπία»

«Τολμήσαμε, Ρισκάραμε  Ανοίξαμε  Πετύχαμε και  φέραμε το μεγαλύτερο ποσοστό Τουριστικής Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Η αειφορία δεν έχει να κάνει μόνο με το φυσικό περιβάλλον αλλά έχει να κάνει και με το επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι πολιτισμός, κουλτούρα, παράδοση, κοινωνική συνοχή, ευημερία.

Το Co-Lab project αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης πρωτίστως για τη χώρα. Είμαστε υπερήφανοι έπειτα από μία μακρά περίοδο συζητήσεων φτάσαμε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε πάντα ότι το μέλλον ξεκινά σήμερα και το μέλλον το κερδίζουν όσοι το κοιτούν κατάματα και δεν φοβούνται να αναμετρηθούν μαζί του», τόνισε  ο κ. Χατζημάρκος, επισημαίνοντας ότι: «Ένας ηγέτης στη παγκόσμια τουριστική αγορά, η TUI είναι ο εταίρος μας σε αυτό το παγκόσμιο σχέδιο.

Δουλεύουμε πάντα με τους καλύτερους πιστεύοντας ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμβαδίζουν αρμονικά, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
Ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον όπως είπε ο περιφερειάρχης , δεν αποτελεί πλέον ουτοπία αλλά ένα ρεαλιστικό σχέδιο, μια πρόκληση και πρόσκληση για συμμετοχή σε μία δράση που θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για τον τόπο και την τουριστική ανάπτυξη.

Ο  Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι “Rhodes Co-lab”«το νέο στρατηγείο για το αύριο αυτού του τόπου» θα στεγαστεί στο παλιό Ελληνικό Προξενείο μαζί με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.
Το project μέσα σε λίγες ώρες  από την παρουσίαση του στο νησί της Ρόδου έχει πάρει μεγάλη έκταση και στο εξωτερικό 
«Αποδεικνύουμε ότι μια συζήτηση τουλάχιστον μίας εικοσαετίας, που έχει να κάνει με την αειφορία», δεν είναι ουτοπία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι   το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι ότι, όπως ηγηθήκαμε σαν τόπος πριν από  κάποιες δεκαετίες, βγαίνουμε ξανά μπροστά για το αύριο το οποίο, παλιά, δεν σχεδιάστηκε ποτέ αλλά γινόταν μία «κοντή, μίζερη, διαχείριση».

 Η αειφορία δεν έχει να κάνει μόνο με το φυσικό περιβάλλον αλλά έχει να κάνει και με το επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι πολιτισμός, κουλτούρα, παράδοση, κοινωνική συνοχή, ευημερία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζημάρκος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γρηγόρης Τάσιος

Προσωπικά  δηλώνω  Πρεσβευτής αυτής της Πρωτοποριακής  Πρωτοβουλίας

Το Co-Lab Project της Ρόδου δείχνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα το δρόμο για την εφαρμογή καλών πρακτικών αειφορίας και βιωσιμότητας σε όλη την τουριστική αλυσίδα.

Το παράδειγμα της Ρόδου αποτελεί μία καλή ευκαιρία κατάρτισης των Ελλήνων ξενοδόχων αλλά και αυτοδιοικητικών, μέσα από αυτό μπορούμε να διδαχθούμε πώς θα εφαρμόσουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα καλές πρακτικές αειφορίας και βιωσιμότητας», τόνισε  ο κ. Τάσιος.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης 

“Η σωστή στιγμή για τη σωστή απόφαση”

Στην Αυτοδιοίκηση οφείλεις να μπεις με γεμάτες τσέπες και να φύγεις με άδειες

Οφείλεις να παραδώσεις αυτό που παραλαμβάνεις ένα σκαλί, μισό μέτρο, καλύτερα απ’ ό,τι το παρέλαβες.

Και εμείς οφείλουμε να παραδώσουμε τον πλανήτη στα παιδιά μας καλύτερο απ’ ό,τι τον παραλάβαμε».

Το project έχει τα στοιχεία του leader του παγκόσμιου τουρισμού, της TUI, να αποδέχεται το πόσο σημαντικό είναι αυτό, είτε έχει να κάνει με τη διαχείριση της αειφορίας του προορισμού είτε και με τους ίδιους τους πολίτες τους οποίους καλείται να εκπαιδεύσει σ’ αυτά ακριβώς τα θέματα” επεσήμανε ο κ.Καμπουράκης

To “TheRhodesCo-Lab”  Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας   υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:

1. Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία

2. Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος

3. Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης  και οφέλους για την τοπική οικονομία

4. Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος

Οι στόχοι που τίθενται είναι:

# Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα

# Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών

# Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα

# Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων

# Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων

# Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων

# Αναδάσωση και ανάπλαση της γης

# Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης

# Θαλάσσια και παράκτια προστασία

# Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του  τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης

# Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς

 

«Aνοιχτή» συνεργασία με τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό του πλανήτη με αντικείμενο την Τουριστική Αειφορία της Ρόδου.
Μια πρωτοπόρα και μοναδική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.